Reklama

Reklama

Josef Koudelka

(TV film)

Obsahy(1)

Dokument věnovaný dílu a životním osudům nejslavnějšího českého fotografa, který patří mezi fotografy světového formátu, je členem agentury Magnum a současně patří mezi nejuznávanější fotografy vůbec. Film sleduje jeho dílo od prvopočátků, od první výstavy v Semaforu, přes práci pro časopis Divadlo, přes záznam sovětské okupace a vznik monumentálního cyklu Invaze. Počátkem sedmdesátých let emigroval Josef Koudelka do Velké Británie, kde získal azyl a začal hned pak cestovat po evropských zemích. Film sleduje v jednotlivých kapitolách (v kombinaci s archivními dobovými materiály) zásadní oblasti fotografovy tvorby, vesměs vymezené i autorskými knihami: Raná tvorba, Divadlo, Cikáni, Invaze, Odchod do emigrace, Exily, Zdevastovaná krajina- Chaos. Průvodcem filmu je sám autor, pětasedmdesátiletý tvůrce, zachycený v dnešních situacích. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dokumentární portrét režiséra Aleše Kisila je pohledem na neobyčejný život neobyčejného muže, na život plný pozoruhodných okouzlení a fascinací. Touha po hledání neobjeveného a poznání nepoznaného spoluutváří nezaměnitelný rys Koudelkova uměleckého díla napříč dějinnými proměnami obou století, mezi nimiž je tento skromný muž stále rozkročen. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi lidský a ohromě inspirativní pohled na život plus nádherné černobílé fotografie, některé až uhrančivé. Další Čech, který dobyl svět. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Fotky hezké, vyprávění na různá témata - fotky, život, letmo se dotkne vztahů. Pořád lepší než jít do hospody a poslouchat nějaké tlachání. Líbilo se mi :"Člověk musí najít to místo, kde na něj fotografie čeká a pak tam chodit tak dlouho, až jí dostane." Tedy vidíme opačný přístup něž sekat kvanta fotek s nadějí, že alespoň nějaká vyjde. Ohledně názorů na Palestince je pan umělec trochu naivní. ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Nerozlišuje dokumentární fotky a umělecké fotky, na světě jsou prostě pouze fotky. Ten člověk prožil půlku života na cestě, aniž by platil někomu nájem. Měl s sebou dvě košile, bundu a spal pod mostem ve spacáku. Celej rok fotil a v zimě 2 měsíce vyvolával u známého filmy, a tak přežil zimu. I když vydělal dost peněz na několik let života, z tohoto minimalistického stylu života nesešel. Neskutečný člověk, s naplněným životním posláním, nepatřící do tohoto světa. Úspěšný jako málokdo ve svém oboru. Chtěl bych ho potkat osobně. Dokumentu dávám za 5, protože mapuje Koudelkovu tvorbu průběžně od úplného začátku, a daří se mu podchytit a analyzovat významné období tvorby. Dále se Kisilovi podařilo z toho množství kamerového záznamu vypíchnout ty nejdůležitější Koudelkovy citace. Na tohle se určitě podívám ještě víckrát ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

O české fotografii toho všehovšudy moc nevím, takže mě trochu překvapilo, když jsem v Centre de Pompidou zahlídl retrospektivu jakéhosi českého Koudelky. Hned jsem si řekl, že doma svoji neznalost napravím. Tenhle dokument byl první krok na cestě a hned velmi správný. Kisil se soustředí hlavně na proměny Koudelkovy tvorby a dává hodně prostoru umělci a samotným fotkám, životní kontext přidává jen tak mimochodně. To je myslím nejlepší možný přístup, protože ve snímku promlouvá hlavně Koudelkovo dílo, které je prostě famózní. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama