Reklama

Reklama

Mafiáni

(seriál)
  • Slovensko Mafiáni na Slovensku (pracovní název)
Slovensko, (2015–2017), 12 h 55 min (Minutáž: 30–55 min)

Režie:

Tibor Szilvási

Hrají:

Marek Majeský (vypravěč), Milan Žitný, Jaroslav Ivor, Anton Heretik, Peter Majtán, Milan Lučanský, Peter Tóth, Daniel Vražda, Desana Dudášová (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(25)

Recenze (75)

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spektakulární rekonstrukce slovenského podsvětí 90. let. Slovenská mafie byla oproti té české divočejší. Ne náhodou byla najata Krejčířem na vraždu Starky. Zvláštní případ byl Mikuláš Černák. Ten nejen, že byl kápem slovenské mafie, on sám zabil minimálně 50 lidi, ale to je ten nejnižší odhad. On nebyl jen finančním predátorem, on byl také regulérním sériovým vrahem, co si sám vybavoval své účty. Když ho srovnáte s největší českou mafiánskou hvězdou Krejčířem, tak vidíte ten nebetyčný rozdíl v přístupu...91%. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Vlastně dost repetitivní (úvody a závěry působí spíš směšné; materiálu také nebylo mnoho, tvůrci si museli vypomoci "mluvicími hlavami", které občas jen zopakují, co řekl předřečník), občas trochu matoucí (Slovensko je přeci jenom trochu malý rybník; ti, kdo ve světě zločinu něco znamenali, se navzájem znali, občas se tedy "na scéně" mihne mafián, který ještě nebyl představen, a člověk se slovenským podsvětím neseznámen, to pak nestíhá sledovat - viz kupř. J. Svoboda nebo M. Černák, o kterých se nutně mluví dřív než v 9., respektive 11. a 12. epizodě), každopádně dost důležité (vivat nastavování zrcadel!), nadto ještě velice vtahující (protože prostě zločin je sexy, co si budeme povídat). Fascinující (ve smyslu: a to se fakt mohlo stát?!) pro mě byly obzvlášť osudy R. Holuba, M. Sýkory, Pápayovců a samozřejmě (informačně nejhutnější) příběh Mikuláše Černáka. 80% ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

Aj keď nemám rád tie dvadsaťpäťminútové slovenské dokumenty a v podstate ich kvôli ich krátkej stopáži ani za plnohodnotné dokumentárne filmy nepovažujem, existuje pár výnimiek. Napríklad Najväčšie kriminálne prípady Slovenska, alebo aj táto a tiež neskoršia (Súmrak bossov) séria o slovenských mafiánoch. Najlepšie je vidieť všetky diely, kvôli ucelenému obrazu, lebo viacero mien sa v širšom kontexte aj viac krát opakuje, trebárs taký Mečiarov gauner Svěchota, ten mal pod palcom snáď všetkých a jeho meno sa opakuje takmer v každej epizóde. Tibor Szilvási si pozval asi tie najsprávnejšie "rozprávajúce hlavy" aké mohol, nuda tu v žiadnom prípade neprichádza ani na chvíľu do úvahy, práve naopak, jednotlivé diely mohol tvorca kľudne o tých desať - pätnásť minút natiahnuť. 85%. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konsistentní, Vomáčko.¬         Slovenští "Mafiáni" jsou seriálem o dvou řadách, druhá je známa také pod názvem "Súmrak bossov". Pojednává o historii organizovaného zločinu na Slovensku počínaje devadesátými roky, na jejichž začátku se rozpadla česko-slovenská federace, což v souvislosti s jiným vznikajícím právním prostředím byl spouštěč pro chytráky všeho druhu, kteří dovedně využívali zákonů ve svůj prospěch v neprospěch jiných. O těch, kteří tuto snahu přehnali a dostali se až za zákonnou hranici, je tento seriál. Natočeno dosti působivě s využitím dobových dokumentů, významnou část na hodnocení má také vlastní námět "podsvětí". Mezi oběma řadami není rozdílu, druhá je prostě pokračováním první. Moje hodnocení za obě řady společné je proto zcela konsistentní. ()

Evander 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zajímavý dokument mapující vznik mafie na Slovensku po pádu komunismu a sledující životní příběhy některých z jejích hlavních představitelů. Dokument je pečlivě zpracovaný a každý počin tohoto typu považuji za chvályhodný. Zde lze navíc vyzdvihnout velmi otevřené zpovědi tehdejších novinářů, policistů nebo i přímých aktérů. Bohužel místy mi dokument na přímé sledování přišel poměrně nezáživný a upřímně bych ho doporučil spíše jako doplňkovou činnost k něčemu jinému, neboť audio část zde plně postačuje a ta vizuální již nějakou další zásadní přidanou hodnotu bohužel nepřináší. 74% ()

Zajímavosti (6)

  • Scenár seriálu napísal Gustáv Murín, autor kníh o slovenskom podsvetí, odborný poradca celého seriálu bol bývalý novinár a bezpečnostný analytik Milan Žitný. (Paldiny)
  • Trinásty diel pôvodne ani nemal vzniknúť, no keďže počas nakrúcania 12 dielov tvorcovia získali mnoho zaujímavého materiálu, rozhodli sa pripraviť aj špeciálnu 13. epizódu. Keďže však nebola dokončená v požadovanom termíne, museli operatívne pristúpiť k posunu vysielania. Premiéra tak bola presunutá na 24.6.2016. (Paldiny)

Reklama

Reklama