Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

Žid v hitlerjugend? smyšlená pohádka nebo děsivá pravda? ... tento mrazivý, silně ironický příběh je, jak jsem dnes s neskrývaným úžasem zjistil, natočen z velké části dle autobiografie židovského chlapce Salomona Perela. Celý snímek je pak postaven na otázce, kdy? Kdy už přijdou na to, že ono to s jeho árijským původem není tak křišťálově čisté. Jestli jsem si z něj něco odnesl, pak je to fakt, že nikdy nebudu mít nikde na těle žádný znak, který by mě mohl řadit k nějaké víře, jen z čistého pragmatismu. Tohle je prostě film, který Vás posune tam, kam žádný jiný z druhé světové války nemůže. Točí se jen kolem jediného slova: " Přežít!" "ENJOY IT !!!" ()

simbaslon 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý snímek o židovském chlapci, který se ve WWII dostává nejprve do stalinistické převýchovné školy a následně jako válečný hrdina fronty wehrmachtu do nacistických Hitlerjugend. Absurdní příběh překypující nečekanými zvraty a plný propagandistického vymývání mozků mládeže v obou táborech největších totalitních mocností. Kdybych měl něco vyzdvihnout, zmínil bych scény, ve kterých má hlavní hrdina Sally sny, jak se s nacistickou uniformou skrývá s Hitlerem ve skříni před svojí rodinou, nebo také tancujícího Stalina s Hitlerem. 4,5* ()

Reklama

berny2468 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že válečných snímků s podobnou tématikou a příběhem jsem moc neviděl. Hlavním hrdinou tohoto filmu od Agniezsky Holland je Salomon, který je židem, co se prostě snaží za každou cenu přežít. A přitom je mu jedno skrze kterou stranu tak musí činit. S Polska se dostane až do Ruska a z Ruské fronty se dostane do nacistického Hitlerjugend, kde je považován za nacistického hrdinu a budoucnost Hitlerjugend. S tím poznává i svou první lásku. Je až k nevíře, že se tento příběh opravdu udál. Některé scény jsou totiž těžko uvěřitelné a hlavní hrdina v nich mívá často více štěstí než-li rozumu. A právě tyto části mě nejvíce oddalují od plného hodnocení. Protože je jinak snímek perfektně natočen a zahrán. A až na začátek, který je trochu zmatečný, je film stále přehledný a má co říci. 7/10. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Vzpomínky Sallyho Perela pod názvem "Salomon: Přežil jsem v Hitlerjugend" vyšly před časem i v češtině. Kdyby to nebyla skutečnost, považoval bych tohle vyprávění za přitažené za vlasy. "Výtečný námět," říkal jsem si, když jsem knihu četl, "a přitom je to všechno tak neobratně napsané." Film Agnieszky Hollandové naštěstí využívá dramatický potenciál příběhu naplno, mnohem lépe než knižní předloha. Přítomnost židovského chlapce, jenž je nucen skrývat svou identitu v baště mládežnického nacismu je neustálým zdrojem napětí. A absurdita celé té situace dává všemu potřebný přesah. Jen jsem se pořád nemohl smířit se Sallyho bezskrupulózním pragmatismem, s nímž pohotově měnil role a zapíral víru svých otců, jen aby si zachoval krk. A ono se mu to ne a ne vymstít. Člověk z toho nakonec může nabýt dojmu, že holé přežití je ta nejdůležitější hodnota. (Na druhou stranu, měl bych být opatrný v soudech, když jsem žádnou podobnou zkouškou neprošel...). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film o tom, jak je možné také přežít v době, která vám nepřeje. Chlapec se jako žid snaží přežívat tak, jak je to jen možné. Takže hraje různé role, které jsou nakonec nejvíce ovlivněny tím, že má místo předkožka jen rovnou žalud. Je drsné, na jak malém detailu to někdy může ztroskotat. Ale také nemusí. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se říká, že se Salomon Perel narodil ve stejný den jako Hitler, tedy 20. dubna. Ve skutečnosti se narodil o den později 21. dubna. (Kulmon)
  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)
  • V rodném Německu byl snímek zpočátku přijímán velice vlažně, filmovým výborem nebyl dokonce ani navržen na možnou účast v boji o Cenu Akademie pro “nejlepší cizojazyčný film“. Jaké pak přišlo překvapení a rozpaky, když se ukázal jako jeden z nejúspěšnějších německých filmů, který byl kdy v USA uveden a získal nejen Zlatý glóbus, ale i oscarovou nominaci pro “nejlepší adaptovaný scénář“. (džanik)

Reklama

Reklama