Reklama

Reklama

Svět pod hlavou

(seriál)
  • angličtina World under Head (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Psychologický / Krimi
Česko, 2017, 9 h 38 min (Minutáž: 54–60 min)

Hrají:

Václav Neužil ml., Ivan Trojan, Judit Pecháček, Jan Budař, Václav Kopta, Tomáš Jeřábek, Michal Dalecký, Marie Doležalová, David Máj, Jan Plouhar (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Je rok 2016. Policista Filip Marvan (Václav Neužil) musí ukrást důkaz, aby zachránil svého bratra před mafií. Záhy ho srazí auto a on upadá do bezvědomí. Probouzí se v nemocnici v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Proč? A jaká je cesta zpátky? Filip potkává svoje rodiče, několik měsíců předtím, než se má narodit. Poznává otce, kterého si z budoucnosti pamatuje jen jako zlomeného muže, který dobrovolně ukončil svůj život. Na pozadí pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je Filip nucen vyšetřovat sérii detektivních případů ve městě na severu Čech. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (420)

Ampi 

všechny recenze uživatele

Asi nebudu sdílet nadšení uživatelů a kritiky nad českou předělávkou Života na Marsu, nicméně uznávám, že seriál má své kvality, minimálně herecké. Má však několik chyb, i když tvůrci se u některých mohou vymluvit na to, že seriál je odrazem mysli Filipa Marvana v kómatu a že nejde o kriminalizaci SNB. Nebo, že město zobrazené v Severočeském kraji je podle Festivalu politické písně, který ležel v kraji Zapadočeském. Že nejbližší státní hranice v obou případech (okres Sokolov a Severočeský kraj) byla s NDR, kam by se sice postřihávat nebylo nutné, ale asi jejich překročení by člověka z východního bloku nedostalo. Tak zase něco kladného, tak třeba Trojan ( co by jeho Martin Plachý dělal v dnešní době) a pár dobrých scén a vtipů. Na druhou stranu laciné duchovno. Celkově velmi těžce zasloužené tříhvězdičkové hodnocení. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nestává se často, aby remake nějakého filmu/seriálu byl kvalitativně lepší než původní předloha, aby převzatý nepůvodní formát byl posunut k něčemu hlubšímu, zásadnějšímu, ovšem v tomto případě se taková výjimka stala - motiv cestování v čase a mysteriózní linie z původního britského seriálu nabyla hloubky naší temnou socialistickou minulostí a návratem hlavního hrdiny do všeho toho normalizačního marasmu a šedi. Svět pod hlavou není pouhé slepé napodobování současných trendů, ale pokus o vypořádání se s vlastní temnou minulostí! Výborná hutná atmosféra, dobře vykreslené postavy, skvělé herecké výkony, postupně temnější a temnější ladění, antiVyprávěj, ten totalitní hnus z toho doslova sálá... Víc takových projektů, které naruší naši plíživě nastupující národní autosugesci projektovanou rastrem falešné (či cílené?) ostalgie! Socialismus vypadal přesně takhle...přesně takhle jsem ten normalizační hnus a šeď tehdy vnímal...to bolševický panoptikum...svět fízlů, bafuňářů, Šejbičů, veksláků, kovaných bolševiků, soudruhů, milicionářů, esenbáků - zelených strašidel... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Seriál Svět pod hlavou by mohl být obyčejným remakem britského originálu Life on Mars, kdyby nepřišel s celou řadou naprosto skvělých nápadů a dílů, kteří onu myšlenku povyšují do stavu dokonalosti. Ona totiž myšlenka probuzení Filipa Marvana v osmdesátých letech je opravdu jen okrajové mystično, které celým seriálem sice proudí, ale nijak zásadně ho nenarušuje. To podstatné je atmosféra osmdesátých letech a naprosto nekompromisní náhled na komunisty a policii v tehdejší době. To je totiž ta síla, která v tomto seriálu dominuje, a která se s britským originálem nemůže vůbec měřit. Stejně tak musím obrovsky pochválit i celou hereckou enklávu. Václav Neužil svojí nezúčastněnou postavu Filipa Marvana hrál naprosto přesně. Stejně tak jsem si užíval i Ivana Trojana, jehož postava se v průběhu jednotlivých epizod měnila. Stejně tak ale i Kopta nebo Jeřábek si zaslouží pozornost. A samozřejmě nesmím zapomenout na nejdokonalejší komunistický hovado Klementa v podání Honzi Budaře. Ten jeho nestranej straník byl tak přesnej, až mě z toho mrazilo. A to jsem přitom tuhle dobu ani nezažil. Stejně tak obrovsky oceňuji jak humor a cynismus v první polovině seriálu, který vrcholil s hudební skupinou Sloky a s dílem, kde se vyšetřuje vražda v jedné tamní putice, tak vážnost, která se váže k druhé polovině seriálu. Jediná kaňka na dokonalosti je závěr, který je sice solidní, ale po něm zbyde více otazníků, nežli vyřešených otázek. I tak musím říct, že se jedná o český seriál, který jsem vysloveně hltal vteřinu za vteřinou a užíval jsem si jak postavy, tak atmosféru tehdejší doby. Dlouho se mi to nestalo a nevím, jestli se mi to zase někdy stane. Svět pod hlavou byl naprosto úžasný zážitek a já jsem neskutečně rád, že jsem se na něj každé pondělí na ČT1 mohl těšit. Díky tvůrcům za naprosto úžasný filmový zážitek! ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Ivan Trojan umí velmi dobře zahrát cokoliv od potrhlého anděla až po hláškujícího Vébáčka, který nejde pro ránu daleko. Nevím, ve které roli ho mám radš. Každá mu totiž spolehlivě sedne. Budaře budu pro změnu zase chvilku nenávidět. To byl ale slizák. Britskou předlohu neznám, takže nemůžu porovnávat, co je lepší. Považuju tohle za moc dobrý nápad pro retro seriál a hlavně zase trošku originální. Než jako kriminálka, mě tohle bavilo jako výborná studie o člověku, který leží v komatu. Vždyť nikdo nedokáže říct a popsat, co se takovému člověku děje v hlavě. Skutečně jenom leží napojen na přistroje nebo řeší zásadní věci do té doby nedořešené, které má v sobě ukryté jako ve třinácté komnatě aoni díku tomu vyplují na povrch? Mozek je prostě jeden velký neprobádaný vesmír. Mimochodem, sledování Majora Zemana mi přišlo hodně vtipné. To si budu z celého seriálu pamatovat nejvíc, jo, a pak taky kapela Sloky, ta ve mně zanechala fakt hluboký dojem. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Chvílemi to trochu vázne a od hlavní zápletky by také člověk čekal o trochu více, na druhou stranu musím uznat, že mě ten seriál fakt bavil. Trojan v roli ironického SNBáka Plachého naprosto exceluje, s postavou si vyloženě pohrává a nadchne nejednoho diváka. Navíc Budař, Neužil a Bárdos nezůstávají pozadu. Jednotlivé detektivní příběhy pak samozřejmě splní očekávání českého diváka (který si na detektivky potrpí), jemuž pak zároveň nelítostně připomene, že od toho dvaaosmdesátého se tady toho zas tak moc nezměnilo. Za mě určitě milé překvapení. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (83)

