Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (144)

Lukin413 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z nejlepších sérií seriálu za posledních 10 let. Tato řada se poměrně věrně drží atmosféry filmového Farga, v hlavní roli je sníh, ňouma, příjemně civilní policistka, sníh a všudypřítomná filozofie "shit happens". Navíc je tu Billy jako naprosto psycho zabiják, který celý projekt staví nad úroveň filmového Farga. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zábavná hra s divákem i vlastními postavami seriálu. Řekla bych, že z nevyslovených narážek snad už ani nejde dostat více pocitů nebo černého humoru. Fargo je ze všeho nejvíc krutě naturalistické, kdy lidé i mrazivá příroda s (téměř) každým dílem překonávají sami sebe a staví tak diváka do nekonečné smyčky WTF momentů. Tentokrát ale v pozitivním, tak nějak užaslém slova smyslu. Fargo je jako celek velice originální, zábavné ale i tak trochu odtažité dílko. ()

Reklama

Itar 

všechny recenze uživatele

Ať si kdo chce co chce říká, hvězdou první řady není Thornton (byť je famózní), nýbrž Freemanova přišláplá krysa, která prochází vývojem tak slizkým a přitom uvěřitelným, že je to srovnatelné snad jen Walterem Whitem v Breaking Bad. Na můj vkus se první série rozjížděla až příliš pozvolna, nicméně od páté epizody se jede už jede nekompromisně na plný plyn. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mlčky jsem předpokládal, že ambice producentů byla roztáhnout mou nejoblíbenější Coenovku do deseti dílů a přiživit se na genialitě filmu. Naštěstí se s ním protne jen v jediném okamžiku a zbytek času vypráví svůj vlastní, svébytný příběh. A navzdory ujištění na začátku každé epizody, je postupem času stále více zřejmé, že tohle by život nikdy nevymyslel. S citem dávkovaný a občas až absurdní černý humor je ta správná ingredience, díky které tahle přehlídka nepravděpodobných situací a roztomile neschopných charakterů nepůsobí hloupě a překombinovaně, ale naopak rafinovaně a chytlavě. I díky předloze se zvolený postup zdá jako logická volba a sázka na jistotu, ale viděl jsem dost nepovedených snímků, abych mohl říct, že správně vše sladit se nepovede jen tak někomu. Naštěstí všichni zde zúčastnění předvedli mistrovský výkon. A tím myslím opravdu všichni, od herců, přes scenáristy, kameru, výpravu, režii a hudbu. I soundtrack je neskutečná paráda a s klidem by utáhl atmosféru úplně sám. Ne že by to byla potřeba. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jen velmi zřídka se mi stane, že mě chytí hned pilotní epizoda některého seriálu. Tohle však bylo úplně skvělé. Určitě taky znáte ty dny, kdy vám ráno ujede autobus, protože ten čůrák jede o pár minut dřív, tak se vrátíte domů uvařit si kávu, jenže chybí voda. Dolejete vodu. Kávovar začne hlásit "příliš jemně namletá káva". A takhle se vám to celý den kupí a vy máte strach se do čehokoli pustit. Velice nenápadný úvod, ve kterém sledujete jeden takový extrémně nevydařený den věčného losera Martina Freemana, který se do dané role náramně hodí. Na druhé straně je naprosto šílený zabiják Billy Bob Thornton a náhoda tomu chtěla, že osud svede tyto dva lidi dohromady. Vůbec se nechce věřit, že v Minnesotě žije takový počet retardů a podivínů na tak malém prostoru. To je hustota dementů na metr krychlový takřka srovnatelná s poslaneckým klubem Pirátů či TOP 09. Inspirace skutečnými událostmi musí být opravdu jen okrajová, protože něčemu podobnému se jen velice těžko věří. Každopádně prudce koukatelná záležitost s naprosto dokonalým tmavě černým humorem a nesmírně zajímavým dějem. Snad budou další série dosahovat srovnatelných kvalit. [85 %] ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)

Reklama

Reklama