Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jason Bourne (Matt Damon) už poskládal skoro všechny střípky své rozbité životní mozaiky. Potrestal většinu tvůrců zvláštního programu, který z něj udělal stroj na zabíjení. Chce hodit minulost za hlavu a dál pokračovat prostou přítomností, kterou představují ilegální boxerské zápasy. Z tohohle komfortu ho vytrhne bývalá kolegyně, zběhlá agentka Nicky (Julia Stiles), která mu připomene, že na ty nejpalčivější otázky ještě odpovědi nedostal. Když ho pak málem dostane nájemný zabiják, pustí se znovu do boje s Agenturou, teď reprezentovanou tvrdým ředitelem Robertem Deweym (Tommy Lee Jones) a jednou nebezpečně chytrou analytičkou (Alicia Vikander). Jason Bourne se ocitá na staré známé horké půdě, kde nemůže věřit nikomu a ničemu a kde přežití vyžaduje, aby si vzpomněl na to, co se naučil v programu, který díky němu skončil. (CinemArt)

(více)

Videa (38)

Trailer 3

Recenze (811)

Morien 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu bylo i Ultimátum zbytečné a podmíněné jenom a pouze poptávkou po dalším Bourne filmu. Jak vést film o člověku, který nemá pro co žít? O "vnucený" smysl přišel náhodou (paměť v Minulosti) a ten, který si sám vybral a který ho měl vykoupit (Marie), mu sebrali v Mýtu. Od té doby Bourne jako postava nemá žádnou vlastní agendu a jenom jím smýkají ze strany na stranu jako figurkou řízenou z křesel filmového studia. Chtěla bych vidět opravdický pokus ponořit se do jeho psychiky, do jeho hlavy. Místo toho dostáváme jenom pár povinných a nic neříkajících záběrů, kdy sedí a čeká, až se objeví někdo s další černou složkou a dalším chlápkem v černém obleku, který samozřejmě pořád může za to staré trauma, které na něm bylo spácháno. To bohužel z Bourna dělá mnohem víc pasivní postavu, než by se při všem tom cool pobíhání mohlo zdát. Takže co se týče všech těch dějových vymýšlenek, kterými se snaží ospravedlnit těchto dalších pár hodin bez přemýšlení a jenom koukání, jsou mi srdečně volné a už mi ani nepřijdou tak dobře sestavené. Jen dobře natočené. Ačkoliv musím uznat, že nesexualizovaná ambiciozní mrcha Alicia mi udělala radost. (A taky bych ráda viděla víc Vinzenze Kiefera v mainstreamové kinematografii.) ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Musel bych si samozřejmě znovu dát všechny předchozí díly, ale stejně mám pocit že tenhle je tak nějak nejslabší. Příběhově neopodstatněný návrat Jasona Bournea, ve kterém vlastně ani Matt Damon nemá hlavní roli, takže to vypadá jakoby sem spadnul jaksi odnikud. Vychtěné pokračování, ve kterém už ani akce není taková na jakou jsme byli zvyklí. Dříve mě bavilo mnohem více poznávat Jasonův svět. 55% ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Dnes je tých sequelov viac ako je zdravé, ale musím priznať, že som ostal celkom prekvapený zo štvrtého Bourna (Legacy nerátajme). Greegras a Damon sú späť, čo samozrejme poteší, ale dobrý film z neho robí predovšetkým Cassel a Tommy Lee Jones, ktorý sú dokonala protiváha pre Bourna a tak našťastie nie je Bourne nemastný, či neslaný. Stále je to dravé, vynikajúco akčné, Damon si návrat očividne užíva a Vikanderka tu tiež celom fajn zapasovala. Ja som spokojný. 85% - 4* ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jason Bourne, agent bez bez minulosti a bez osobnosti, dál vede svůj urputný boj. Je to už velmi vysilující jak pro něj, tak i pro mě jako diváka. Série se dostala do bodu potenciální nekonečnosti. Dvě hodiny zběsilé akce, orgií fanoušků konspirací, nesmyslného děje stojícího na legračních náhodách a závěrečném obnovení statutu quo, aby se to mohlo napřesrok doslova zopakovat. 50 % ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Není to vyloženě návrat k Bourn(e)ovým kořenům, je to spíš jejich nový výhonek, který naštěstí není tak obyčejný, jak se o něm bohužel povídá. Bourne je tady v zajímavé roli nedobrovolné loutky, za jejíž provázky tahají chvíli ti, chvíli oni, jak se to komu zrovna hodí, a jsem rád, že o něm ještě bylo co vyprávět a hlavně že to zase vypráví Paul Greengrass. Díky němu a samozřejmě díky Mattu Damonovi se totiž v kinech opět dějí úžasné věci - třeba ta londýnská sledovačka nebo závěrečná automobilová honička (lepší už letos na velkém plátně nejspíš neuvidím).___P.S. Bourneův odkaz, který byl zbytečný už před čtyřmi lety, se teď jeví jako ještě zbytečnější.___P.P.S. Nezklamala bohužel ani Kateřina Hámová a její titulky tradičně plné chyb. Třeba když jedna postava říká "Všechno na stůl...", ale v titulcích čteme "Všechno je na stole." Nebo když počítačový příkaz "Run" podle titulků neznamená "spustit" program, nýbrž "projíždět". ()

Galerie (133)

Zajímavosti (20)

  • Všechny předchozí filmy o Jasonu Bourneovi se jmenovaly přesně podle knižní předlohy. Podle tohoto zavedeného systému by se tento díl měl jmenovat The Bourne Betrayal (Bournova zrada). (Miro_CZ)

Související novinky

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Zemřel britský herec Albert Finney

Zemřel britský herec Albert Finney

08.02.2019

Ve věku 82 let zemřel britský herec Albert Finney, známý například z filmů Velká ryba nebo Dobrý ročník. Finney byl pětkrát nominovaný na Oscara, v roce 2003 pak získal Zlatý glób za hlavní roli v… (více)

Jason Bourne míří do televize

Jason Bourne míří do televize

17.08.2018

Americká stanice USA si čerstvě objednala 1. sérii nového seriálu ze světa Jasona Bourna, spin-off pojmenovaný Treadstone. Jméno samozřejmě odkazuje na tajný program pro výcvik agentů, kterým prošel… (více)

Reklama

Reklama