Reklama

Reklama

Modrý kód

(seriál)
  • Slovensko Modrý kód
Česko, (2017–2020), 247 h 54 min (Minutáž: 49–63 min)

Hudba:

Dominik Renč

Hrají:

Sabina Laurinová, Roman Zach, Igor Chmela, Jiří Štěpnička, Eva Podzimková, Marek Němec, Ondřej Rychlý, Marika Procházková, Sandra Nováková (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(264)

Obsahy(1)

Nejopravdovější seriál z lékařského prostředí. Moderní drama z urgentního příjmu s hvězdným hereckým obsazením a napínavými příběhy inspirovanými skutečnými osudy pacientů, lékařů i dalších pracovníků pohotovosti. Na přípravě seriálu spolupracuje široký tým odborných poradců z řad záchranářů a lékařů. Bušícím srdcem seriálové nemocnice Rubava, plným lékařských i osobních dramat, je urgentní příjem. Na místě, kde s vyhlášením modrého kódu, ohlašujícím nestandardní situace, začíná boj o život, pracuje tým profesionálů s jediným cílem – zachraňovat své pacienty. Velká snaha a diplomatické schopnosti primáře, ale i štědří sponzoři, stojí za špičkovým technickým vybavením této pýchy celé nemocnice i zdejší zdravotnické péče. Na pohotovosti tak lze provádět i složité chirurgické zákroky, pro které je tu moderní vybavení a špičkový personál, pamatující ještě staré dobré časy nemocnice. Nemocnice Rubava bývala nákladně a moderně vybavenou výkladní skříní socialistického zdravotnictví. Dnes má, stejně jako stejnojmenné město na úpatí Krušných hor, ve kterém se nachází, to nejlepší za sebou. Mezi pestrou směsí pacientů najdeme bývalé horníky z nedalekých, postupně uzavíraných dolů, chudší až kriminální postavy i bohatou klientelu blízkého luxusního střediska Stříbrný důl, tzv. Stříbrňáku. Lékaři, sestry i personál mají každý své důvody, proč jsou právě na tomto místě. Někdo pyká za profesní škraloup či slabost, někdo ztratil ambice nebo je prostě jen úzce spjat s místem, odkud pochází. Někdo se přišel schovat… (TV Prima)

(více)

Recenze (218)

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Můj nový oblíbený nejhorší seriál & názorná ukázka toho, že herci jsou prostě společností přijímaní prostituti. Odmítám připustit existenci reality, ve které by tohle neměla být parodie (třebaže potenciál je silně nevyužitý), na to je tam moc indicií, v čele s názvy epizod a Rubavou. Geniální výběr hudby do zpomalených záběrů, geniální dialogy, geniální herecké přechody ze smrtelného dramatu do ležérní konverzace o počasí... Směju se nahlas, moje duše hnije a vzkvétá zároveň, k tomu mi dopomáhejte měchy pod očima Laurinový. Snad bude mít některá z postav nějakou typickou repliku/gesto, aby se na to dala aplikovat chlastací hra. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Český pokus o Pohotovost či Nemocnici Chicago Hope dopadl daleko lépe než jsem čekal. Sice na urgentním příjmu nepracuji, ale spolupracuji s ním, takže není úplně vhodné, prostě jen ukázat osádky sanitek při přebíraní pacienta a pak, že vše tento příjem udělá. V podstatě je to správně, ale každý příjem se dělí na internu a trauma a podle toho tam jsou i lékaři a další personál a zdejší "jdeme na sál" bez jakéhokoliv souhlasu a předoperačního vyšetření či u dítěte bez upozornění a souhlasu rodičů (ti se to dozví někdy později), to by si nejeden právník takovou kauzu užil. Taky je blbost, aby doktoři z příjmu operovali, vrchní sestra rodila a diagnostiku nepotřebují vůbec (RTG, CT, ultrazvuk a další), jen se zmíní o provedených odběrech a jejich laboratorních výsledcích. Na druhou stranu pochválím relativní reálnost při přívozu pacienta, pestrost charakterů hlavních postav či toho simulujícího bezdomovce, který zneužívá náš zdravotní systém (když je to teda podle reálných případů). Seriál dál nesleduji. ()

Reklama

anti.rybka 

všechny recenze uživatele

Někdo si řekl ,,Hmm natočíme seriál, který se bude podobat Grey´s Anatomy. Hodně krve, drsné postavy doktorů, ale i doktoři, kteří jsou labilnější. Hudba, která bude perfektně pasovat do dané scény a scénář, který bude nadupaný moudry a odbornými lékařskými termíny". Jenže na to přišel další a ten řekl ,,Jasný žádný problém. Natočí to Jenda, to je vnuk toho souseda, co mu loni umřela babička, ten lékařské prostředí dobře zná, i když ještě nic pořádného nenatočil, financovat to budu já, jelikož jsem něco málo ušetřil a hrát, hrát tam budou všichni, co to na první dobrou nedají". A tak vznikl Modrý kód. Upřímně, naivně jsem od toho očekávala víc. Chci - li se připodobnit filmovému umu, nemůžu točit takovým, nebojím se říct až nechutným způsobem. Jedna hvězda za to, že maskérům vyplýtvali barvičky. ()

cheonsacz 

všechny recenze uživatele

Podle ukázek slibně vypadající seriál, který se měl (dle rozhovorů) držet co nejvíce faktů a reality z lékařského prostředí. Místo toho přišlo jedno velké zklamání ve stylu "Ordinace" kde se místo závažných lékařských případů řeší kraviny a scénáristé cpou do všeho zbytečné drama. Jako někdo kdo se v prostředí nemocnice pohybuje už skoro 18 let je tenhle seriál pro mne výsměch. Škoda, mohlo to mít velký potenciál... bohužel čekého seriálu z lékařského prostředí, který by byl seriózní nebo alespoň humorný (Doktor Martin ehm ehm) se asi už nedožiju :) ()

herr_carter odpad!

všechny recenze uživatele

...a to jsem myslel, že nic horšího než Ordinace neexistuje - existuje přátelé, a jmenuje se Modrý kód, fuj kurva teda..tohle prostě není možný, na co se v tuzemsku dá sehnat peníz a pak ho takhle s prominutím rozjebat. Zajímalo by mne (ale vlastně spíš asi ani ne), kolik si za tuhle velesračku účtují mistrovští herci Laurinová, Zach, Maděrič atp.............moje hodnocení = 0 z 10. ()

Galerie (2 076)

Zajímavosti (35)

  • Při natáčení byla Pavlína Drlík Palmovská v šestém měsíci těhotenství. Pod šaty měla těhotenské legíny. (ČSFD.cz)
  • Na konci každého dílu se odehrávají zpomalené záběry. Herci v nich pokaždé vedou dialog, ale nikdo neví, o čem, protože jsou záběry němé, jen za doprovodu hudby. K těmto koncům není žádný scénář, buď si herci povídají jen tak, říkají nesmysly nebo vypráví vtipy. „Ve škole nás třeba učili, jak říkat slovo pes různými způsoby podle nálady. Zamilovaně, vesele, smutně, naštvaně. Tak tady je to něco podobného. Myslím, že jen neslyšící, který umí odezírat ze rtů, by to dokázal rozluštit,“ prohlásila Sabina Laurinová. (Duoscop)

Reklama

Reklama