  • Fiktivní severočeské město, v němž se seriál odehrává, je slepenec celé řady českých průmyslových měst. Socilistická nemocnice včetně interierů (s výjimkou patologie) se nachází v Příbrami. Centrální náměstí se sídlem VB, ulice s trolejbusovými stopami, některé ulice v průmyslové části města a dům Jana Marvana (Kryštof Hádek) leží v Ústí nad Labem. Sídliště s hřištěm, kde Filip Marvan (Václav Neužil) vyrůstal a kde žijí Kartouzovi (Igor Chmela, Jitka Schneiderová a Marie Doležalová) je sídliště v pražské Libuši. Ubytovna, kde Filip Marvan bydlí, je v Kladně. Na kladenském sídlišti Sítná se rovněž nachází hotel Krystal s přilehlým hudebním klubem a hospoda U Kachliček, kde Filip Marvan a Martin Plachý (Ivan Trojan) spřádají plány. Dům Skály (Marek Pospíchal) je v Trmicích u Ústí nad Labem. Palivový kombinát Vítězného února se nachází v litvínovském Záluží, ovšem vnitřek areálu a vjezd do chemičky s přilehlou restaurací Buzuluk se nachází v Ústí nad Labem. Kulturní dům, kde se odehrává Festival politické písně a recepce se sovětskou delegací, je v Liberci. Sídlo HDB, kde pracuje náměstek Šejba (Marek Daniel), je ve skutečnosti budova Svoboda Press v pražských Malešicích. Hospoda U Kahanu, kde pracovala zavražděná Lída Majerová (Alžběta Stanková), se nachází v Kladně. Hotel Koliba, kde se Filip Marvan a Klement Kratěna (Jan Budař) setkají s Kartouzovými, je v Litoměřicích. Dům, kde bydlí Kratěna, se nachází v pražských Dejvicích, ve stejné čtvrti se nachází i vila Šejbových, nedaleko od ní ve Veleslavíně je zase hotel Krystal, jenž posloužil jako Okresní výbor SSM. Dům Květoslava Brouska (Tomáš Jeřábek) je v Ústí nad Labem, centrála StB se nachází v pražském Karlíně. (Šéfik)
  • Kým všetci nosili kostýmy, ktoré im vybrala kostýmová výtvarníčka, Václav Neužil (Filip Marvan) si ako jediný nosil na „pľac" vlastné džínsy. "Ja tam nosím džínsy po otcovi, pretože kostýmová výtvarníčka seriálu Andrea Králová nemala na mňa džínsy. Nevedela na mňa žiadne nájsť, ktoré by mi sedeli. Tak som šiel domov, otec mi ukázal nejaké svoje džínsy z tých čias. Takže ja v seriál hrám v otcových džínsach, ktoré si kúpil v Maďarsku v roku 1982," (Lorax)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama