Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

POMO 

všechny recenze uživatele

Marťan prekvapil tým, že nie je o atmosfére a filozofovaní, ale je o ľuďoch a radosti z rozprávania pozitívneho príbehu. Studnica inšpiratívnych nápadov pre začínajúcich filmových strihačov. Skvelý Damon a po dlhej dobe fajn rola pre Jeffa Danielsa. Škoda len slabšieho finále, ktoré v hlbokom tieni Gravitácie nemá šancu strhnúť. Porovnajte Marťana s Premetheom... Ridley je stále kapitán. Iba potrebuje dobrý scenár. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ridley ty filmy poslední dobou seká jak na běžícím pásu, ale opravdovou klasiku už od něj asi moc čekat nemůžeme. Je to rodinný fajn dobrodrůžo, ale myslím si, že s takovýmhle produkčním a hereckým zázemím by podobnou kvalitu vysekl každý slušnější tvůrce. Z těch velkých serióznějších sci-fi posledních let je tohle asi nejslabší. Jinak souhlas s Psema. 70%. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Matt Damon potřebuje zachránit. Už zase… Tak se nám bestsellerová Příručka mladých marťanů sepsaná Bearem Gryllsem dočkala blockbusterové filmové adaptace. A to natolik zdařilé, že napravuje většinu neduhů předlohy (především onu kolovrátkovost první poloviny). Každopádně reklama na NASU prostřednictvím osudů botanického MacGyvera přicházejícího na chuť Abbě, písku, rudé barvě, chuti brambor a samotě jsou zábavné, stylové a sympaticky hrají na odlehčenou „feel good humanistickou“ notu, která je v rámci filmů o přežití (a tuplem pak u sci-fi blockbusterů) stejně tak nezvyklá jako osvěžující a až překvapivě sednoucí. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Reparát za Promethea? Dá se to tak brát, s výhradou, že jestli byl let na hasičáku v Gravity na povytažení obočí, pak zdejší "ironman" finále je přímo na parkinsona. V kombinaci s předchozí uměřeností je to jako Jackson Pollock v galerii vlámských mistrů. Nebudu to raději rozebírat, protože bych si to mohl ještě rozmyslet, takže ne čisté, ale čtyři. No a že pěstoval brambory z hoven. Kompostování výkalů je odvěká lidská činorodá zábava... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velice si cením filmů, které pod záštitou popkornové zábavy diváka vzdělávají, aniž by si to uvědomoval "dřív než je pozdě". Marťan sice zdaleka není vědecky přesný, ale je z něj cítit, že jeho ambice na realističnost jsou o level nižší než např. u Gravitace a paradoxně snad i Interstellaru, takže to nijak nebije do očí. Marťan je především zábavný a poutavý film, pracuje s divákem pomocí obvyklých mainstreamových hollywoodských postupů a výsledkem je dobrodružné sci-fi v nejlepší formě, navíc s parádními herci. Pocit z filmu příjemně evokuje klasiky jako Kontakt nebo Apollo 13. 9/10 ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Průměrná teplota na povrchu Marsu, je -56°C (zemský průměr je 14°C), zato teplota půdy může být až +30°C. Délka marťanského dne je 24 hodin 39 minut. Délka marťanského roku je podstatně delší, a to 687 dnů. Gravitace na povrchu Marsu je o 62% nižší, než je tomu na Zemi. Člověk, který váží 100 kg na Zemi, by vážil pouhých 38kg na Marsu. (Maulincio)
  • Približne 20 natáčacích lokácií bolo zriadených pre natáčanie filmu, čo nie je veľa, v porovnaní s inými filmami Ridleyho Scotta. Pre porovnanie, pri technicky náročnejších filmoch, ako napr. EXODUS: Bohové a králové (2014), bolo zriadených 70. A pri filmu Americký gangster (2007) dokonca 100 lokácií. (Wargoo)
  • Jelikož je na Marsu velice nízký tlak atmosféry, tak by Watney (Matt Damon) neimplodoval, jak říká, ale naopak explodoval. (Zmrv)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama