Reklama

Reklama

Grantchester

(seriál)
  • Velká Británie Grantchester
TV spot
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (2014–2023), 40 h 26 min (Minutáž: 45–65 min)

Tvůrci:

Daisy Coulam

Předloha:

James Runcie (kniha)

Hudba:

John Lunn

Hrají:

James Norton, Robson Green, Morven Christie, Al Weaver, Tom Austen, Gregg Lowe, Pheline Roggan, Chris Bearne, Fiona Button, Ukweli Roach, Michelle Duncan (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(51)

Detektivní seriál z produkce britské ITV vznikl podle povídek anglického spisovatele, filmového dokumentaristy, televizního producenta a dramatika Jamese Runcieho. Jeho hrdinou je mladý reverend anglikánské církve Sidney Chambers z malebného Grantchesteru, nacházejícího se pár mil od univerzitního města Cambridge. Děj je zasazen do první poloviny 50. let. Mladý, poněkud nekonvenční vikář se slabostí pro jazz a whiskey, bojoval ve druhé světové válce, odkud si odnesl nepěkné vzpomínky. Zvídavý mladý muž se shodou okolností pustí do vyšetřování zločinu a spojí síly s místním policejním detektivem Geordiem Keatingem. Oba muži si přes počáteční nedůvěru padnou do noty a při vyšetřování se vzájemně doplňují. Hlavní roli reverenda Chamberse v seriálu ztvárnil James Norton, vycházející hvězda britské televizní i filmové tvorby (Šťastné údolí, Vojna a mír, Smrt přichází do Pemberley, McMafia), v roli inspektora Keatinga vystupuje méně známý, ale osvědčený, převážně televizní herec Robson Green. Dosud v letech 2014–2017 vznikly tři šestidílné řady, v letošním roce stanice ITV potvrdila, že se hrdinové brzy vrátí v řadě čtvrté. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele VenDulin85 k tomuto seriálu (2)

Grantchester (2014) 

Grantchester je pohlazení pro Britofilovu duši, vrátíme se zpátky do roku 1953 na předměstí Cambridge, kde na své trase na bicyklu dostává nekonvenční vikář zajímavé nápady a pomáhá policii s různými případy. Jednak se tvůrcům mimořádně podařilo prostředí anglického venkova (plus nádherného univerzitního města), bezchybnou linii tvoří i spolupráce vikáře s tím nejklasičtějším poldou, jaký tehdy byl k mání. Po druhé sérii 100% spokojenost (když si teda odmyslím romantickou linii postavy Amandy, která mi teda lehce leze krkem... ano, tuto dějovou linku bych obětovala, jsem cynik). ___ po třetí řadě pořád plný počet bodů, i když si stojím za tím, že bez Amandy by bylo líp. Nezapomeňte na Christmas Special mezi druhou a třetí řadou ;-). ()

Season 4 (2019) (S04) 

Čtvrtá řada Grantchesteru je trochu jiná, v rytmu rock'n'rollu, ale ne horší než ty předešlé (ergo výborná, kdyby někdo náhodou přehlédl těch five stars). Na přetřes přijdou témata jako rasismus, náboženský fanatismus (můj oblíbený, bože jak já ty pánbíčkáře nesnáším!), zneužití pravomocí a hlavně bouřlivý pokrok doby- počítače... Čím déle znáte postavy, tím víc jim přejete jen to dobré, ale když se někomu pořád dějí zlé věci, musel by být světec, aby je unesl. Ještě že tu je přátelství, pinta piva a backgammon. Ach jo, jak mi bude chybět tenhle svět, what the Dickens! ()

Reklama

Reklama