Reklama

Reklama

Cesta na Měsíc

  • Francie Le Voyage dans la Lune (více)

VOD (1)

V květnu 1902 Georges Méliès natočil film, Cesta na Měsíc. Do kin šel v černobílé a také barevné verzi, ručně kolorovaný. V té době byl považován za celovečerní film – kolem 14 minut – a stal se celosvětovým úspěchem. První blockbuster v historii filmu byl však okamžitě zkopírován a plagován. V roce 1913 se Georges Méliès rozhodl na protest spálit sadu negativů tohoto snímku. Jedna černobílá kopie však přežila. Barevná verze byla považována za ztracenou. Až do roku 1993… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (484)

Slarque 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku nevídaný trikový velkofilm a prý vůbec první celosvětový filmový hit. Georges Méliès byl vizionář, který předběhl dobu a ukázal ostatním jaké možnosti má nové médium. Dodnes zábavná adaptace populárního románu Julese Verna doplněná o Selenity z jiného románu H. G. Wellse je vyprávěná svižně, přehledně a nepotřebuje ani žádné mezititulky. Nejsem si sice jistý, že je hudba francouzského elektronického dua AIR vhodná ke 110 let starému filmu, ale s tím nic nenadělám. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Najprv som si myslel , že to ledva vytiahne na 3 * .. S pribúdajúcimi minútkami sa mi začal na tvári objavovať jemný úsmev a obdivoval som tých nadšencov a prvolezcov vo sfére filmu, ktorí nás doviedli ku Lucasovi, Lynchovi, Spielbergovi a iným .... (technická poznámka na okraj : filmové triky z roku 1902 mi pripadali precíznejšie ako tie z produkcie STV z rokov 1980-1990) ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet FRF 30,000Tržby USA Tržby Celosvetovo $-║ __Prvá polovica tejto snímky je len o takej príprave na cestu na mesiac, tam sa ešte nič také zvláštne, čo by príbeh spestrilo nedeje, až v tej druhej polovici to naberá po pristaní na mesiaci ten správny nádych dobrodružstva a dokonca príde aj na akciu. Jedná sa o jedno z prelomových diel kinematografie, ktoré treba zaručene vidieť aby si filmový fanúšik mohol spraviť obraz o tom ako to vyzeralo v úplných začiatkoch kinematografie a na akej špičkovej úrovni sa už vtedy dokázali tvorcovia obracať a tvoriť nezabudnuteľné snímky. /85%/(vzhliadnute na youtube, čierno-biela verzia) ___ 8.9.2012, Cinematik report: Druhý festivalový deň ponúkol bohatý program, taký malý-veľký vrchol celého dňa sa stalo uvedenie zreštaurovaného “nemého” filmu Cesta na mesiac (1902) vizionárského režiséra Georges Méliésa. Tento film v rozsahu 12minút je veľmi uznávaný a označuje sa na dobu vzniku za veľmi vyspelí a pokrokový, začiatky kinematografie ani nemohli mať lepšieho kúzelníka pred kamerou než bol Méliés. Jeho film bol vyrobený v čierno-bielej verzii ale dokonca aj v colorizovanej, keď v tej dobe políčko po políčku vyfarbovalo 300 žien. Práve o túto farebnú kópiu bol veľký záujem a dlhé roky bola považovaná za stratenú, až sa v roku 1993 objavila v jednej Barcelónskej filmovej zbierke. Projekcia v kine priniesla úžasný zážitok, klenot. /videl v kine: 100%/ (videl na festivale Cinematik 2012) ()

Fr

všechny recenze uživatele

…PO OBNOVENÍ POŘÁDKU JE VÝPRAVA DLE REKTOROVA NÁVRHU HLASOVÁNÍM SCHVÁLENA. SLUHOVÉ PŘINÁŠEJÍ CESTOVATELSKÉ OBLEKY… /// 109 let po jeho natočení se můžu i já, kulturní barbar pokochat odkazem předka Mélièse a doplnit si chybějící mozaiku k Hugovi. Každej, koho aspoň trochu baví pojem kinematografie, by měl na tenhle celovečerák mrknout! P.S: Hodnotit nebudu, páč to svádí k póze (nebo známce punku?). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Učaroval mi ,,ten“ ,,SMĚJÍCÍ SE MĚSÍC“. 2.) Filmy si doma zásadně dobarvuju. 3.) Thx za titule ,,joSew“ a ,,kahilom“. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Právě jsem viděl první sci-fi film a jeden z prvních uměleckých filmů vůbec - Mélièsovu Cestu na Měsíc. Nutno dodat, že je z roku 1902 a je barevná, tedy políčko po políčku ručně kolorovaná. Ve čtvrthodinovém snímku vidíme konstrukci rakety, její vystřelení z děla a přistání na Měsíci 66 let před Armstrongem, Aldrinem a Programem Apollo. Řekl bych, že NASA i Michael Bay se svým Armageddonem se odtud inspirovali. Mlácení vybuchujících Měsíčňanů deštníkem už je režisérův bonus. Celý film: http://vimeo.com/39275260 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (45)

  • Pre dĺžku až 280 m ho nechcel najprv kúpiť žiadny majiteľ kina. (Raccoon.city)
  • Výjev s raketou, která přistála v oku Měsíce, patří k nejznámějším obrazům v dějinách kinematografie. (Pavlínka9)
  • Meliésův snímek trval údajně asi 20 minut, ale dochované kopie jsou mnohem kratší. I tak, na tehdejší dobu to byla ohromná délka. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama