Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Bogart je vždy velký noirový eso a ani jeho věčně cool, sebevědomý a chytrácký drzoun Marlowe není výjimkou. Konverzační hry tu baví, ale odehnal mě případ samotný - proč tak zbytečně zamotaný a divácky náročný se vyznat kdo je kdo... vzhledem k tomu mi ani nepřirostla k srdci žádná z postav, než sám detektiv. Chápu superlativa, sám si přijdu jako barbar, ale mně to nesedlo, slabší a rychle k zapomenutí. Víc a víc mě ale láká přečíst si něco z novel R. Chandlera. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Big Sleep je překombinovaná detektivka, a to jí zrovna nesluší, zbytečně totiž komplikuje vyprávění. Jinak Hawks točit umí, výběr herců dosadil správný. Mezi Humphrey Bogartem a Lauren Bacall funguje vzájemná chemie, což jen potvrdila skutečnost, že se vzali po půl roce natáčení. Bylo příjemné sledovat narážkami prošpikované dialogy na téma koní a sedel. [7/10] (Warner Bros.) (Čb. /// Produkce: Howard Hawks /// Scénář: William Faulkner, Leigh Brackett, Jules Furthman podle románu Raymonda Chandlera /// Kamera: Sidney Hickox /// Hudba: Max Steiner) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Reklama

swamp 

všechny recenze uživatele

Noir miluju.. ale měl jsem tu možnost většinou vidět spíš novější filmy v tomto hávu. Když jsem si však pustil The Big sleep, na monitoru se objevil Humphrey Bogart coby Phil Marlowe a začal oblbovat každou sukni, kterou uviděl, měl jsem jasno. Takové skloubení (nejen s Lauren Bacall v roli Vivian) vtipu, elegance a detektivky si nechám líbit. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Moc milé překvapení s historicky starším Marlowem? Bogart ho hrál královsky, přesně podle Chandlerovky. Kde jsou ty časy, co jsem jich měla doma horu a četla jednu knihu za druhou. Marlowa mně dnes trochu připomíná detektiv Harry Bosch od MIchaela Connellyho, kterého mám celou sbírku. Ano, tohle jsou ty pravé kriminálky, které jsem měla ráda a budu mít stále. Ať žije i přes všechny rvačky Marlowe, samotář, který ale nepohrdne krásnou tvářičkou. Ještě mám doma seriál z roku 1984 s jiným hercem, tak až přijde pravý čas, moc ráda si ho dám. ()

LaciLC 

všechny recenze uživatele

"Noirovka" par excellence, pritom raz prepracovaná na požiadavku agenta Lauren Bacallovej. Howard Hawks bol (pre mňa stále je) skutočne majstrom všetkých žánrov. Hlboký spánok má všetko, čo by mal kvalitný žánrový film mať, t.z. poriadne napätie (ak chcete, iskrenie) medzi postavami a typickú atmosféru v tomto prípade 40s. Nejako bližšie k žánru film noir som sa ja však zatiaľ veľmi nedostal, ničmenej Hawksovo dielo sa mi vskutku páčilo a zdá sa, že žánru raz prídem na chuť. Za zmienku ešte z filmu stojí aj obsadenie, vyzdvihol by som najmä výborný výkon drsňáka Humpreyho Bogarta, každopádne oku mi viac ulahodila bývalá fotomodelka Lauren Bacall.:) Jeden z mála viac ako šesťdesiatročných filmov, ktoré by som si bežal okamžite pustiť... ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Claude Chabrol vo svojej kritike považuje dielo za mimoriadne, ktoré však nespĺňa obecné nároky žánru. Dielo je veľmi osobité, aby ho šlo zaškatuľkovať. Zdôrazňuje rolu autorského vkladu a spontánnosti pri tvorbe diela. Zásadnou je pre neho osobnosť autora. Podľa Chabrola nemôže byť tento film rekonštruovaný, napr. v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil jeho tvorca a dielo by pôsobilo dojmom podradnej imitácie. (Biopler)
  • Charles Waldron, který ztvárnil generála Sternwooda, zemřel ještě před premiérou filmu. (Dreadd)
  • Hneď prvý deň natáčania si dal Humphrey Bogart na obed 5 či 6 panákov. Rozzúrený Howard Hawks mu vynadal, že to totálne neprofesionálne. Bogart sa následne obmedzil na jedno pivo denne. (beso74)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama