Reklama

Reklama

Bídníci

  • Francie Les Misérables (více)
Francie / Východní Německo / Itálie, 1958, 217 min (Televizní verze: 88+97 min)

Hlavním hrdinou románu Victora Huga je Jean Valjean, který byl pro nepatrnou krádež chleba poslán na galeje, kde prožil devatenáct let svého života. Jako navždy poznamenaný člověk se vrací zpět do života. Setkání s monsignorem Myrielem, biskupem proslulým svou prostotou a nákloností k chudým, osudově poznamenává celý jeho život, další Valjeanovy činy, charakter se už nikdy nezpronevěří tomuto setkání s čistotou a dobrem. Jean Valjean, vězeň číslo 24601... Mezi nejznámější a nejoblíbenější díla francouzského básníka, spisovatele Victora Huga patří bezesporu román "Bídníci" z roku 1862. Jedním z nejúspěšnějších filmových Jeanů Valjeanů byl Jean Gabin, který ztvárnil tuto postavu v přepisu režiséra Jeana-Paula Le Chanoise z r. 1957. Po jeho boku se v roli nesmiřitelného Javerta objevil Bernard Blier, Bourvil, Serge Reggiani. (Česká televize)

(více)

Recenze (156)

Taffey

všechny recenze uživatele

Já mám Gabina taky rád a vůbec bych ho nechtěl srovnávat třeba se Stallonem, jen mě napadá otázečka, proč, spousta zdejších nafilozovělých, mnohdy rádobyinteligenrtních diváků má názor, že Stallone, Arnold nebo spousta dalších nejsou herci, neboť mají jeden jediný výraz v ksichtě, zatímco Jeanu Gabinovi totéž prochází? To bych rád věděl. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Velkolepé zpracování Bídníků 50. let je typickým velkofilmem této epochy. Na rozdíl od prvního francouzského zvukového zpracování se jedná o širokoúhlé barevné plátno hýřící spektakulárními barvami Technicoloru. Bída a ošklivost se netrpí, i ten největší chudák má jen méně elegantní účes a obyčejnější šaty. I ten příběh Fantine je prost onoho hmatatelného pádu na dno. Tito Bídníci jsou především přehlídkou klasického herectví Gabina, Bliera a Bourvila, ale o vystihnutí ducha románu hovořit nelze ani v nejmenším. ()

Reklama

BMW12 

všechny recenze uživatele

Ani nevím jestli jsem Bídníky někdy četl (v rámci povinné četby na základce možná?), ale viděl jsem jenom muzikál z roku 2012 a vlastně podrobně si ten příběh ani nepamatuji. No tady jsem konečně narazil na film o tomto tématu, a tak jsem se těšil. No první co mě zarazilo, že Jean Valjean je hrozně starý. Jean Gabin mi přišel na to roli až moc starý, čekal jsem trochu mladšího představitele. Jinak příběh mě moc nezaujal. Tedy není to špatné a první část filmu je koukatelná a celkem zajímavá, ale ta druhá část už mě vůbec nezaujala. ()

Duke90 

všechny recenze uživatele

I přes menší zdlouhavost a na dnešní dobu i amatérské vyobrazení některých scén - tedy téměř všech, kde se povstalci bouří proti legionářům - je toto filmové zpracování Bídníků stále na vysoké úrovni a to převážně díky jedinému člověku - božský Jean Gabin! Jeho Jean Valjean je totiž natolik charakterní sympaťák, ostatně jako samotný herec, který dokonale ztělesňuje prototyp opravdového chlapa s velkým srdcem a bedry obtěžkanými léty smutku a utrpení. Gabinův obličej je prostě pro takovou roli jako stvořený. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Je to film do svojej doby, musím súhlasiť s užívateľom canakja v mnohom. Príliš dramatické, niekedy až melodramatické, naivné, ukecané, dlhé, ešteže je tam ten rozpávač, že prostredie je na svoju dobu celkom zvládnuté, že je tam ten Gabin, no musíte to zobrať odo mňa v pohode, lebo nedokážem sa pretvarovať v tomto prípade a hodnotím slobodne. Možno dokonca už prehodnocujem alebo prikláňam sa skôr k lepšiemu hodnoteniu, lebo ma to ozaj nebavilo, nezaujalo a skôr sa mi páči novodobé muzikálové prevedenie z roku 2012. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Německé demokratické republice. (Terva)
  • V USA měl film premiéru až v roce 1989 u příležitosti oslav dvoustého výročí Velké francouzské revoluce. (Terva)

Reklama

Reklama