Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

simbaslon 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek o židovském chlapci, který se ve WWII dostává nejprve do stalinistické převýchovné školy a následně jako válečný hrdina fronty wehrmachtu do nacistických Hitlerjugend. Absurdní příběh překypující nečekanými zvraty a plný propagandistického vymývání mozků mládeže v obou táborech největších totalitních mocností. Kdybych měl něco vyzdvihnout, zmínil bych scény, ve kterých má hlavní hrdina Sally sny, jak se s nacistickou uniformou skrývá s Hitlerem ve skříni před svojí rodinou, nebo také tancujícího Stalina s Hitlerem. 4,5* ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelný, ale skutečný příběh židovského chlapce Solomona, který putuje druhou světovou válkou od západu na východ a zase zpět. V ruském sirotčinci se z něho stává komsomolec, jakmile však Rusko napadnou Němci, zajmou ho. Protože umí dobře rusky i německy, je použit jako tlumočník a mezi Němci si získá přátele. Posílají ho do elitní nacistické školy, kde poznává také svou první lásku. Jenže blíží se konec války a tentokrát je Sally, v uniformě SS, na pozici nepřítele. ()

Reklama

berny2468 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že válečných snímků s podobnou tématikou a příběhem jsem moc neviděl. Hlavním hrdinou tohoto filmu od Agniezsky Holland je Salomon, který je židem, co se prostě snaží za každou cenu přežít. A přitom je mu jedno skrze kterou stranu tak musí činit. S Polska se dostane až do Ruska a z Ruské fronty se dostane do nacistického Hitlerjugend, kde je považován za nacistického hrdinu a budoucnost Hitlerjugend. S tím poznává i svou první lásku. Je až k nevíře, že se tento příběh opravdu udál. Některé scény jsou totiž těžko uvěřitelné a hlavní hrdina v nich mívá často více štěstí než-li rozumu. A právě tyto části mě nejvíce oddalují od plného hodnocení. Protože je jinak snímek perfektně natočen a zahrán. A až na začátek, který je trochu zmatečný, je film stále přehledný a má co říci. 7/10. ()

sulimo 

všechny recenze uživatele

"Cítil jsem se zmatený. kdo jsou moji přátelé, kdo nepřátelé? Proč jsou na mě hodní a ve stejnou dobu tak hrozně zabíjejí? Proč je to tak? Co nás rozděluje? Jenom předkožka?" Odpověď je jednoduchá-absurdita ideologie. Absurdita války, nepřátelství, rasových a třídních rozdílů očima dospívajícího chlapce, který se z pudu sebezáchovy, a snad i ze snahy vybrat si jednu stranu, kde jedna je horší než druhá a není alternativa na důstojný život, zachová jako 90% lidstva - přizpůsobí se. A Žid Salomon se přizpůsobuje až s Gumpovskou absurditou a paradoxem těm absurdním a paradoxním situacím - aneb jak raději ztratit identitu než život. "A tak jsem se místo dezertérem stal hrdinou jednotky". Prazvláštní film, u kterého se dokážete zároveň jak smát, tak bát a pořádně se znechutit nad hrdinovou přizpůsobovistí, jenže do toho se neubráníte obdivu vůči jeho osobě. Dobře divný film. ()

Tereza_T 

všechny recenze uživatele

Jsi německým židem stojícím na place před branami Hitlerjugend, všude vlají vlajky s hákovým křížem a než se stihneš vzpamatovat a poprvé v životě pozdravit vůdce se kolem tebe zformuje kruh možná s více než 200 nadějnými německými hochy a ty stojíš uprostřed kruhu, všechny modré oči se dívají jen na tebe a hoši prozpěvují "Nabruste dlouhé nože na dlažební kostce, zabořte nože do židovského masa".... to je jen jedna ze zobrazených zapeklitých situací a nejspíš noční můra všech židovských hochů v té šílené době. Náš hoch je ovšem mazaný jako liška a přelstí i tu nejbystřejší rasu světa. Odlehčenější přesto stále vážný a neuvěřitelný příběh z nejkrutější éry dějin. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • V rodném Německu byl snímek zpočátku přijímán velice vlažně, filmovým výborem nebyl dokonce ani navržen na možnou účast v boji o Cenu Akademie pro “nejlepší cizojazyčný film“. Jaké pak přišlo překvapení a rozpaky, když se ukázal jako jeden z nejúspěšnějších německých filmů, který byl kdy v USA uveden a získal nejen Zlatý glóbus, ale i oscarovou nominaci pro “nejlepší adaptovaný scénář“. (džanik)
  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)
  • Ve filmu se říká, že se Salomon Perel narodil ve stejný den jako Hitler, tedy 20. dubna. Ve skutečnosti se narodil o den později 21. dubna. (Kulmon)

Reklama

Reklama