Reklama

Reklama

Cizinka

(seriál)
Trailer 1
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvůrci:

Ronald D. Moore

Předloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrají:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(91)

Píše se rok 1945 a právě skončila válka. Claire Randallová, bývalá britská válečná zdravotní sestra, je se svým manželem Frankem na líbánkách. Jako místo své svatební cesty si vyberou malebnou skotskou vesničku opředenou dávnými pověstmi a mýty. Frank zde nachází stopy, které ho přivedou až k jeho předkovi, kapitánu Jonathanu Randalovi, který byl v polovině 18. století velitelem anglické vojenské základny Fort William. Během jedné z procházek se Clair po doteku záhadných menhirů ocitá o dvě stě let zpět, do doby kapitána Jonathana "Black Jacka" Randalla, kdy vrcholí snahy Stuartovců o znovuzískání skotského trůnu a do boje jsou vtaženy i skotské rodinné klany. Bezcitný, krvežíznivý a drsný Jack je pravým opakem Franka z roku 1945. Claire je pod vlivem krutých okolností přinucena provdat se za Skota jménem Jamie Fraser, ale její srdce touží po jiných dvou mužích žijících ve dvou různých časových dimenzích – po Frankovi z dvacátého století a Jackovi z osmnáctého. (AXN)

(více)

Videa (44)

Trailer 1

Recenze (190)

danca044 

všechny recenze uživatele

Nemohu uvěřit, že jsem se dočkala seriálového zpracování mé oblíbené série knih od Diany Gabaldon. Hlavní hrdinku jsem si představovala spíš jako mladou a drobnou ženu, ale pomalu si začínám na Caitrionu Balfe zvykat. Musím uznat, že hraje skvěle a role Claire jí sedne. Taky jsem se modlila, aby Jamieho hrál někdo, kdo je alespoň trochu hezký a moje přání se více než vyplnilo. Sama Heughana vidím na obrazovce taky poprvé, ale zklamaná rozhodně nejsem. Na nespoutaného mladého Skota se hodí víc než dost a mezi ním a Caitrionou to pěkně jiskří. Režiséři odvedli pěknou práci a díkybohu se drží knihy. Doufám, že si seriál povede pořád takhle dobře. ()

York 

všechny recenze uživatele

Prvni poznamka - posledni veta z popisu tady na CSFD je hovadina. Nekde jsem cetl, ze je to serial pro zenske (mozna jsem si to ale myslel proto, ze hrdinkou je zena a je to romanticke). Kazdopadne jsem cely serial sledoval s pocitem, ze je to serial pro zensky. A bylo to dost zajimavy :-) Skotsko je tu nadherne, ale ponekud nerealne - prselo asi jen jednou, jinak bylo hrozne hezky. Sexu bylo vic nez v Strike Back (ktery jsem videl pred timto serialem) a to uz je dost rict a celkove byly sceny delsi a vic takove jakoze romanticke. Nejvic romanticky byl ale hlavni hrdina, (krome toho, ze to byl pravdepodobne hezoun), tak mel hrozne pochopeni pro svou zenu a uplne bezmezne ji miloval (no, aspon, ze ji narezal na holou...). Kazdopadne to byl hodne dobry serial, jen jsem cekal vic interakce mezi pritomnosti a minulosti (Claire se pokusila jen jednou "dostat zpatky"). Co me ale dost zklamalo, byl posledni dil, ten byl dost o necem jinem, nez ty predchozi a mam z neho hodne pocit, ze to byla hovadina... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriál, ktorý vymenil excelentný nápad s presúvaním sa v čase a dvojakým životom v rozdielnych dobách za červenú knižnicu. V prvej sérii boli len náznaky, v druhej to už šlo jasne do romantickej roviny, v tretej už skrátili časti a zo 45 minút bola polovica len o posteľných scénach. Vôbec sa neriešili presuny v čase, dané postavy mali slabý rozvoj, niektorým sa ani poriadne nevenovali aj celú sériu (napr. dcéra z roku po 1945) alebo ju rovno odstránili len tak (Hank ako hlavná postava zrazu nič). Celkovo seriál vyznel ako autorkin mokrý sen. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Cizinka je ve svém jádru klasickou romantickou podívanou. Má ale pár aspektů, které z ní dělají něco víc než jen další z mnoha přesládlých romancí. Ať už jsou to sympatičtí herci, dechberoucí skotská příroda nebo nádherná hudba. Sice by nebylo špatné, kdyby bylo tempo o něco svižnější a více pozornosti by si zasloužily i vedlejší postavy nebo zápletky, ale i tak jde o seriál, který za zhlédnutí jistě stojí. 7/10 ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Historický klenot, který mě zavedl zpátky do 90. let, kdy ještě existovaly kvalitní dobové romantické filmy. Scénář a kamera jsou úžasné, ale seriálu dává duši ústřední dvojice, z které mi nejednou vlhlo oko.... Při druhé polovině řady mi oči bohužel vlhly z toho, jaký patos se z toho stal. Tragic. Díly 1-8: 100%. Díly 9 - 16: 70%. ()

Galerie (2 771)

Zajímavosti (49)

  • Autorka knižní předlohy Diana Gabaldon je Američanka, která má tři akademické tituly z přírodních věd. Skotsko navštívila až poté, co napsala knihy jen díky studiu skotských reáliích v knihovně. (Zdroj:dianagabaldon.com)  (Jolinar)
  • Kostýmy pro druhou řadu seriálu byly připravovány už od poloviny první série. Vše bylo vyráběno speciálně pro seriál, přičemž byl kladen důraz na detail a historickou věrnost. Po návratu natáčení do Skotska však zůstal rozpočet tvůrčího týmu Terry Dresbach značně ztenčen, nebylo možné nakupovat nové kostýmy a bylo nutné improvizovat. Řada Skotů v 2. řadě tak má nikoli tkané, ale pouze malované tartany.  [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)
  • Při scéně bičování mrzlo, takže natáčení bylo pro Sama Heughana hrajícího do pasu vysvlečeného Jaimeho velmi náročné. Jako krev byl použit kukuřičný sirup, který byl velmi kluzký, takže na něm představitel Black Jacka Randalla (Tobias Menzies) uklouznul. Tato scéna, stejně jako hercova improvizace, kdy na shromážděný dav křičí, aby ztichnul, byla v seriálu ponechána. [Zdroj: Diana Gabaldon, Tara Bennett – kniha Jak se točí Cizinka: oficiální průvodce sériemi 1 a 2] (PenelopaW)

Reklama

Reklama