Reklama

Reklama

Ip Man 4: The Finale

  • Hongkong Jie wen 4: Wan ťie pchien (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Ip Man (Donnie Yen) přijíždí na pozvání Bruce Leeho (Kwok-kwan Chan) do San Franciska. Kromě návštěvy turnaje karate, kde Bruce vystupuje, hledá Man vhodnou školu pro svého syna Ťina. Bruce si svými postoji znepřátelil místní čínskou komunitu a Man jako jeho mistr pocítí následky jeho činů. Kromě čínských mistrů se dostane do konfliktu i s rotmistrem Bartonem Geddesem (Scott Adkins), kterému se nelíbí, že by kung-fu mělo být součástí výcvikového programu mariňáků. (LangiJ)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (148)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tady něco strašně moc smrdí. Třetí díl jsem bral jako krásnou a důstojnou rozlučku Donnieho Yena za touhle sérií, jenže přišla Americko Čínská krize a všechno je jinak. Musel být povolán Ip Man, aby byl svědkem toho, jak je Číňanům v Americe ubližováno a samozřejmě aby jim na za to nakopal zadek. Bylo mě smutno za Scotta Adkinse, jehož kariéra upadá a tak se nechal Číňanama zaplatit, aby jim posloužil pro tyto propagační účely. Abyste mě špatně nepochopili. Série Ip Man se o politiku vždy tak trošku opírala. Britové v Hongkongu také nejsou vykreslování v kdovíjakých barvách, o Japoncích nemluvě. Ale je spíše jasné z jakých pohnutek tento 4. díl vzniknul. A s tím mám veliký problém. Souboje jsou pořád poměrně kvalitní, přestože na takovou bitku proti 10 Japoncům nemají ani náhodou. Zbytek filmu bych nejraději vyhodil do koše a zapomněl že vůbec někdy vznikl. 50% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Ve všech filmech o Ipovi byl kladen důraz na to, jak Číňané úpěli pod bičem Japonců a Britů. A v tomto pokračování se přenesla ta čínská uplakanost na nebohé americké přistěhovalce. A opět přišel mistr IP, aby navrátil čest nejen čínskému kung-fu, ale i čínskému národu. Dokud byly filmy o Ipovi spíš životopisného charakteru, mixnuté bojůvkami, bylo to fajn. Jenže tato poslední kapitola o Ipově životě moc nevypovídá. Donnie tady byl podivně nevýrazný a všechny scény si pro sebe urval Adkins, přestože měl jen dva fighty. MTF rotmistra si zahrál s velkou chutí a bez něj by mě to asi ani nebavilo. Donnie už údajně s martial filmy končí...je to škoda, určitě by ještě nějaký udělat mohl...na svoje roky je pořád frajer. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Muž Internetového Protokolu dokáže i ve sto letech úplně nejrychleji a nejefektivněji ze všech omacat otočnou kládu se třemi čuráky a poté, co vlastníma rukama jen za pomoci bojového umění Wůl Chum zastavil japonskou invazi a vypráskal z Hongkongu velkobritské okupanty, rozhodl se vydat do Spojených sráčů a naučit tam všechny ty zkurvené bílé xenofoby a tupé maloměstské republikány troše té akupunkturní pokory. Ale nejprve mimo kontext trochu zabrucelee do „historie“ a připomene nám, kdo že to vlastně naučil po Džudy druhého nejslavnějšího opičáka světa jíst příborem, následně předvede všem mega, giga a teramistrům čínských lechtacích umění, čí kunkfení je nejlepší ze všech, jen tak mimochodem vymýtí šikanu z šosácky rasistického amerického středního školství, aby v závěru ukrutně ponížil jako vždy zoufale nehrajícího, velkohubého baletního seržanta Asskinse, jehož herecké mistrovství a americký přízvuk silně připomínají toho týpka, co v osmdesátkách rozkuřoval videoklipy Twisted Sister. S vykopnutými zuby. Jinak opět bezskrupulózně propagandistická, patetická a kýčovitá telenovela Kuomingtangu, která však s vypnutým indikátorem nevkusu vcelku solidně odsejpá a v níž se historicky poprvé v celé sérii objeví mezi všemi těmi svištivými rachitickými porušovači fyzikálních zákonů, bleskovými osahávači rotujících dild a přiteplenými padededujícími Baryšnikovy konečně někdo, kdo vypadá, že už si někdy skutečně zakopal do pytlíku a umělecky si i reálně zabojoval. Mám na mysli armádního kataristu Kolína. Borec si musel při natáčení s těmi padesátikilovými zabijáky a análním agresorem Skokotem dozajista užít spoustu gogotaneční legrace. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Táto séria mi doteraz príliš nesadla. Od začiatku sa brala príliš vážne, ale Ip Manov príbeh nikdy nebol poriadne pútavý a riešili sa v ňom jednoduché zápletky. Od začiatku bol podaný rasisticky voči nepriateľom. V jednotke boli ako prehnané karikatúry vykreslený Japonci, v dvojke Briti, v trojke černoch z USA a tentoraz všetci amíci. Preto nechápem kritiku na prehrávajúceho Adkinsa od ľudí, ktorí dali dvojke vysoké hodnotenie, pričom Darren Shahlavi v nej stvárnil ešte prehnanejšiu a viac od reality odtrhnutú karikatúru, ktorá bola ďaleko za hranicou trápnosti. Pre mňa je Adkinsova postava presne na tej hranici prehnanosti, ktorá mi nevadí, ale pripadá mi zábavná. Zápletka o zmierení sa Ip Mna s jeho synom mi tiež zo všetkých dielov sadla najviac. No a to telenoveloidne naivné pobehovanie po amerických školách s cieľom uprosiť zlých a chamtivých amíkov, aby prijali na školu chudáka šikmoočka, mi spríjemňovala nádherná Vanda Margraf a jej priateľstvo s Ip Manom ma tiež bavilo. Takisto to súperenie s majstrom Tajči. Konečne adekvátny priestor dostal aj Bruce Lee a po jeho strápnení Tarantinom ho v očiach súčasných divákov adekvátne rehabilitovali. Najviac ma ale na filme prekvapili a potešili bitky. Do traileru dali snáď všetky chvaty, ktoré sú zbytočne hnusne predrátované alebo dokonca CGI. Pritom našťastie tvoria maximálne 5% bitiek. Väčšinou sa jedná o nejaký finálny chvat. Paradoxne najviac týmito zbytočnostiami trpia bitky s Adkinsom, ktorému nedovolili predviesť žiadny náročnejší akrobatický kúsok a keď sa sem tam o niečo pokúsi, tak poskakuje na lanách alebo nereálne hádže súperom jak keby bol z papiera. Ale to je len minimum bitiek. Väčšina chvatov je neskutočne rýchla, uveriteľne kontaktná a tvrdá. Najviac sa mi páčil súboj Donnieho s Adkinsovým poskokom Chrisom Collinsom a výprask, ktorý štedrí Bruce Lee bielym tváram. Kwok-Kwan Chan má Brucove chvaty a mimiku dokonale naštudované. Ostatné zložky ako veľkolepá výprava, nádherná hudba, prehľadná kamera je zbytočné spomínať. To je u takýchto filmov samozrejmosť. Záver pekne a celkom dojímavo uzavrie celú sériu, takže tento diel by mal byť pre Donnieho fakt posledným a som rád, že vznikol, lebo po rozpačitej trojke napravil sérii povesť a pre mňa je to najlepší diel. Po prvom pozretí dávam spokojných 8/10 a pri ďalšom pôjdem s hodnotením pravdepodobne vyššie. P.S: Adkins konečne zlomil prekliatie: oholený Adkins = nepodarený film. Ale to trvalo. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Předchozí Ip Many mám rád, na nasraného Scotta Adkinse se taky vždycky rád podívám, ale tady Donnie Yen i s celým štábem lížou boty Čínskému režimu fakt už nesnesitelně. Kdyby si tu všichni američané nasadili na ruce rudé pásky s hákovým křížem, už by to do zbytku filmu jen ladně zapadlo. Vystříhat z toho bitky a dát je na youtube tak dobrý (ale ne skvělý), ale jako celovečerní film je to šmíra. 4/10 ()

Galerie (90)

Zajímavosti (4)

  • Dej filmu síce prebiehal v Hong Kongu a San Franciscu, no natáčalo sa v čínskom meste Fo-šan a na viacerých miestach vo Veľkej Británii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama