Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lovreňáci a Velraňáci jsou dvě party kluků ze sousedních vesnic. S vervou sobě vlastní se nenávidí a bojují proti sobě s odhodláním svých statečných dětských srdcí. Jejich netradiční válečné trofeje - knoflíky, šle a pásky jsou na druhé straně vykupovány výprasky a tresty stejně urputných rodičů. Chlapci procházejí těžkou zkouškou, která jim dá poznat to nejdůležitější v životě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

Karlas 

všechny recenze uživatele

Poněkud volné, ale velmi hezké filmové zpracování knihy Louise Pergauda, které můžu doporučit všem příznivcům tvorby Věry Plívové - Šimkové. Největší chlapecká válka v dějinách Francie vypravována v tomto úžasném dobrodružství o přátelství a statečnosti. Skvělá hudba, příjemný český dabing dětských hrdinů a dobové černobílé zpracování, to vše je prostě báječné. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kdybych to byl věděl, tak jsem na tenhle báječný film kouknul už dávno. Nevím, jestli se může líbit jak klukům tak holkám, jde vlastně o čistou klukovskou romantiku a tam mají holky (v tomto případě jedna) často nelichotivá a předem určená postavení. Ale myslím si, že žádným dětem by, na rozdíl ode mě, tenhle film utéct neměl. V porovnání se spoustou našich socialistických dětských filmů neztrácí totiž ze svého kouzla vůbec nic. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Takové Bylo nás pět na francouzský způsob. Dvě party strašně drsných frajerů si krátí čas nelítostnými souboji, ve kterých v případě neuspěchu mohou přijít až o všechny své knoflíky. Místy je to vtipné a místy trapné. Přeci jen je film podstatně starší než hlavní hrdinové v něm. Čas se zkrátka na tomto klenotu patřičně vyřádil. Průser to však vyloženě nebyl. Třeba jak ten jeden frajer přijel přejet traktorem domeček svých nepřátel se mi líbilo. A takových momentů tam bylo víc. 3* ()

Spectre 

všechny recenze uživatele

Krása, genialita! Kladiem si otázku, ako som mohol takýto skvelý film až doteraz nevidieť. V kine bol samozrejme zážitok o to väčší. Keďže o hláškach a scénach tu už bolo povedané dosť, musím vyzdvihnúť aj formálnu stránku filmu, ktorá je výborná. Moderné "režisérske postupy" (ako bolo niekde spomínané) ja osobne nemám moc rád a tento film mi príde ako oáza poctivého remesla. Film je pritom nenáročný, zaujme ako najmenšieho diváka, tak aj staršieho filmového nadšenca. Ako dvadsiatnik sa radím skôr do tej mladšej kategórie, takže pocit nostalgie som nemal (ako spomínam, predtým som to nevidel), ale zato som sa vyžíval vo filme samotnom. Vynikajúci je okrem iného aj dabing (a to som na dabované filmy dosť alergický). Kapitola sama o sebe je soundtrack, ktorý je snáď až moc vážny, avšak má patričnú silu vyvolať tie správne emócie. Som nesmierne rád, že sa tento film dostal do kín a opäť sa dá pozerať na jednoduchú, ale inteligentnú zábavu (zopakujem to čo hovorím pri viacerých filmoch - takéto filmy sa už dnes netočia) ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Že se scénář předlohy nedrží nijak otrocky, to mi vůbec nevadí; na knížku to ale nemá ani zdaleka. Film je to příjemnej, jeho nejlepší a zároveň nejproblematičtější stránkou jsou ale dětský herci. Uvědomuju si, že je těžký (ne-li skoro nemožný) sehnat třicet kluků, který budou hrát tak přesvědčivě, že nebude znát, že hrajou, pokud ale film neni o nikom jinym, tak to jako dospělej divák prostě neřešit nemůžu. Mimořádně slabej byl třeba hned Janek (André Treton), což je u hlavní postavy celkem škoda; u roztomilýho Martina Lartigua se zase dá leccos odpustit. Takhle vysoký hodnocení (85%) musí odrážet oblíbenost knížky, jinak si to moc vysvětlit neumim. I tak ale samozřejmě budu svejm dětem Knoflíkovou válku pouštět víc než rád. Jo a nemůžu nezmínit geniálně napsanou ústřední filmovou melodii. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Film měl problém ve Spojených státech kvůli nahým scénám, které šokovaly americkou Ligu ctnosti. (sator)
  • Aby režisér našel správné mladé amatérské herce, vyfotografoval téměř tisíc dětí ve věku kolem dvanácti let. Ty vybrané později procházely sítem castingu. (sator)
  • Postava Petita Gibuse (Martin Lartigue) se tak proslavila v Japonsku, že po něm pojmenovali značku čokolády. (sator)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama