Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Film zrelý na minimálne 2-3 zhliadnutia kvôli pochopeniu všetkých komplikovaných vzťahov medzi postavami a orientácii v deji, a potom na ďalších "x" zhliadnutí už len kvôli dokonalému zážitku. Štýl, štýl, štýl... To je to slovo, ktoré ma neustále napadalo počas sledovania. Všetko v tomto filme je neuveriteľne štýlové. Bogart ako Marlowe je asi najštýlovejší súkromný detektív, aký sa kedy na plátnach kín objavil (až na tú kravatu - človeka, čo mu ju viazal by som chytil a zaškrtil ho ňou :-) ) a charizmou doslova prekypuje. A to iskrenie medzi ním a Lauren je niečo nepopísateľné... to sa jednoducho musí vidieť. K tomu ako čerešnička ešte jedny z najvycibrenejších dialógov a priam esenciálna noir atmosféra... 10/10 ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Jediná věc, se kterou jsem měl problém, byla má neschopnost pochopit, jak se režisérovi a scénáristovi podařilo vecpat celou tuhle složitou zápletku s obrovskou hromadou postav do 114 minut. Není divu, že tempo filmu bylo tak zběsilé, až mě z toho málem rozbolela hlava. U filmu noir to ale není jistě nic neobvyklého. Howard Hawks je prostě třída... a spojí-li se s někým takovým, jako je Humphrey, nemůže to dopadnout zle... ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Konečně můžu porpvé v životě použít oblíbenou frázi knihomolů "předloha je lepší." Přečetl jsem v životě asi tři knížky, kromě slabikáře shodou náhod i jednoho Raymonda Chandlera. Nebýt toho, asi těžko bych se orientoval v postavách, nehledě na to, že některé věci byly upraveny podle mě ne úplně k lepšímu. Marlowe je na papíře mnohem větší kanón než ve filmu. I tak je to ale skvělá detektivka, jakou bych chtěl mít každý týden v kině. ()

Deschain 

všechny recenze uživatele

Parádny film. Veľa skvelých (a rýchlych) dialógov, krásne ženy, nebezpeční muži, podmanivá hudba, vtipné hlášky. A Humphrey Bogart je cool! Silné štyri. /Po prečítaní predlohy.Carmen Sternwood sa vyfarbí ako riadny psychopat a nekončí to "happy-endom" ako film. Stále spokojná./ (Projekt 100 - 2010, FK Nostalgia) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Žádný průšvih, ale krátce po zhlédnutí dokonalého Maltézského sokola velké zklamání. Až na závěrečných a neskutečně napínavých deset minut se totiž jedná o zmatené vyprávění, kterému podráží nohy uzel vedlejších postav. Lonino, Eddie, Harry, Geiger, Brody nebo Regan už dlouho před pointou splývají v jedno. Noirového ducha tak táhne nepřekvapivě Bogart i oslnivá Lauren Bacall. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Raymond Chandler vyhlásil, že Martha Vickers podala ako Carmen vo filme taký skvelý herecký výkon, že zatienila aj samotnú Lauren Bacall. Výsledkom bol finálny zostrih, v ktorom väčšina filmového materiálu, kde vystupovala Carmen, skončila v koši. (beso74)
  • Švýcarský hudební producent Robert Jan Mayer, známý pod přezdívkou Minus 8, použil část dialogu Philipa  Marlowa (Humphrey Bogart) a Vivian Rutledge (Lauren Bacall) do své skladby "Elysian Fields", ze stejnojmenného alba. (EKLEKTIK)
  • Studio Warner Bros. dalo režisérovi na nákup práv k adaptaci románu 50 000 amerických dolarů. Tomu se však podařilo je získat za pouhých 5 000, přičemž si zbytek ponechal. (Dreadd)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno