Reklama

Reklama

Príbeh škandálu, ktorý vypukol, keď sa televízia CBS rozhodla dva mesiace pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2004 odvysielať materiály, ktoré mali dokazovať, ako sa George W. Bush vďaka otcovým politickým kontaktom vyhol vojne vo Vietname. Následky pre všetkých zúčastnených na seba nenechali dlho čakať... (STV)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (82)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem nevěděl, že v Americe tenkrát za doby vlády George Bushe řešili to, co předváděli v tomto filmu. Zajímavé. Film precizně ukazuje mravenčí práci některých novinářů a i když to na první pohled může působit nudně, film takový vůbec není. Může za to určitě dobrá režie, ale i samotní prvoligoví herci, kterých je v tomto filmu kupodivu docela dost. A nejlepší ze všech je zaručeně Cate Blanchett, která tu působí skvěle civilně a stejně tak i Elisabeth Moss. Zajímavá filmařina, skoro je až s podivem, že to v Americe vzniklo. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Veľká plochá nuda s oscarovými Blanchett s Redfordom, „vyhorenými Grace s Quaidom” , či, trebárs, s majstrom - vedľajších úloh - Bruce Greenwood, debutant na poli - hraného celovečerného filmu, James Vanderbilt, mimochodom, scenáre mu idú oveľa lepšie, ako réžia, ktorá absolútne ničím nevynikala, a tak si ho zapamätám, ako toho, čo napísal - ZODIAC ! Nič viac, nič menej ! Nechápem niektorých profesionálnych scenáristov, i oscarových, ktorí si myslia, že teraz majú, ďalšie dvere otvorené smerom k profesionálnej réžii s pár áčkovými hercami, u mnohých, sa jedná, o chabé pokusy, česť - výnimkam. ()

Reklama

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Tohle není film o nějaké určité historické pravdě, ale spíše o (doufejme) nezničitelné vůli k jejímu hledání, což s sebou čas od času nese riziko pořádného kopance mezi nohy - ať už více či méně opravněného. Méně orientované na instrumentální stránku věci než striktně procedurální Spotlight, naopak více pracujicí s emocemi a charaktery. Blanchett úchvatná, Redford ve svém živlu. 9/10! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ono jde z našeho pohledu zdánlivě o houby, ale Američané jsou na službu vlasti citliví a pokud se u politika prokáže, že to flákal, nebo že se vojně vyhýbal, znamená to pro dotyčného konec v politice. Jenže Mary Mapes a její tým si vyšlápli na toho nejvýše postaveného a to je téměř vždy boj proti větrným mlýnům. Nemůžu se vyhnout srovnání se Spotlight a řekl bych, že co chybělo oscarovému vítězi na melodramatičnosti, to tady přebývalo. Ale jinak je Truth precizním novinářským dramatem s neotřelým motivem, které ne že by přinášelo do podobně laděných filmů něco vyloženě nového, ale svým uchopením působí celkem neotřele. Plusem jsou samozřejmě herci, kdy celý novinářský tým pod taktovkou Cate Blanchett hraje jak o život a jsem přesvědčen o tom, že Redford by měl seknout s filmem a jít hlásit zprávy. Vanderbitt k několika výborným scenářům přidal i výbornou režii, tak snad v tom bude pokračovat. 85% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Z loňské trojice meeting-room-true-events-drama, do kterého zapadaly oskarový Spotlight a vystřelený Big Short prosvištěl Truth americkými kiny s nejmenšími ohlasy a bez nominací, což je trochu nefér, protože ostatní dva nominované filmy ve trojici výborně doplňuje. Zatímco párty jízda americkou úvěrovou krizí pojímala téma jako amorální trip, Spotlight oslovuje mainstream publikum tématem oldskůl novinařiny i "bezpečné kontroverze" pedofilních kněží, Truth odvádí nejlepší práci v tom zobrazit co nejdetailněji fakt, že pokud chci světu odhalovat pravdu, je třeba se zabývat každým byť sebenebetyčným detailem. Srandovně tak mohou působit velké emoce a velkolepá hudba, které podkreslují fakt, že ve filmu "akorát" postavy zjišťují, zdali byl možné v '78 napsat za číslem th, čímž se v zásadě věnují primárně věcem, které se v ostatních adaptacích přeskakují montážemi. Společně s depresivním vyústěním boří trochu iluzi střelených novinářských dinosaurech, kterým máme být vděčni za to, jak za nás hlídají demokracii, tím, že vlastně sledujeme žurnalisty, kteří to zkrátka posrali, nehledě na to, jak blyštivé jejich motivace byly. I přes to k nim však cítíme sympatie, protože nehodnotíme jejich výsledky, ale jejich práci a zanícenost, o které se domníváme, že již je současné novinařině cizí. Plus samozřejmě anti-bushovství, ale tam se nejedná o otázku názoru, ale dobrého vychování. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (8)

  • Film se točil v Austrálii na žádost herečky Cate Blanchett (Mary Mapes), aby mohla být při natáčení nablízku své rodině. Natáčelo se po dobu 8 týdnů. (Dio_Padre)
  • Během emotivní scény, kdy Mary Mapes (Cate Blanchett) telefonuje s Danem Ratherem (Robert Redford), je v knihovně za Mary vidět knižní autobiografie „Katharine Hepburn Me: Stories of My Life“. Za roli ve filmu Letec (2004), kde ztvárnila Katharine Hepburn, získala Cate Blanchett Oscara. (Bejdule)
  • Známy americký novinár a moderátor Dan Rather film pochválil za presné zobrazenie televízneho spravodajstva. Obzvlášť sa mu páčilo, ako ho stvárnil Robert Redford, keďže Redford sa nepokúsil nikoho napodobňovať. (Arsenal83)

Reklama

Reklama