Reklama

Reklama

Vůně krétské kuchyně s Miroslavem Donutilem

(seriál)
Česko, 2016, 3 h 54 min (Minutáž: 26 min)

Epizody(9)

Miroslav Donutil cestuje po největším krétském ostrově a poznává specifika její kuchyně, která je od té řecké, vnitrozemské, v lecčems odlišná. Nejde ale jen o poznávání kulinářských specialit a jejich přípravu. Poznáváme přitom také zvyky místních obyvatel a způsob jejich života. Jídlo je součástí určité kultury, má souvislosti historické i sociální. Svoji stopu na Krétě zanechali i ti, kdo tady v průběhu dějin vládli. Tedy i Benátčané a Turci. Z jejich doby je tu i spousta kulturních památek, na Krétě se narodily slavné světové osobnosti, ve starověku byla Kréta sídlem mínojské kulury. I to vše bude součástí našeho kuilinářsko-kulturního cestopisu. Miroslava Donutila na cestách provází jeho přítel ze studií, režisér George Agathonikiadis. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kašlete na rozpálený Knossos, pokud máte rádi gastroturistiku, dovolená podle tohoto průvodce je naprosté terno a gastronomický ráj. Dokonce i pro vegetariány a vegany. Nehodnotím ani tak dramaturgii seriálu nebo smysl hladového Donutila nad talířem. Místa a taverny, které navštívil, jsou však opravdové skvosty a dokonale mapují místní gastronomické zvyklosti. Lepší než jakýkoliv Tripadvisor a to jsme toho objeli tak polovinu. V tomto plní cestopis svou roli naprosto dokonale. ()

Lucbric 

všechny recenze uživatele

Na tento dokumentární seriál jsem narazila náhodou, když jsem přepínala kanály v televizi. Nebylo to však vaření, kvůli kterému jsem pořad nechala běžet až do konce :X ale krásná Kréta, historie, legendy, průvodcovské tipy, mínojská kultura, starověk, apod. A k tomuto historicky zajímavému skvostu jsem brala tyto krétské kulinářské specialitky jen jako kulisu :)) ()

Reklama

Brtniik 

všechny recenze uživatele

Nejspíš si zde nadělám noho nepřátel (hlavně Brňáků a fanoušků mistra), ale jelikož nerad funguji dle mustru „císařovi nové šaty“, nemohu jinak. Pan Donutil mi delší dobu dost vadí. Nechci rozmazávat, jak na divadle házel bochníkem chleba, či jeho roztomilé šišlání, žvatlání či řvaní, které diváka domněle pobaví, ale toto dílo je důkazem, že mistr si je již tak jistý sám sebou, že se už neobtěžuje biflováním scénáře, teda byl-li nějaký. Měl jsem totiž neodbytný pocit, že mluvil spatra a to si, snad kromě pana Cyrila Höschla, nemůže dovolit mnoho lidí. Ano, Kréta báječná, pochoutky rovněž, ale toto dílo hodnotím jako benefici pro pana Donutila, případně výdělek pro kámoše zřejmě s řeckými kořeny. Benefice - představení (obv. divadelní), jehož výtěžek připadl jednomu členovi souboru. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Spojeni cestovani a mistni kuchyne me vzdy zajima a je mi jedno z jakeho koutu sveta. Kreta je pomerne male uzemi a casu se ji v tomto dokumentu venuje hodne a i pres par hluchych mist (ty se najdou snad v kazde epizode) je zde dost informaci o mistnich podminkach i strave. Souhlasim, ze nejslabsi clankem tohoto serialu je Donutil... uz je ho moc. ()

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Miroslav Donutil přišel s odlišným konceptem, než jsou návody na vaření, kterých jsou v televizi mračna, většinou v mizerné kvalitě. Tady se spíše než vaří představují hotové pokrmy, s informacemi o tom, z čeho se skládají, divákovi se nabídnou i věci na pozadí i vědomosti o Krétě obecně. Proto třetí hvězda. Že bych si pana Donutila vložil mezi svou desítku oblíbených herců, to asi ne. Ale je znát, že nasbíral pár kapek moudrosti, jeho podání je takové klidné, na pohodu, ale hlavně - upřímné. Krásně to bylo poznat v jednom z dílů, kdy říká: "Myslíte si, jak si za vaše peníze tady užíváme jídla? Ne... To, co vidíte, jsou pokrmy, které nám restaurátoři sami nabídli grátis..." Na podobné hlášky prostě v jiných seriálech nenarazíte. Ano, čtvrtá hvězda, a že jimi neplýtvám. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama