Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (419)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Seriálový pilot je výborným štartom, ktorý sa ale nepotvrdzuje ďalším vývojom. Celkovú slabinu seriálu vidím v nerovnomerných častiach, niektoré sú špičkové (časť 4: Orchidea na smetisku je úplný vrchol), iné poslabšie. Podobne to platí aj o hereckých výkonoch. Kým Trojan hrá od začiatku ako o život, Bardos je priemerom a Neužila som si skutočne neužil. Mysteriózny námet ma veľmi nabudil, no dej sa vyvinie celkom inam, než by som si želal a čakal. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 10/10 Děj 10/10 Hudba 9/10 Prostředí 10/10/// PLUS: námět ze seriálu Polda z Marsu, který je až neuvěřitelně kvalitně zpracovaný a převedený do doby hluboké normalizace, velice příjemný herecký projev ze stran Ivana Trojana a Václava Neužila, subjektivně asi nejlepší co jsem viděl, ale i ostatní herci ze sebe dostali maximum, zvolené prostředí a dobová hudba dotváří atmosféru, který každým dílem houstne a spěje do neočekávaného finále MÍNUS: pořádně návykové, přesto bohužel s daným počtem epizod. /// Shrnutí: Pro mě nejlepší český seriál za poslední roky. Není na něm ani ň poznat, že to je z televizní produkce: myšleno po stránce celkového zpracování, vyrovná se kvalitou zahraniční produkci. Během prvního shlédnutí jsem nenašel nic co by mi nesedělo do makrosvěta tohoto seriálu, žádné dialogové, scenáristické nebo herecké zaváhání. Pořád to jede na sto procent. Možná někomu nesednou snové scény (halucinace) hlavní postavy. Některé díly nerozvíjí děj tolik jak bych od nich očekával, jsou spíš soběstačné jako detektivka. Po celou dobu se informace dávkují po malých dávkách a málokdo asi odhadne jaký bude závěr. Určitě jsem neočekával stejný závěr jako měla americká verze, i proto se s českým závěrem mohu dobře ztotožnit. A teď mě omluvte, jdu zjistit jak napravit současnost. /// Celkem 98%/// ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Jako výlet do minulosti do funguje dokonale. Socialistická šeď je nepříjemná a stranické hry pomalu odkrývají krutost systému. Nejlepší roli vyfasoval Trojan. Jako sarkastický policista hláškuje v pravidelných intervalech a je oporou i pro méně výrazného hlavního hrdinu. Budař skvěle vyvažuje kladné postavy, jeho slizký komunista je odporný každým coulem. Časové paradoxy jsou do děje naroubovány trochu na sílu, ale finále není tak špatné. Mnohé zahraniční pokusy se tvůrcům rozpadly pod rukama, což se tady nestalo. S1: 80% ()

Praxis 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po určitém časovém odstupu můžu říci, že Svět pod hlavou je jeden z nejlepších novodobých českých seriálů, které se kdy na tv obrazovkách objevily. I když se to rozjíždí trochu ve stylu WTF, a některé díly trochu skřípou, dokázal mě tento seriál přikovat každé zimní pondělí k televizi, což se už dlouho nestalo. Komplexní postavy, skvělý suchar Neužil, vynikající (jako vždy) Trojan a luxusní záporná svině Budař. A pak samozřejmě Jana Kratochvílová a V stínu kapradiny, což je vlastně song, který mě již před vánocemi zaujal v traileru a já tomu dal šanci. Nejdříve ústřednímu dílu, a pak dalšímu a dalšímu... 88% P.S.: Ne bombu ne... pane Regane ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zábavný seriál o tom, jak to v socialismu nebylo. 1) Prostý nápad vrátit se časem asi 30 let nazpět (viz anglický Life on Mars (2006)) zhodnocuje východoevropské obohacení - návrat do socialismu (viz ruská Obratnaja storona Luny (2012)). Tím lidské příběhy dostávají nový, velmi atraktivní, rozměr._____ 2) Je příznačné, že nejnadšenější fanoušci jsou mezi těmi, kteří uvedenou dobu nezažili. Karikaturní zkratky je oslovují více, než nás, kterým přibarvení esenbáci připadají spíš jako z komiksu, než jako živé postavy. Hrůza, smím-li to tak označit, tehdejší doby totiž netkvěla v podobných týpcích, ale ve všeobjímající šedi, všednosti, vládě průměru a bezútěšnosti._____ 3) Na druhé straně je symptomatické, že komentátoři, kteří označují seriál za odpad nebo ho hodnotí jednou hvězdičkou, se, jak je z jejich příspěvků zřejmé, často hlásí k ideologii minulého režimu a vůči současnosti jsou velmi kritičtí. Komenty pak více vypovídají o politické orientaci svých pisatelů, než o díle samém._____ 4) Seriál není úsměvné hřebejkovské ohlédnutí za minulostí. Postupný přechod od směšna v prvních dílech do mrazivého dusna v dílech posledních vnímám s odstupem jako úspěšně naplněný dramaturgický záměr. Až sem je všechno dobře._____ 5) Problémy nastanou s určením žánru. Komedie snad ano, ovšem mysteriózní prvky jsou místy zcela nesrozumitelné a psychologii vidělo dílo z tryskáče. Neuspokojivý konec završuje mnoho logických lapsů. Drobné historické nepřesnosti v této souvislosti jsou pak už jen úsměvné ("sovětská zmrzlina")._____ 6) Naštěstí je tu vynikající 53letý Ivan Trojan (Filipův spolupracovník, npor. Martin Plachý), na jehož vystoupení jsem se vždy těšil a 38letý Václav Neužil (do minulosti přenesený por. Filip Marvan), kterého mám velmi rád._____ 7) Výstižný koment: gudaulin*, OldBeast (odpad)._____ 12.9.2023 - Druhé zhlédnutí mi plně objasnilo ony nesrozumitelné mysteriózní prvky. Sledoval jsem dílo s chutí a tak s požitkem přidávám jednu hvězdičku. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Pistole, které používají soudruzi ze sboru národní bezpečnosti, jsou pistole vz. 70, vyráběné a používané v letech 1970–1983. (ArthasKarfa)
  • Mezi představitelkou Magdičky Šejbové Janou Podlipnou a Janem Cinou, jenž hraje jejího seriálového syna Josefa „Šejbiče“ Šejbu, je věkový rozdíl pouhých 5 let. (Šéfik)
  • Do nemocnice vyráží čtveřice aut VB. V čele kolony jede žlutobílá Lada se zapnutým modrým majákem a modrými blikajícími světly pod maskou chladiče. Veřejná bezpečnost používala vždy jen modrý maják na střeše, pod maskou chladiče žádná blikající světla nepoužívala. (ČSFD)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama