Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (364)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo moje první setkání s Charlie Kaufmannem, jež se odehrálo před 11 lety v památném a již neexisujícím kině na Perštýně blahé paměti, se stolečky a židličkami a občerstvením. Vhodné prostředí pro vstřebávání zašmodrchaného příběhu jako je tento. I když pravda, tak jako Charlieho mysl létala mezi autorkou adaptované knihy, svým bratrem dvojčetem a svým scénářem, ta moje létala mezi filmem a mou milovanou. Realita a fikce se sice nemísily, ale dojmy ano a byly moc příjemné. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Za normálních okolností bych Adaptaci šoupnul 4 hvězdy, pochválil jí za originalitu a herecké výkony a za pár dní bych na ní zapomněl. Jenže... tohle je jeden z tech případů, kdy se vás film nějakým způsobem osobně dotkne a dokážete se perfektně ztotožnit s jedním hrdinů, což je i můj případ. Měl jsem dojem, že Cageův Charlie mi je víc podobný než kterákoli filmová postava. Ne snad tím, že bych byl tlustý a plešatějící, ale ta ostýchavost a všechno kolem... no nic, to nechme stranou, takže se omezím jenom na to, že Adaptace je sakra dobrá a když se Coppolova synovce ujme schopný rejža, dokáže z něj vytřískat i víc než kvalitní výkon. ()

Reklama

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Slovo adaptace má v tomto filmu dvojí význam, ale oba významy mají mnoho společného. Rozvoj? Degradace? Spíše bych řekl přeměna knihy ve film, která Charliemu Kaufmanovi způsobila velkou krizi na mnoha životních úrovních od té čistě profesionální po nejniternější emoce. Adaptace je také přizpůsobení se něčemu novému nebo nepoznanému a bohužel často zcela nežádoucímu. O tom také Adaptace podle mého je, o změně. O takové, kde se vše vrací zpátky na začátek. Je pro mě těžké interpretovat film o psaní filmu, na který se ovšem zároveň dívám. Je to složitá záležitost a z množství nesouvislostí je jasné, že tento jinak skvělý nápad nemají jeho tvůrci plně v rukou. Na druhou stranu si člověk může povšimnout mnoha paradoxních lahůdek, které v nepodobném filmu nejsou. Adaptaci je třeba sledovat pozorně, nic než samotný střih neupozorňuje na časté prolínání více časových rovin. Musím vytknout pokus o dramatizaci v konci filmu, to byl dost nešťastný nápad, který jednoduše nefunguje. Ale abych také chválil, od začátku je film prostoupen několika, díky své zářivé atmosféře doslova prosvětlenými omamnými okamžiky (stvoření světa a vznik člověka, specifický vztah květiny a hmyzu, přízračná orchidej apod.), které jsou v ostrém kontrastu s nezajímavým začátkem. Postupem mě ovšem příběh dokázal vtáhnout do děje. Možná to byl záměr, připodobnit odvíjení dějové linie filmu k růstu květiny, což nevyhnutelně vrcholí květem :)) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavo absurdné. Práca so scenárom ako aj postavou scenáristu božská. Ale HORŠIE UŽ TO NEBUDE je u mňa stále jednotkou, čo sa týka hry s príbehom a rozprávačom. Adaptácii je ťažko niečo vyčítať, keďže film zapracováva všetky svoje zdanlivé nedostatky do samého seba ("chýba tomu dráma, nejaká akcia" ...a vzápätí tam máme drogy a vraždu). Rozhodne originálny film... Jeden z posledných solídnych výkonov Nicolasa Cagea... ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Vynikající schyzofrení snímek o scénáristické krizi Charlieho Kaufmana. Jeho filmy jsou vůbec všechny tak zvláštně skvělé (Věčný svit neposkvrněné mysli, V kůži Johna Malkoviche atd.). Nicolas Cage, myslím, zahrál svůj životní výkon, Meryl Streep a Chris Cooper také odvádí dobrou práci, velice se mi líbila i hudba (hlavně závěrečná písnička). Obdiv však jednoznačně patří Kaufmanovi, který je skutečnou hvězdou tohoto filmu. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Scenár je uvedený s tým, že ho napísal tak Charlie Kaufman, ako aj jeho fiktívny brat Donald. (Pat.Ko)
  • Hoci sa objavuje v záverečných titulkoch meno Stephen Tobolowsky, vo filme neobjavuje, pretože všetky jeho scény boli vystrihnuté. (Pat.Ko)
  • Keď dvojčatá hovoria o sériovom vrahovi v scenári "The 3", sú Charlesove (Nicolas Cage) ruky prepojené. V blízkom zábere Donalda (Nicolas Cage) s Charlesom v popredí mimo zaostrenia sú jeho ruky zložené. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama