Reklama

Reklama

Grigny - stav nouze

(TV film)
  • Francie Grigny, cité en état d'urgence (více)
Francie, 2008, 70 min

Obsahy(1)

Nechvalně proslulým předměstím pařížské aglomerace s mnoha nezaměstnanými přistěhovalci už léta otřásají pouliční nepokoje. Má to nějaké řešení? Sídliště Grande Borne a Grigny je pouhých dvacet minut jízdy metrem od centra Paříže. Toto sídliště v sedmdesátých letech dvacátého století navrhl známý architekt Emile Aillaud. Účelem vzniku bylo přestěhovat sem obyvatele jižní Paříže. Především populaci dělníků, z nichž se však brzy stala střední třída, která následně toto sídliště opustila. Nahradila je nová populace přistěhovalců, především Afričanů, využívající výhod plánu na seskupování francouzských rodin. V důsledku ekonomické krize je tato populace z větší části nezaměstnaná. A tak hořící auta a bitky s policií jsou tady na denním pořádku. Má to nějaké řešení? (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument ešte z roku 2008!, ale slniečkári budú tvrdiť, že no-go zóny v Paríži, Štokholme, Londýne a pod. vlastne nikdy neexistovali ani neexistujú. Tie autá sa zrejme zapaľujú sami vplyvom solárnej energie. A keď už aj priznáme nejaké nešťastie, tak to chytro obrátime na obohatenie alebo to označíme za výnimku či duševnú chorobu. Tento starší dokument dobre narába s číslami a poukazuje na to, že 25% ľudí v týchto zónach nikdy nepracovalo a to väčšina z nich má pod 25 rokov. Ukazuje slušných ľudí a to rôznej národnosti a farby pleti, ktorí chcú len slušne žiť, ale žiaľ majú problémy nielen s úradmi, ale neprispôsobivými ľuďmi, ktorí si ulicu zamenili s vojnovou oblasťou (pred ktorou vlastne mnohí utiekli).  V roku 2008 ale isto ešte netušili, že po masakrách v Sýrii a Líbyi budú o desať rokov neskôr do Európy podobní ľudia pozývaní húfne. A to aj bez pasov. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zpráv v médiích a francouzských "no go" zónách na předměstích je čím dál tím víc. Tento dokument si vybral místo 20 minut od centra Paříže a jen případy na vrcholu ledovce.  Je smutné, že demograficky vymírající , kdysi tak kulturní Francie nahrazuje své obyvatelstvem obyvatelstvem africkým a arabským, které je schopno alespoň základní reprodukce 2,3 dítěte na rodinu. Lékaři sem večer nepřijedou. "Nedávno hořel dům, lidi chodili kolem, ale nikdo nezavolal hasiče. Nechali by ho shořet. Zavolala jsem hasiče a přijeli. Bylo to hned vedle elektrárny." říká místní žena. V dokumentu jsou náznaky sociální práce. NGO jako by neexistovali. ()

Reklama

Reklama