Reklama

Reklama

Fargo - Season 1

(série)
USA, 2014, 9 h (Minutáž: 47–69 min)

Tvůrci:

Noah Hawley

Scénář:

Noah Hawley

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Keith Carradine, Joey King, Russell Harvard, Joshua Close, Gary Valentine (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

První řada se soustředí na policisty Molly Solversonovou (Allison Tolmanová) a Guse Grimlyho (Colin Hanks) vyšetřující trojnásobnou vraždu, k níž došlo roku 2006 v městečku Bemidji v Minnesotě. Dvě z obětí byly zavražděny zabijákem Lornem Malvem (Billy Bob Thornton), jehož si najal pojišťovák Lester Nygaard (Martin Freeman). Ten pak vlastnoručně zabil svou ženu, která ho držela pod pantoflem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (145)

Stružák 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady bylo rozhodování jestli 4 nebo 5 hvězd snad nejtěžší, co jsem zažil. Chce se mi dát čtyři, protože Fargo ani zdaleka není dokonalej seriál. Má několik zbytečnejch scén (stopáž by rozhodně mohla být kratší), pár logickejch chyb a ten příběh jako takovej je "jenom" dobrej, rozhodně ne výbornej. Na druhou stranu má fakt neopakovatelnou atmosféru, kterou ještě umocňuje dobrá hudba. Potěšilo mě i několik odkazů na původní film Fargo. Nakonec jsem dal těch pět hvězd, už jen proto, že u žádnýho jinýho seriálu jsem neviděl 10 hodin (10 dílů) během dvou dnů – Fargo mě zkrátka nepustilo. Mimochodem, skvělou roli tu má spoustu vedlejších postav, kterým pak kraluje Keith Carradine. ()

srbak 

všechny recenze uživatele

Skvelá atmosféra, skvelí herci, skvelý dej - ale ak to všetko dáte dokopy, tak to nefunguje. Čož je škoda, hlavne preto, že Thornton a Freeman majú výborné role, ktoré im perfektne sedia. Nanešťastie je to celé ako pritiahnuté za hlavu a prevažne druhá polovica série je až príliš neusporiadaná. Obrovský potenciál celej série teda dopláca na miestami obrovské prešľapy tvorcov. ()

Reklama

Oralfabet 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po téměř deseti letech jsem se vrátil k první sérce Farga, a je to pořád absolutně úžasná podívaná. Když jsem ji viděl poprvé, neznal jsem ještě vůbec filmy bratří Coenů, a teď mi, po letech strávených obdivováním jejich filmografie, tenhle seriál místy přišel trochu jako imitace... Ale pořád je to imitace natolik zdařilá, že ji nemůžu nemilovat. Obzvlášť, když je Lorne Malvo nepochybně jedním z nejlepších záporaků všech dob, napříč všemi médiemi. A Billy Bob Thornton podává jeden z nejlepších hereckých výkonů, co jsem kdy viděl. Freeman je taky boží, a vývoj jeho postavy je strhující, ale Thornton je tak přesvědčivej, že bych mu prodal vlastní duši, kdyby mě o to požádal. 10/10 ()

Slasher 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kouzlo maloměstský zasněžený Minnesoty podtrhlé zábavnou krimi story, decentně černým humorem a super herci. Zvlášť záporáčtí Thornton a Freeman jsou tu k nezapomnění. A hojí mi to absťák po TWIN PEAKS (mrk Lou’s Coffee). Po letech zpoždění tedy stoprocentně proměnilo všechny pozitivní reference a hurá, to jsem teprve u první. 85% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Noah Hawley mě nadchl už první řadou Legionu. Je to tedy jeden z těch tvůrců, u kterých mě zajímá vše, kolem čeho se motá. Podobně to mám s Moffatem, Nolanem, nebo Villeneuvem. Prostě lidi, kteří se mi trefují do vkusu skoro vždycky. Takže je jasné, že Fargo jsem si nemohl nechat ujít. No a je to pecka. Nejde o detektivku v pravém slova smyslu, divák vidí co se děje, nehledá se vrah. Přesto je to zajímavé, plné zvratů a tím pádem i napínavé. Tvůrci na začátku každé epizody divákům tvrdí, že jde o příběh podle skutečných událostí. A dobře dělají, protože geniální Noahův mozek toho nakládá na diváky vcelku dost, takže toto tvrzení jim pak pomáhá sdílet s postavami příběh daleko intenzivněji. Kdyby to začínalo oznámením...buďte v klidu, jen jsme si to vymysleli, nebylo by to prostě ono. A ta samá invence všech tvůrců a skvělého hereckého obsazení, dělá z tohoto zamotaného případu plného mrtvol chytrou a přehlednou podívanou. Seriálový skvost, který v sobě nese ducha Coenovic filmu, ale současně přidává něco navíc,...plně využívá formátu seriálu; možnost jít do detailu, řešit kontext, nechat postavy "ožít". ()

Galerie (85)

Zajímavosti (9)

  • Poslední díl první série končí za doprovodu hudebního motivu, kterým začíná film Fargo (1996). (bohhous22)
  • Lester Nygaard (Martin Freeman) dostane od agenta FBI Pepperse známou hádanku o farmáři, který musí na lodi přepravit přes řeku vlka, kozu a hlávku zelí. Se stejnou hádankou se musel Martin Freeman jako Tim Canterbury popasovat v epizodě The Quiz britského seriálu Kancl (od r. 2001). (boshke)

Reklama

Reklama