Reklama

Reklama

Julek

všechny plakáty
Československo, 1979, 82 min

Režie:

Ota Koval

Kamera:

Andrej Barla

Hrají:

Aleš Monteleone, Marcel Oktábec, Filip Renč, Ladislav Frej st., Jana Preissová, Žaneta Fuchsová, Blažena Holišová, Miloš Nedbal, Vlastimil Brodský (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Budoucí komunistický novinář Julius Fučík prožíval v dělnickém prostředí podnětné dětství a mládí, kdy se již projevovala jeho mravní vyspělost. Autoři filmu připomínají, že mladičký Julek byl hvězdou předměstské operetní scény, a ve třech epizodách jej zachycují jak v raném dětství, tak již na gymnasiu, kdy vypuknuvší světová válka v něm formuje rozhodnost. Snímek se řadí mezi oslavná dílka, která mají přispět k upevnění známé komunistické ikony. Jedna z prvních rolí režiséra Filipa Renče. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nebyla bych tak rychle hotová s hodnocením tohoto filmu, jako mnozí zdejší uživatelé. Jistě, premisa je čistý plakát a je v podstatě zbytečné se věnovat dětství Julia Fučíka na ploše celého celovečerního filmu (specificky v době úpadku Fučíkova kultu), ale je potřeba vnímat za jakých okolností byl takový projekt řešen a zda je výsledek skutečně taková prohra. Za normalizace vznikla celá řada mnohem problematičtějšího odpadu. Toto jsou alespoň zajímavé obrazy ze starého Rakousko-Uherska, určitý pohled na dětský svět v letech před první světovou válkou. Režisérem je Ota Koval, rutinér v práci s dětským hercem (zejména tolikrát často vychvalovaná spolupráce s Žanetou Fuchsovou) a minimálně v těchto kategoriích je výsledek zdařilý. Chápu, že dnes jen minoritu budou zajímat reálie z Fučíkova dětství, které prožil v divadelním prostředí v Praze a v Plzni, ale minimálně hudební, filmoví vědci či teatrologové jistě ocení pokusy o zachycení toho skvělého kulturního života mezi smíchovskou Arénou, filmovými projekcemi v hospodských lokálech a operní scénou Městského divadla v Plzni. Protože tato linka za pozornost skutečně stojí. ()

farinelli77 

všechny recenze uživatele

I když se jedná o film o J. Fučíkovi, přesto má svou historickou hodnotu. Navíc upoutá i vynikajícím obsazením, hlavně v menších rolích. Nechápu ovšem, jak mohla k účasti na natáčení svolit vzhledem k svému celoživotnímu přesvědčení J. Jirásková. Když herec několik let nemůže točit, zřejmě nakonec stejně vezme za vděk i takovýmto filmem, ať už jsou jeho postoje jakékoliv... Proto mi přijdou naprosto směšná nejrůznější obviňování hereckých kolegů mezi sebou, za to, že za normalizace hráli v tom či onom filmu... Natáčelo se sice pak v Plzni, ale nikdo si zřejmě ani nemohl všimnout, že některé záběry plzeňských uliček se točily v Liberci (Monte Carlo v bývalé Kavárně Pošta) v Mariánské ulici vedle Divadla F. X. Šaldy, jehož větší část byla také několikrát vidět! L. Frej s F. Renčem dokonce utíkají jedním oknem tohoto divadla. ()

Reklama

pleva 

všechny recenze uživatele

vůbec si děj napamatuji, přestože jsme na tom byli v kině se školou třikrát (taky jsme byli na dalších podobných "peckách"), ale dodnes mi utkvěl malý Filip Renč. Film byl natočený velkoryse a vedle veleděl, jako je seriál Klement G. a seriál Rodáci krásně zapadne. Nevydržel jsem a po 40letech film stáhl. Je překvapivě civilní, je tu krásně a barvotiskově zobrazena doba kolem první velké války a politiky je tu málo. Samozřejmě že Fučík je tu vykreslen velkolepě, ale vzhledem k názvu a době vzniku se to docela dá. Velmi dobré obsazení, dětští herci tu nejsou zázrační, občas přehrávají. ()

Faramir 

všechny recenze uživatele

Také se mi plete Julek a Jakub, to víte, stejný režisér, stejný hlavní představitel, stejná doba, podobný název. Abych náhodou nehodnotil jiný film (obsah se může mýlit), zeptal jsem se strýčka Googla a zde je odpověď: http://www.fdb.cz/film/julek/fotogalerie/9788 Zvláště poslední fotka (výstřižek z novin s rozhovorem) dokazuje, že se opravdu jedná o mladého Fučíka. Taky jsem si mohl ten film někde sehnat a znovu zkouknout, ale obávám se, že v tom případě by přišel o poslední * ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Vyměnit julkovo jméno za jakékoliv anonymní a vystřihnout úvodní i závěrečné slovo vypravěče, okamžitě by tento film přestal budit apriorní odsudky. Dětský film, v některých momentech i poměrně poetický, se zdařilou výpravou a mnoha zajímavými záběry na tehdejší každodennost. A navíc, opravdu překvapivě, propagandy prostý. ()

Zajímavosti (7)

  • Film zahajoval XX. festival filmů pro děti a mládež v Gottwaldově (Zlíně) 1980. (JiriLan)
  • V den Julkova narození 23. 2. 1903 jeho otec hraje a zpívá v operetě Pan profesor v pekle (1898) českého skladatele Karla Moora. (NinadeL)
  • Julkův strýc Julius Fučík je autorem operety Dvorní intendant (Der Hofintendant) z roku 1914. (NinadeL)

Reklama

Reklama