Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Síce som si Cestu na mesiac pustil vlastne len zo zvedavosti a doplnenia si trochu toho filmového vzdelania, keďže sa jedná asi o najznámejšie z tých najstarších diel, inak som rozhodne nečakal nič výnimočné, no mýlil som sa. Tu vôbec nie je treba nadhodnocovať kvôli veku, síce mi asi dve sekvencie prišli trochu nudnejšie, hlavne začiatok, ale inak sa mi to veľmi páčilo a nechal som sa unášať touto veľmi zaujímavou a prekvapivo nápaditou víziou, ktorá ma takmer na tú štvrťhodinu vlastne úplne pohltila. A tak to síce u mňa na plné hodnotenie nie je, aj keď som nad ním uvažoval, objektívne si ho rozhodne zaslúži, úžasné dielo a veľký rešpekt pred jeho tvorcom, ktorý vlastne len pár rokov po vynájdení filmu prišiel s niečím takýmto výnimočným. Zaslúžený kult. 80% ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Najprv som si myslel , že to ledva vytiahne na 3 * .. S pribúdajúcimi minútkami sa mi začal na tvári objavovať jemný úsmev a obdivoval som tých nadšencov a prvolezcov vo sfére filmu, ktorí nás doviedli ku Lucasovi, Lynchovi, Spielbergovi a iným .... (technická poznámka na okraj : filmové triky z roku 1902 mi pripadali precíznejšie ako tie z produkcie STV z rokov 1980-1990) ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Kdysi dávno jsem Cestu na měsíc viděl v černobílé verzi na youtube. Premiérové uvedení barevné (kolorované) a nově zrestaurované verze snímku na LFŠ 2012 s hudebním doprovodem byla však daleko větší bomba. Poznámka na okraj: teprve u tohoto shlédnutí jsem si všiml, že Méliés obešel fakt, že kamera s transfokátorem ještě v jeho době neexistovala, tím, že nechal herce ztvárňujícího měsíc přibližovat svou tvář na černém pozadí směrem ke kameře. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zatímco bratři Lumièrové se v době vzniku filmu snažili co nejvěrněji zachytit realitu, Méliès se vydal opačnou cestou a chtěl realitu přetvořit, nebo se jí úplně vyhnout. A tak není divu, že jeho Cesta na Měsíc je plná fantazie - Měsíc trefený do oka obří nábojnicí osazenou lidskou posádkou, deštník měnící se v houbu a nakonec sami Měsíční marťánci... Na svou dobu pěkně výtvarně zvládnuté "veledílko" s příjemným hudebním doprovodem umožňující nostalgicky náhlédnout do doby, kdy filmy i zkoumání vesmíru bylo ještě v plenkách. Milé a svým způsobem fascinující. 8/10 ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

S reprízami mám tenhle kousek z filmového pravěku stále radši a po té dnešní jsem se konečně odhodlal ho ohodnotit i podívat se na další Mélièsovy počiny. Nejeden by řekl, že to bylo na svou dobu něco úžasného a neskutečného – já dnes zjistil, že Cesta na Měsíc na mě úžasně a neusktečně působí i z dnešního pohledu, ta kombinace malovaných kulis, živých herců, přidaných filtrů, triků a dodatečně kolorovaných kostýmů i rekvizit mi přijde unikátní a fascinuje mě. Prostě fantazie... i ve jménu toho, jak si lidé průkopníci představovali let na Měsíc dávno před tím, než se skutečně udál. Pouhých 13 minut, přesto zážitkově velkolepý začátek sci-fi žánru ve filmu. Ano, příběh je silně naivní, co si budeme povídat, ale výtvarná a scenická stylizace i samotná stopáž u mě naivitu dostatečně omlouvají, stejně jako mnoho úžasných nápadů. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Jeden z množstva plagiátorov filmu sa dokonca pokúšal predať kópiu samotnému Mélièsovi. (ČSFD)
  • Film napsal i režíroval Georges Mélies s pomocí svého bratra Gastona. (contrastic)
  • První blockbuster v historii filmu byl okamžitě zkopírován a napodobován. V roce 1913 se Georges Mélies rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou až do roku 1993. (Digi_cz)

Reklama

Reklama