Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) během mise na Mars málem zahynul v prašné bouři. Zbytek jeho posádky planetu opustil v domnění, že je mrtvý. Ale Watney přežil a ocitne se tak omylem sám na nepřátelské planetě. Má k dispozici jen hubené zásoby a tak musí využít veškerý důvtip, invenci a technické znalosti, aby nejen přežil, ale také nalezl způsob, jak vyslat signál na Zemi, že je naživu. V okamžiku, kdy se mu to podaří, začne miliony kilometrů daleko od něj NASA a mezinárodní tým vědců neúnavně pracovat, aby dostali tohoto „Marťana" domů. Zatímco členové jeho posádky souběžně prokazují svou odvahu na téměř nemožné záchranné misi. (CinemArt)

(více)

Videa (15)

Trailer 1

Recenze (1 982)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Ridley ty filmy poslední dobou seká jak na běžícím pásu, ale opravdovou klasiku už od něj asi moc čekat nemůžeme. Je to rodinný fajn dobrodrůžo, ale myslím si, že s takovýmhle produkčním a hereckým zázemím by podobnou kvalitu vysekl každý slušnější tvůrce. Z těch velkých serióznějších sci-fi posledních let je tohle asi nejslabší. Jinak souhlas s Psema. 70%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tahle filmová adaptace je výborným doplňkem k původní literární předloze, Ridley Scott je opravdový mistr svého řemesla a jeho režijní pojetí skvěle funguje. Tvůrcům se kongeniálně povedlo přenést původní text psaný formou deníku do audiovizuální formy, vtip je v tom, že hlavní hrdina si pořizuje videodeník, v němž navíc veškeré své konání komentuje (komentář je určen jeho budoucím zachráncům, primárně ale samozřejmě divákům), což vůbec nepůsobí násilně. Film, který stravitelně zjednodušuje vědu (přičemž ji nepokrytě oslavuje), je nádherně optimistický a posiluje víru v lidstvo a jeho kolektivní IQ a zároveň příběhem ztroskotavšího pionýra navazuje na tradici námořních a posléze vesmírných objevitelských cest, být explorer je něco tak nádherně přesahujícího... Nejlepší náborové video do NASA! :-) ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $108miliónovTržby USA $228,433,663 Tržby Celosvetovo $630,161,890Tržby za predaj Blu-ray v USA $29,268,834Tržby za predaj DVD v USA $19,052,212║ Ridley Scott je majsterko, opäť krásne dokazuje svoju režisérsku zručnosť, keď hravý príbeh aj vizuál krásne odzbroja a natočil priamu konkurenciu Gravitácii ale vo viac pohodovejšej uvoľnenej rovine, kde je proste všetko čo treba, kde vypäté situácie striedajú odľahčené s výborne hrajúcim osadenstvom, kde má každý svoje miesto, veľkým plusom tu je Matt Damon ktorý po menej výraznej úlohe v sci-fi Interstellar tu priamo svojej úlohe vládne a podáva jeden zo svojich najlepších výkonov, k tomu tu máme navrch brilantný vizuál a veľkolepé scény ktoré vyniknú v efektnom 3D, takže ďalšia pastva pre oči a ďalšia Scott-ová vesmírna maškrta, ktorá podprahovo poukazuje že kvôli jednému ľudskému životu v ďalekom vesmíre sa ide obetovať toľko vecí, financií, času, či dokonca iných ľudských životov a popritom to tu na našej planéte všetko zadŕha v neustálych medzi ľudských konfliktoch, nesúdržnosti... /videl v kine: 95%/ __moja recenzia ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho se mě nestalo, abych film v půlce zapauzoval a přemýšlel nad tím, že nechci, aby Matt Damon někdy přestal s kolonizací Marsu. Já teda chápu, že žít tam nějakej čas bylo na hlavu, ale kromě toho, že se mu ze začátku všechno vysloveně dařilo, tak k tomu ještě měl hodně ironický a až cynický kecy, což filmu jen a jen prospívalo. Teď už se nedivím, že na Globech film vyhrál ocenění za nejlepší komedii. Sice je to stejně cynické ocenění jako Mark Watney samotnej, ale čert to vem. Marťan je naprosto výborný, realistický sci-fi, které ke každému dalšímu příběhovému posunu přichází naprosto logickou cestou. A přitom celý ten příběh napsal člověk, který si ho psal pro radost na svém blogu. Kam až takový nadšenecký projev dokáže dojít, co? ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Zdánlivě nezfilmovatelná sbírka technických detailů a sarkastických monologů se v Goddardových rukách stala adaptovatelnou až překvapivě snadno. Byť za cenu toho, že Markovy útrapy s výrobou vzduchu, vody či kamenných nápisů výrazně zjednoduší nebo klidně zcela vynechá a o Watneyho osud se tak v první polovině nejde ani moc bát. Zato v závěru, kde předloha po všech haváriích a krizích napínala jen ztuha, se snaha o záchranu hlavního hrdiny mění v silně gradovanou symbiózu všech zúčastněných. Hlavním plusem tak překvapivě není skvělý Damon, ale typově dokonale obsazený Sean Bean jako Mitch a zejména celá posádka Hermesu v čele s Jessicou Chastain. ()

Galerie (102)

Zajímavosti (69)

  • Většina scén se natáčela v Maďarsku. Maďarská pobočka švédského řetězce IKEA byla zaskočena jednou objednávkou 64 křesel „IKEA Volmar“, které byly nezbytné k natáčení. Křesla můžeme ve filmu vidět ve vesmírném středisku. Kvůli čekání na křesla se natáčení v Maďarsku protáhlo o 3 dny. (vojacekr)
  • Tvorcovia sa snažili dosiahnuť maximálnu autentickosť prostredia. Lokality vo filme, ktorými Mark Watney (Matt Damon) prechádza, vyzerajú rovnako ako ich reálne predlohy na Marse a nesú tiež identické názvy. Filmoví grafici pri tom využívali fotografie kamerového systému HiRISE, ktorý sa nachádza na palube sondy NASA Mars Reconnaissance Orbiter. (Darth Maul)
  • Veľkú časť filmu nakrúcali pred zeleným plátnom, pričom okrem tradičných „neviditeľných" lán, vďaka ktorým sa herci akoby vznášali vo vesmíre, použil režisér Ridley Scott aj omnoho jednoduchšiu techniku. „V niektorých detailných záberoch nedávalo zmysel použiť zložité káblovanie. Omnoho jednoduchšie bolo stáť na jednej nohe a simulovať pomalý pohyb zvyškom tela. Pripomínalo mi to situáciu, keď som sa ako dieťa hral v detskej izbe a predstieral som, že som vo vesmíre. Vyzeralo to nesmierne komicky, no vo výslednom zábere to vytvorilo ten pravý želaný efekt," zaspomínal si herec Matt Damon (Mark Watney). (Kub_ees)

Související novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (více)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (více)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (více)

Reklama

Reklama