Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvanáctiletá Johana, citově otřesená smrtí své matky, prožívá jako zradu, že ji otec „odložil“ o prázdninách ke strýci na venkov. Dívka je uzavřená, žije pro svůj počítač, hudbu a vesmírné světy, protože věří, že tam odešla její maminka. A právě pátrání po tajemství mimozemské „brány spravedlivých“ sblíží Johanu se starým podivínským Hansem. Ve vzácném tisku dívka za pomoci kamaráda z party místních dětí objeví klíč, vedoucí k záhadě, ukryté ve sklepení rozvalin středověké tvrze… Rodinný film natočil v roce 1997 režisér K. Hanzlík, který do dvojrole Johany a Anežky obsadil A. Kárníkovou, strýčka si zahrál D. Matásek, jejího otce M. Dlouhý a v roli podivína Hanse se objevil hudební skladatel P. Hapka. (Česká televize)

(více)

Recenze (40)

zette 

všechny recenze uživatele

Ceska produkce v rodinnem filmu za tou ceskoslovenskou znacne pokulhava a tak budme vdecni i za tento film. Subjektivne ubiram vezdicku za namet, ktery me proste nebavi. Herecke vykony jsou taky sotva prumerne, nedivim se, ze toto byl prvni a posledni film Anny Karnikove... Postava Hapky a hlavne Oldricha Vlacha (toho chlapa mam kazdym dnem radeji!) byly ale uzasne, i kdyz Vlachova policejni uniforma vypadala jako z Podnestrske republiky (jsem fakt nepochopil)... Hudba pekna a na zaver filmu se i pres vlazne tempo vyplati pockat! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Před lety mě to zaujalo i díky Hapkovi...a po letech ještě víc... Vím přesně o čem se bavíte, akorát to na sobě nedávám znát :-) A tehdy popálený jal se promlouvati k bratrům ostatním o věcích tajemných, jaké na obloze byly k uvidění. Kruh světelný rozlohou dvoru podobný a věc divná v tom kruhu k zemi padala. A popálený pak zvědavostí silnou veden byl k té věci. A stalo se mu uvidět dívku již pronásledoval, zmizeti v tom kruhu... Legenda praví že světlo je bránou spravedlivých a nehodní oslepení budou. Legenda praví že brána čeká a znovu se otevře. (2019) ()

Reklama

Mercilonka 

všechny recenze uživatele

Když jsem byla malá, nechápala jsem mamku a babičku, proč u filmů brečí. A pak přišel rok 1997, film Do nebíčka a já se ve svých 9-ti letech u filmu rozplakala (Spoiler: na konci filmu, jak Michal Dlouhý prosí dceru, aby se z té druhé strany vrátila). Celkově film zajímavý, jiný než ostatní dětské filmy a hlavně napínavý a tajemný. ()

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

Dětští herci přehrávají a jsou nepřirození a to je škoda, protože mírne do sci-fi/detektívna laděný námět není scela špatný, řekl bych, že v CZ/SK tvorbě takřka vzácný. Pro malé diváky je to ale docela strávitelné, tempo to má stabilní, dějovou linii ne příliš zložitou, dialogy kapánek váznou, ale přes to se dá přenést ... a to je asi hlavní. Za to ta jedna hvězdička, druhá za hudbu a roli P. Hapky, který se v pozici herce objěvuje velice ojediněle.. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Taková prázdninová jednohubka po který není zle od žaludku, ale o přídavek se neškemrá. Dobrej nápad s obsazením Petra Hapky do role podívina. Hlavní dětská představitelka zahrála docela dobře, bohužel asi ne tak dobře aby někomu stála za přidání do "hrají" . Navíc mám rád mystično a tajemství v podstatě každé podobě. Jak každý většinou odmítá něčemu takovýmu uvěřit, já většinou odmítám něčemu takovému nevěřit. Třeba bráně do pekla na hradě Houska taky odmítám nevěřit. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Prostředí tajemné hory s vesmírnou bránou lze nalézt v areálu zámeckého parku ve Valeči. Celý park dlouhou dobu chátral, a i v současnosti je jeho velká část (včetně uměle navršeného kopce a "Hansovy věže") nepřístupná. (dvd-L)
  • Když byl Petr Hapka požádán o zahrání role podivína, kterého režisér marně sháněl do svého filmu, kontroval tím, že studoval herectví u Oldřicha Nového a roli vzal. Když jej režisér ale opakovaně žádal, aby složil hudbu, kategoricky odmítal, že by vypadal jako megaloman. Nakonec na samý závěr postsynchronů řek: "Nenechám takový hezký film zničit někoho špatnou muzikou," a hudbu složil. (sator)

Reklama

Reklama