Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Soukromý detektiv z Los Angeles, Philip Marlowe se ujímá případu vydírání a sleduje stopu, jež jej zavádí mezi vrahy, lumpy z nočních klubů, autory pornografie, zkažené zbohatlíky a další. Ale Chandlerův legendární hrdina vše vyřeší v naprosto nesentimentálním a drsném stylu - a styl je to, o čem film "Hluboký spánek" celý je. Režisér Howard Hawks přináší na plátno elegantní setkání jednotlivých postav (zejména to Humphreyho Bogarta s Lauren Bacallovou), rázné tempo a fantastickou atmosféru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (272)

lamps 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus přehnané zahlcení postavami a motivacemi, mezi nimiž se okamžitě ztratíte, pokud jen na chvíli nedáváte pozor. Na druhou stranu ale správně nepředvídatelné a atmosférické, odměňující divákovu pozornost pravidelným nášupem promyšlených zvratů. Kultovní status však především zásluhou cynického detektiva Humphreyho Bogarta, který v téhle roli i po sedmdesáti letech přesvědčuje, že patří do edice pěti nejcharismatičtějších herců hollywoodské historie. Možná i tří.. 80% ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Film zrelý na minimálne 2-3 zhliadnutia kvôli pochopeniu všetkých komplikovaných vzťahov medzi postavami a orientácii v deji, a potom na ďalších "x" zhliadnutí už len kvôli dokonalému zážitku. Štýl, štýl, štýl... To je to slovo, ktoré ma neustále napadalo počas sledovania. Všetko v tomto filme je neuveriteľne štýlové. Bogart ako Marlowe je asi najštýlovejší súkromný detektív, aký sa kedy na plátnach kín objavil (až na tú kravatu - človeka, čo mu ju viazal by som chytil a zaškrtil ho ňou :-) ) a charizmou doslova prekypuje. A to iskrenie medzi ním a Lauren je niečo nepopísateľné... to sa jednoducho musí vidieť. K tomu ako čerešnička ešte jedny z najvycibrenejších dialógov a priam esenciálna noir atmosféra... 10/10 ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Na rovinu, tento zmätený rozprávačský chaos päťdesiatich detektívnych línií by nerozlúštil ani vyhlásený Hercule Poirot. Scenáristicky je to zbytočne prekombinované a nejasné, mnoho postáv, ktoré sa spočiatku javia ako dôležité pre ďalšie fungovanie, sa nakoniec stratí v hmle, ich úmysly sú slabo definované. Tento veľký nedostatok mi prekvapivo nenarúšal plynulosť deja, hoci divák je v spleti scenára bezpochyby stratený. Noirovská pochmúrna atmosféra je však natoľko famózna, že mi ruka v ruke s dokonalou remeselnou stránkou, hrôzostrašnou hudbou, decentnými hereckými výkonmi, nedovoľuje skĺznuť na 3*, pretože dojmy sú - ak odpustím zamotaný scenár - pomerne silné napriek tomu, že doteraz neviem čo tam zvláštne mihotavé postavy Harry, Geiger, Lonino, Eddie, Brody, Regan, vlastne stvárali. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Big Sleep je překombinovaná detektivka, a to jí zrovna nesluší, zbytečně totiž komplikuje vyprávění. Jinak Hawks točit umí, výběr herců dosadil správný. Mezi Humphrey Bogartem a Lauren Bacall funguje vzájemná chemie, což jen potvrdila skutečnost, že se vzali po půl roce natáčení. Bylo příjemné sledovat narážkami prošpikované dialogy na téma koní a sedel. [7/10] (Warner Bros.) (Čb. /// Produkce: Howard Hawks /// Scénář: William Faulkner, Leigh Brackett, Jules Furthman podle románu Raymonda Chandlera /// Kamera: Sidney Hickox /// Hudba: Max Steiner) [1001 FILMŮ, KTERÉ MUSÍTE VIDĚT, NEŽ UMŘETE] ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Konečně můžu porpvé v životě použít oblíbenou frázi knihomolů "předloha je lepší." Přečetl jsem v životě asi tři knížky, kromě slabikáře shodou náhod i jednoho Raymonda Chandlera. Nebýt toho, asi těžko bych se orientoval v postavách, nehledě na to, že některé věci byly upraveny podle mě ne úplně k lepšímu. Marlowe je na papíře mnohem větší kanón než ve filmu. I tak je to ale skvělá detektivka, jakou bych chtěl mít každý týden v kině. ()

Galerie (69)

Zajímavosti (18)

  • Producenti Warner Bros. boli tak okúzlení z Lauren Bacall a úspechom jej predošlého filmu To Have and Have Not (1944), že prehodnotili jej kontrakt a zdvihli jej plat z $300 na $1000 týždenne. (beso74)
  • Raymond Chandler vyhlásil, že Martha Vickers podala ako Carmen vo filme taký skvelý herecký výkon, že zatienila aj samotnú Lauren Bacall. Výsledkom bol finálny zostrih, v ktorom väčšina filmového materiálu, kde vystupovala Carmen, skončila v koši. (beso74)
  • Claude Chabrol vo svojej kritike považuje dielo za mimoriadne, ktoré však nespĺňa obecné nároky žánru. Dielo je veľmi osobité, aby ho šlo zaškatuľkovať. Zdôrazňuje rolu autorského vkladu a spontánnosti pri tvorbe diela. Zásadnou je pre neho osobnosť autora. Podľa Chabrola nemôže byť tento film rekonštruovaný, napr. v podobe remakeu, lebo by sa z diela vytratil jeho tvorca a dielo by pôsobilo dojmom podradnej imitácie. (Biopler)

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama