Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 2

Recenze (190)

Laerry 

všechny recenze uživatele

Deštivá skotská krajina osmnáctého století, kilty, dudy, nesrozumitelná gaelština... přesně moje krevní skupina:) Doposud jsem o knižní předloze neměla ponětí, což je asi dobře - takhle nebudu tušit, co se stane příště - a chytlo mě to docela silně (nj, připočtěte k tomu červenou knihovnu a ejhle, spadám do cílové skupiny...). Scottish hunk Jamie je prostě trefa do černého:)) ()

KevSpa

všechny recenze uživatele

Prostředí je pro mě coby "skotofila" úžasné, i když je to na můj vkus celé až příliš romantické. Každopádně natočené je to poutavě a hudba mého oblíbence Beara McCreary nádherná. Škoda jen, že hlavní hrdinka mi tím svým neustále namyšleným výrazem strašně leze na nervy. První čtyři díly - 70% ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nádhera kaledonské krajiny, gaelština, dudáci, barety, kilty.......prostě SKOTSKO a to mám rád. A k tomu cestování v čase a šmrncovní mladší vydání Cate Blanchett a řada dalších herců, kteří jsou se skotskou vrchovinou jakoby srostlí. Vím, že to je strašná, místy až moc pomalá, romanťárna, ale pro mě je prostě vše, co je spojené s modrou vlajkou a křížem svatého Ondřeje fascinující. 80% ()

Tirion 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám, nejsem jediný Čech, milující Skotsko. Ale rozhodně ne takto zmrvené. Dramaturgicky je to fakt špatné a hrdinové až nesympatičtí. Téměř neustále nafrněná Claire se mění tu v sufražetku, tu v děvku, tu ochránkyni práv tuleňů. Hlavně se téměř všechny postavy chovají velice nelogicky a iracionálně. To ubírá celé sérii na důvěryhodnosti, pokud už to tedy vlastně nedělá prosouložená půlka celé série. Nebýt různým romancím na kožešině, tak je to o půlku kratší. Rozhodně však celé vyprávění neposiluje nutnost posouvat děj skrze voice-over Claire. Díky často opravdu hloupým dialogům by se totiž děj rozhodně neposunul. Takže vstoupí do hry svým hlasem Claire a stylem deus ex machina nám všechno hezky vysvětlí, páč režisér to ze scénáře vyčíst nedokázal (měl-li z čeho). Prostě, krásně to vypadá, ale to je tak všechno. I když i kostýmní kreace hlavní hrdinky vypadají všelijak, jen ne jako z doby jako Jakobitské. Dvě hvězdy kvůli Skotsku, krásné úvodní písni a pěknému zadečku Claire. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nedokážu si představit, že se na tohle dívá nějakej chlap. :D Pokud se k Cizince dostal omylem, tak po prvním díle končí. Totální červená knihovna, totálně černobílé postavy (kladní jsou super hodní, zlí jsou super zlí), totálně nepravděpodobné reakce (v 18. století ženská držkuje na chlapy a jim to nevadí, občas ji lehce napomenou, aby se neřeklo). V některých dílech se děj neposune vůbec dál, a přes to se na to pořád dívám. Asi proto, že mám ráda historické filmy a seriál s tématikou Červenokabátníci vs. Skotové jsem ještě žádný neviděla, naneštěstí se zde historie až tak často neřeší, zato milostné eskapády ano. Hudba je hezká, hlavně znělka seriálu, méně hezký je ten šílený skotský přízvuk, popřípadě Gaelština. No uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet, ale jsem asi jediná divačka, která u toho zůstala, a přes to furt doufá, že se Claire vrátí k Frankovi, místo aby zůstala s tím "po všech stránkách dokonalým" Jamiem. :) PS: Je docela vtipné, když jediná zábavná a dobře zahraná postava, je hlavní ultimátní záporák - sadista, kterého by měl každý nenávidět. Zcela chápu nominaci na Zlatý Glóbus pro Tobiase Menziese za tuto roli, a doufám, že bude v budoucnu hrát i v něčem kvalitnějším, než je tahle telenovela. (Já vím, je ve Hře o trůny, ale jeho postava se vyskytuje jen v pár dílech). ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon je Američanka, která má tři akademické tituly z přírodních věd. Skotsko navštívila až poté, co napsala knihy jen díky studiu skotských reáliích v knihovně. (Zdroj:dianagabaldon.com)  (Jolinar)
  • V seriálu lze Skoty slyšet mluvit Gaelštinou, jazyk, kterým se dříve ve Skotsku skutečně mluvilo. (mi.sa)
  • Titulní píseň „The Skye Boat Song“ pro 7. sérii nazpívala Sinéad O'Connor. Představila ji začátkem února 2023. Byla to poslední nahrávka, kterou zveřejnila před svou smrtí. (Jirka_Šč)

Reklama

Reklama