Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Eddard 

všechny recenze uživatele

Pro mě možná trochu překomplikovaná zápletka, ale jinak famózní noir se vším co k němu patří... Venku je většinou tma, k temné asfaltce se řítí nekonečné přívali mrazivého deště a Humphrey Bogart alias Philip Marlowe vyšetřuje za pár babek případ, ve kterém figurují osudově krásné ženy, revolvery a proklatě suché (a vtipné) hlášky. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Rád som využil šancu pozrieť si po rokoch ako sa Howard Hawks s Humprey Bogartom a jeho girls popasovali s jednou knihou Raymonda Chandlera. A som spokojný, ako pred rokmi. Nechovám pobožnú úctu k Bogartovej charizme, nepokúšal som sa ani tentokrát vyznať sa v tom, kto je kto a aké sú vzťahy medzi nimi , ale dobre sa mi na film pozeralo. A to je hlavné. Výnimočne pridám dve poznámky k niekoľkým prečítaným komentárom. Tie úžasné hlášky nie sú Bogartove, ale Chandlerove. A sebaisté prehlásenia, že Bogart je najlepší Marlowe všetkých čias píšu asi iba tí, ktorí nevideli seriál Detektiv Marlowe s Powersom Boothom z roku 1984. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Trochu preplnená fabula predimenzovaná stopáž Hawksovi na kvalite a sile uberajú minimálne. Viac, než obrazová dokonalosť, puntičkárske aranžovanie mizascény, skvelé rámovanie, snímanie, strih, pohyb kamery a bobtnajúca atmosféra ponárajúca dianie do hmly, dažďa a šerostivu je na filme zaujímavá Hawksova schopnosť narábania s "ukecanosťou" filmu. Nekonečné dialógy a monológy nepôsobia únavne vďaka prešpikovaniu ostrým humorom, dômyselnými narážkami, prudkými zvratmi, stálou hladinou napätia a nevypočítateľnosti. Najmä Bogartove hlášky sú do jeho jazyka vytesané ako do kameňa a jeho charizma sa nesie nad celým dielom. ...... Britká žánrová lahôdka, v ktorej sa dá zablúdiť s rovnakou ľahkosťou, s akou sa dá prepadnúť jej starému, ale ani náhodou nie skostnatenému kúzlu. Dokonca by som si dovolil hovoriť o filmovom sex appeale. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Hodně zašmodrchaná kupka špagátů a lan, která postupně ztrácí tempo, aby stejně nakonec vyvrcholila v grandiozní finále, které vzbudí všechny, jenž několik desítek minut před koncem už jenom podřimovali. Tak tady by se dnešní scénáristé mohli učit jak se má správně zakončit film. Brilantní drsná škola, na které se neprojevil zub času ani po 51 letech. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádný průšvih, ale krátce po zhlédnutí dokonalého Maltézského sokola velké zklamání. Až na závěrečných a neskutečně napínavých deset minut se totiž jedná o zmatené vyprávění, kterému podráží nohy uzel vedlejších postav. Lonino, Eddie, Harry, Geiger, Brody nebo Regan už dlouho před pointou splývají v jedno. Noirového ducha tak táhne nepřekvapivě Bogart i oslnivá Lauren Bacall. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Claude Chabrol vo svojej kritike považuje dielo za mimoriadne, ktoré však nespĺňa obecné nároky žánru. Dielo je veľmi osobité, aby ho šlo zaškatuľkovať. Zdôrazňuje rolu autorského vkladu a spontánnosti pri tvorbe diela. Zásadnou je pre neho osobnosť autora. Podľa Chabrola nemôže byť tento film rekonštruovaný, napr. v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil jeho tvorca a dielo by pôsobilo dojmom podradnej imitácie. (Biopler)
  • Švýcarský hudební producent Robert Jan Mayer, známý pod přezdívkou Minus 8, použil část dialogu Philipa  Marlowa (Humphrey Bogart) a Vivian Rutledge (Lauren Bacall) do své skladby "Elysian Fields", ze stejnojmenného alba. (EKLEKTIK)
  • Raymond Chandler vyhlásil, že Martha Vickers podala ako Carmen vo filme taký skvelý herecký výkon, že zatienila aj samotnú Lauren Bacall. Výsledkom bol finálny zostrih, v ktorom väčšina filmového materiálu, kde vystupovala Carmen, skončila v koši. (beso74)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama