Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V kině je objevena mrtvola zavražděné ženy. Případu se ujme kapitán Marha, který zjistí, že neznámá nepatřila ani k divákům, ani k zaměstnancům kina. Stopy vedou do sousední tiskové agentury IDOC (Informace a dokumentace). Zaměstnankyně slečna Mouchová pozná v zavražděné svou kolegyni Věru Šimandlovou. Protože oběť měla u sebe mít značnou finanční částku, zahrne Marha mezi první podezřelé ty lidi, kteří o penězích věděli. Vzápětí se však dostane k novému možnému motivu vraždy – k seznamu čtyř vědců, kteří emigrovali na západ… Film Jiřího Hanibala je zdánlivě banální detektivní příběh, který se během vyšetřování rozroste v nevšední zločin organizování útěku vědeckých pracovníků do ciziny. Jeho předlohou byla kniha Václava Erbena "Efektivně mrtvá žena". Známý kapitán Exner, který je hrdinou literární verze, se však ve filmu změnil v kapitána Marhu. (Česká televize)

(více)

Recenze (92)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vida, jak lze původně šlechetnou myšlenku jít pracovat za lepším ideologicky obrátit - soudruzi si se vší věděli rady. Franta Němec a light motiv rodinných vztahů je fajn, stejně jako mordparta Zahajský, Vlach, Bruder Moc mě potěšila malá rolička Ladislava Lakomého, kterého coby herce vůbec neznám, a poznal jsem ho jedině po hlase (nejlepší Alain Delon navždy). Cupák poněkud stranou a ve velmi nepříjemné roli. Somr už před 38 lety vypadal skoro jako dnes. Neválel jsem se blahem, ani jsem neusínal nudou, trochu víc akce by to chtělo. Soudruh kapitán jezdil volhou? ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Nejlepší na týhle detektivce je oficiální text distributora. Autor těch textů by si to měl po sobě aspoň číst. V první větě napíše, že na ulici našli zavražděnou ženu, ale ve druhý větě už píše, že ji našli v kině. Jinak je to dost nudná detektivka, která nijak nevybočuje z Hanibalovy šedivý tvorby. Čas možná pracoval pro vraha, ale rozhodně nepracoval pro dobro filmu. Jak čas ubíhal, začínalo mě to víc a víc nudit. ()

Reklama

endrix 

všechny recenze uživatele

Á, nebylo to špatné. Zajímavé postavy, ne úplně hloupý případ, slušní herci. Jasně, logika trochu občas plakala. Už základní premisa z názvu, že čas pracuje pro vraha, je sice zdůrazňována průběžně ukazovaným časem, ale nedává smysl vzhledem k pointě. Mrtvoly si všimla zaměstnankyně kina při kafíčku ještě ten večer! Naopak oceňuju snahu připomenout panu Šimandlovi jeho ženu na pitevně v celé kráse. Celkově ale slušná normalizační detektivka. Škoda nedotaženého rodinného dramátku u Marhů. ()

evangelik 

všechny recenze uživatele

Tak teď jsem tohle dílko "zase" shlédl (asi po 30? letech) - před tím se mi to asi docela líbilo - a zhrozil se. Těžce ideologická story, jak zlí kapitalisti kradou socialistickému Československu "mozky" mi přijde z dnešního pohledu až legrační a pro ty, co tuhle dobu nepamatují, asi i zcela nepochopitelná... ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Teď jsem to viděl po letech a 1 přidávám za tu hudbu ukradenou z Profíků a Francouzské spojky. Režiser Hanibal byl rutinér a řemeslník , žádné zázraky se od něj čekat nedaly , ale tohle jakýsi punc pokleslé zábavy  mělo , prostě 1 z tehdejších pokusů o kriminálku . A pplk. Žitný ehm kpt. Martha mi tady taky úplně neštval. Ideologická stránka z toho teda smrdí víc jak dost , ale kdo by taky co chtěl v roce 79. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • V úvodu filmu jede Volha řízená Karlíčkem (Jiří Zahajský) po estakádě z Vysočan na Prosek. V té době měla svítící zábradlí. (jis)
  • Když ředitel provází Marhu (František Němec) po celém INDOCu, hned v radiologickém oddělení představuje Syřiště (Bert Schneider). V oddělení dálnopisů zavolá na Forsta (Adolf Filip) a diví se, že je Forst ještě na pracovišti, on to vysvětluje tím, že nepřišlo Syřiště, to je ale už dávno na směně. (gug)
  • Když tým vyšetřovatelů čeká před kinem na podezřelého, lze spatřit plakát k právě promítanému filmu, kterým je snímek Křidýlko nebo stehýnko (1976). (korbitch22)

Reklama

Reklama