Reklama

Reklama

Profily velikánů: Marcel Duchamp!

(TV film)
  • Francie Marcel Duchamp
Dokumentární / Krátkometrážní
Francie, 2001, 26 min

Obsahy(1)

Eros je život bylo jeho motto. Původně Francouz, později Američan M. Duchamp na sebe poprvé upozornil jako kubista, krátce se věnoval futurismu, expresionismu, ale proslavil se jako dadaista, a vzápětí jako surrealista. Ve skutečnosti byl však konceptuálním umělcem, ovšem dávno před nástupem tohoto stylu umění. Duchamp byl velký osamělec – modernista modernistů, a jeho závěrečný dioramatický objekt „Je-li dáno", který filmaři z BBC označili jako zvláštní peep-show, vznikal přes dvacet roků, a do realizace tohoto díla byla zasvěcena pouze jeho žena „Teeny". Sám si totiž vyhradil, aby tato „voyerská" instalace byla vystavena ve Filadelfském muzeu až po jeho smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Dokument o umělci takového formátu nabízí pro filmaře velkou výzvu, pokusit se zajímavou formou představit jeho dílo. Tady se toho Francouzi zhostili průměrně. Pokusili se o ozvláštnění amatérskou, trochu roztřesenou a tápající kamerou. Umělecké artefakty jsou fádně nasnímané a třeba u Duchampova kufru se nabízelo tolik možností. Dovedu si živě představit, jak by si s tímto umělcem pohrál Jan Švankmajer. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

„Život je líbezná věc, když ho žijeme s potěšením.“ Dokumentu asi výtvarní teoretici nebudú nič vážne vyčítať. Ale ak vezmeme do úvahy, že si ho vyberie niekto bez znalostí dejín umenia, pravdepodobne bude nechápavo krútiť hlavou. Ako môže byť pisoár s Duchampovým podpisom umenie, aj napriek tomu, že ho pomenoval „Studnička“. V tomto prípade by bolo vhodný dlhší formát, lebo za 26 minút nestihneme pochopiť myšlienkové pochody Marcela Duchampa. Nájazdy kamery na jeho diela sú prirýchle a divák nestihne zachytiť všetky detaily. V jeho prípade sú detaily dôležité. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dadaista Duchamp s neobvyklým prístupom k tvorbe pochádzal z kreatívnej rodiny, veď jeho dvaja starší bratia aj mladšia sestra boli tiež umelcami. Je zaujímavé, že svoju tvorbu vo veku 31 rokov na čas zanechal kvôli inej vášni - šachu. A nie márne, pretože sa stal šachovým majstrom a pravidelne sa zúčastňoval šachových olympiád. Šach dokonca zničil jeho manželstvo. Nikdy ale svoje kroky neľutoval: "Šach je vo svojom spoločenskom postavení oveľa čistejší ako umenie.“ ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích filmu uvedeno: český název Marcel Duchamp v šestadvaceti minutách; originální název Marcel Duchamp en vingt-six minutes; režie Philippe Collin. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama