Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Deschain 

všechny recenze uživatele

Parádny film. Veľa skvelých (a rýchlych) dialógov, krásne ženy, nebezpeční muži, podmanivá hudba, vtipné hlášky. A Humphrey Bogart je cool! Silné štyri. /Po prečítaní predlohy.Carmen Sternwood sa vyfarbí ako riadny psychopat a nekončí to "happy-endom" ako film. Stále spokojná./ (Projekt 100 - 2010, FK Nostalgia) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádný průšvih, ale krátce po zhlédnutí dokonalého Maltézského sokola velké zklamání. Až na závěrečných a neskutečně napínavých deset minut se totiž jedná o zmatené vyprávění, kterému podráží nohy uzel vedlejších postav. Lonino, Eddie, Harry, Geiger, Brody nebo Regan už dlouho před pointou splývají v jedno. Noirového ducha tak táhne nepřekvapivě Bogart i oslnivá Lauren Bacall. ()

Reklama

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Howard Hawks i zde brilantně přenesl na plátno drsný a cynický styl literární předlohy. Nechybí svižné tempo, působivá atmosféra a fantastická chemie mezi ústředním duem. Celkově dámské zastoupení je ztvárněno nádhernými ženami, ať už je řeč o Lauren Bacall či Dorothy Malone, která je ve scéně v knihkupectví jednoduše neodolatelná. The Big Sleep však trpí jedním zásadním neduhem, jak už zde mnozí poznamenali. Cenzura z mého pohledu ztížila pochopení celého příběhu a motivace postav, což nekompenzuje ani děravý scénář a zmatečná orientace mezi jmény. Např. jsem postrádal vysvětlení vraždy Sternwoodova šoféra a bližší seznámení s klíčovými postavami (Gaiger, Carmen atd.). Snímek v tomto aspektu poněkud selhává, ale jak jsem zmínil na začátku, je tento nedostatek spolehlivě kompenzován spletitostí příběhu a hereckou plejádou, jakožto několika ikonickými pasážemi. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Hodně zašmodrchaná kupka špagátů a lan, která postupně ztrácí tempo, aby stejně nakonec vyvrcholila v grandiozní finále, které vzbudí všechny, jenž několik desítek minut před koncem už jenom podřimovali. Tak tady by se dnešní scénáristé mohli učit jak se má správně zakončit film. Brilantní drsná škola, na které se neprojevil zub času ani po 51 letech. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V tomhle městě je spousta bouchaček a tak málo rozumu." Namazaného Filipa Marlowea mám rád. Je to rozený hláškař, který lidi dělí na ty, co mají nebo nemají pinďoura. Těm, co mají pinďoura, bere bouchačky, seznamuje jejich nosy se svou pěstí a občas je sportovně nechá, aby si taky bouchli. Ovšem těm, které pinďoura nemají, způsobuje pouze vlhnutí kalhotek. Takový je to chlapák a mě na něm nejvíc bavilo, že výplatou honoráře případ nekončí. Tak to má být. Je s ním zkrátka zábava a já jsem se do těch jeho černobílých holek zamiloval. A je mi jedno, jestli mi půjčí Vivian, Carmen, Agnes, prodavačku v knihkupectví nebo tu taxikářku, protože pak by se žádný hluboký spánek nekonal. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Hneď prvý deň natáčania si dal Humphrey Bogart na obed 5 či 6 panákov. Rozzúrený Howard Hawks mu vynadal, že to totálne neprofesionálne. Bogart sa následne obmedzil na jedno pivo denne. (beso74)
  • Keď sa režisér Howard Hawks pýtal autora románu Raymonda Chandlera, prečo sa v jeho knihe “Hlboký spánok“ vyskytuje toľko pasci, dejových zvratov a prekvapení, spisovateľ údajne úprimne odpovedal: "Nemám sebemenšiu predstavu." (Scevola)
  • Claude Chabrol tvrdil v roku 1955, že dielo nemôže byť rekonštruované, napríklad v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil tvorca a výsledok by pôsobil ako podradná imitácia. Napriek tomu to skúsil Michael Winner v roku 1978, no snímka nezožala úspech. (Biopler)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama