Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (567)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Uznávám Hitchcockovu tvorbu a fakt, že bez něj by současné filmy jako Se7en pravděpodobně neexistovaly. Chápu, proč je tento snímek považován za takovou klasiku, která vyjma kultovní scény s práškovacím letadlem obsahuje i pár vypečených vtipů, chytlavou atmosféru a nehorázně šarmantního Cary Granta. Já jsem bohužel vyrůstal na kinematografii 90tých let a právě proto, ač to nerad přiznávám, se mne tenhle dobrodružný thriller emotivně nijak nedotkl. Navíc ten konec je už trošku "over the top". ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Neobvyklý pohled na dospívání jednoho starého mládence aneb Oidipus jak vyšitý. Na začátku se Roger chová jako dítě, místo přítelkyně ho doprovází matka. Posléze potkává první ženu (Evu), ve vlakovém kupé dochází k zasvěcení, které pokračuje odlišně naladěnou dohrou v hotelovém pokoji (you're a big boy now). Mezitím se Roger v nejslavnější scéně filmu konečně projeví jako dospělý samostatný muž. Navzdory osudu, přítomném magickou třináctkou (ciferné součty čísla kupé, hotelového pokoje Evy, filmové femme fatale), zůstává částí svého já dítětem. Infantilní chování mu pomůže bezpečně uniknout z aukce a jeho nejúčinnější zbraní je ta nejneškodnější – peníze. Zasvěcování se logicky musíme účastnit také, hnání touhou zjistit společně s hrdinou, proč ke všemu dochází. Potřeba vědět nepodstatné je součástí hry. Nejzábavnější Hitchcockův film. 90% Zajímavé komentáře: Douglas, Nathalie, EdaS, berg.12, Gimp ()

Reklama

golfista 

všechny recenze uživatele

Opravdová klasika filmového napětí a geniální režie Alfreda Hitchcocka. Jak málo stačí k přehozemí výhybky běhu života ! Jednou si zavoláte číšníka a rázem začíná jedna z nejnapínavějších dobrodružných cest v historii filmu. A Cary Grant je opravdu neodolatelný - a to jsem normálně orientovaný chlap :) ()

sud 

všechny recenze uživatele

Možná od filmů Alfreda Hitchcocka očekávám hodně, ale tentokrát se mi bohužel nedostavilo to, co jsem očekával, nebo alespoň ne v očekávané míře. Téma nespravedlivě obviněného muže na útěku sám Hitchcock rozvinul v jiných filmech lépe, zápletka je naivní a odhadnutelná, záporáci mají strašně málo prostoru a napínavých, humorných i romantických scén je na více než dvouhodinovou stopáž málo. Pár skvělých scén (jízda v opilosti, letadlo, závěr v Mount Rushmore), skvělé herecké výkony (mezi Grantem a Saintovou to jiskří, avšak mají málo společných scén) a zručnou režii to má, jen jsem prostě (jak už jsem na začátku napsal) čekal víc. Film jsem viděl rád se spokojeným nostalgickým úsměvem i když nakonec musím říct, že IMHO zestárl a sám Mistr napětí jej několikrát překonal. 60%. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Máte něco s očima? - Ano, jsou citlivé na vyptávání." Nechci být unesen, nechci v opilosti řídit, nechci si hrát s průvodčím na schovávanou, nechci být smeten práškovacím letadlem, nechci rušit průběh aukce a už vůbec nechci být zastřelen. A nechtěl to ani Roger Tornhill. Dostal se však do tajnejch her mezi těmi dobrými a těmi zlými, zamiloval se a jako správnej chlap přišel s vlastním řešením. Hitchcock natočil velmi napínavou podívanou, na který však již zub času zanechal svou stopu a k tomu, aby příběh fungoval bylo nutný, aby policisté dokázali sami sebe přesvědčit o tom, že jim by přeci nikdo nelhal a proto by k ověření totožnosti nikdy nepožadovali žádný doklad. ()

Galerie (130)

Zajímavosti (70)

  • Alfred Hitchcock v žertu tvrdil, že vzhledem k závěru film pojmenuje "Muž v Lincolnově nose". (Kulmon)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama