Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

Lupes 

všechny recenze uživatele

Kriminálka je to mizerná, ale atmosféra let šedesátých povyšuje tento počin do vyšších pater. Hravost, nadsázka, vtip i lehkost se snoubí s tímto snímkem; to vše nejvíce vynikne ve srovnání s dalšími normalizačními pokusy o ztvárnění Erbenových předloh. Nicméně, pokud nepatříte k obdivovatelům "zlatých šedesátých", může vás i tento film nudit či provokovat svým surrealismem. ()

GIK odpad!

všechny recenze uživatele

Vala a jeho křečovitý seladon s obrnovým úsměvem. Nateklá kebula, dvojitá brada. Opravdu nemá daleko do Libíčka. To už je mnohem lepší vyšetřovatel Kodet. Erben jako scénárista se opět vyznamenal. Není náhoda, že to byla protěžovaná spisovatelská celebrita. Za slávu ovšem musel zaplatit. Toto je vykonstruovaná, rádoby vtipná, nesmyslná a nudná kriminálka. 15 minut před koncem vypnuto. Nezájem kdo ukrad / neukrad vybájený poklad roztavený / neroztavený při náletu jedno koho a zda byl vrah vědec, který zkoumá naše blízké příbuzné vymyšlené neandrtálce, nebo kdokoli jiný. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Není divu, že Vám připadá povědomá. Vypadla totiž z kufru Vašeho auta." V mladší době kamenný se vyznám skoro stejně dobře jako kpt. Exner, takže o pokladu toho Benátskýho nebo kdovíjakýho kupce vím skoro všechno. Tedy že neexistuje a přesto ho někdo ukradl. V tom je zápletka zajímavá. Svět archeologů, antropologů a dalších vědátorů je mi poněkud vzdálen, ale celkem rád jsem do něj nakoukl. A postavy to byly skvělý. Zejména pan Houska řádil jak utrženej vagón, ozbrojenej Dr. Soudek vypouštěl parádní bonmoty a závěrečný zkušební přehrávání manželskýho stavu Exnera s Kamilou bylo dokonalý. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

První z Erbenových exnerovek. Nu, je to film jedoucí na frivolní náladě odlehčených komedií 60. let, v hlavní roli ťunťa Gabi Vránové ve slušivém baretku s bambulkou. Jako sexík je zde oblíbený Vala, ostatní figurky jsou jak vystřižené z dobrých ilustrovaných anekdot. Mohl to být hezký filmový seriál, ale hledání stále nových způsobů, jak Erbenova kapitána Exnera adaptovat pro kino zapříčinila nekonzistenci, jejíž následek pak v praxi znamená žádnou reprezentativní DVD řadu a pouze jedinou knihu s filmovou obálkou. Fanoušek sběratel je tedy zklamán. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zpracování o kapitánu Exnerovi v podání Jiřího Valy, který je přece jen lepší, než Jiří Kodet, který Exnera ztvárňuje v dalších filmech. Tahle detektivka má parádní tempo i spád, vtip a všechno v dokonalé hudební dramaturgii Zdeňka Lišky, který celý film diriguje po svém. Neskutečný, jak pracuje s hudbou v různorodých pasážích filmu a jak je podkresluje a pracuje s jakoukoliv atmosférou. Génius!! Bez jeho hudebního dramaturgického zásahu by byl film skutečně polovičním. Musím ale uznat, že i po režijní, kameramanské a herecké stránce je to nádherná podívaná. Práce s kamerou je neokoukatelná a nevšední, různé přibližovačky a rozostřovačky potěší každé lačné oko vyjímečných záběrů v parádním širokoúhlém rozlišení. Hercům nelze nic vytknout, všichni si natáčení očividně velice užívali a role Josefa Kemra byla jako uragán, který ze zničehonic vždy objeví a všechno lítá vzduchem. Bavil jsem se parádně a šedesátá léta opět potvrzují, že v onom času vznikaly nejlepší snímky československé kinematografie. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Natáčelo se v obci Miškovice a na zámku Roztěž. (nylo)
  • Exner (Jiří Vala) má v kanceláři rozhlasový přijímač Tesla 1009A „Barcarola“ z let 1961–1964 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Doma pak má rozhlasový přijímač Tesla 528A „Rondo II“, jenž se vyráběl v letech 1959/61 v Tesla Praha - Hloubětín, n.p. Jaroslava Holubová (Dana Reimová) má doma televizní přijímač Tesla Lotos 4211U-2, vyráběný v letech 1961–1964. Výrobcem je Tesla Pardubice n.p. Housková (Gabriela Vránová) má v bytě rozhlasový přijímač Tesla 525A „Kvarteto“ z let 1958–1959 od výrobce Tesla Bratislava, n.p. Houska (Josef Kemr) má v bytě rozhlasový přijímač Bezdra Special 47 z let 1946–1949 od firmy Výroba radiofonického zařízení Bezdra Praha. (sator)
  • Kasárna jsou na adrese Pilotů 12, Praha-Ruzyně. Muzeum se nachází na zámku Suchdol a hřbitov u kostela sv. Jana Nepomuckého, Praha-Velká Chuchle. (sator)

Reklama

Reklama