Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeden panák – oslepnete. Dva – zemřete. Čeká na vás v trafice, v dárkové tašce od kamaráda, na svatební hostině… Víte, co pijete? Kdokoliv ho může sehnat v trafice, najít v dárkové tašce od kamaráda, dostat na svatební hostině. Případ, který spojil policii, soudy, novináře i politiky. Skutečná událost, která se může kdykoli zopakovat. Na sklonku letních prázdnin v roce 2012 zatřásly Českem události, které veřejnost, kriminalisté ani právníci nepamatují. Alkohol vyrobený ze směsi etanolu a prudce jedovatého metanolu zabil během několika týdnů nejméně třicet osm a vážně přiotrávil nejméně osm desítek lidí. Nicméně „potenciál“ namíchané směsi by mohl usmrtit 158 000 lidí... Srpen 2012. Ruda Fulín (David Máj) dělá ve firmě na výrobu ostřikovačů a hrozí mu vyhazov. O to víc potřebuje zaujmout obchodníka Malotu (Lukáš Vaculík) nápadem, jak rekordně srazit cenu lihové směsi, kterou pod rukou prodají… Uklízečka Iveta (Kristýna Podzimková) má trable s mámou (Veronika Freimanová). Obě rády alkohol ze stánku za rohem a jejich potíže rázem vypadají menší… Září 2012. Kapitán Hálek (Vasil Fridrich) si potrpí na svůj klid, ale je pověřen vyšetřováním kauzy s největším počtem obětí a obviněných od roku 1989. Jak rychle dokážou s drsným kolegou Zakopalem (Martin Finger) najít vraha v podobě 10 000 litrů otrávené směsi, aby konečně přestali umírat lidé? (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (366)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Kam se hrabou smyšlené horory na hrůzu způsobenou lidskou blbostí a chamtivostí. Udělám něco, co dělám velmi zřídka, pochválím Českou televizi, od Případů prvního oddělení je to asi poprvé, kdy něčemu, co vyprodukovala, dávám jednoznačně palec nahoru. Dialogy jsou přirozené, herci minimálně dobří s tím, že Vaculík a Feimanová jsou extratřída. Po technické stránce není co vytknout, slušná hudba, nestatická kamera není jen něco okoukaného odjinud, ale opravdu funguje. Velmi slušné čtyři hvězdy. ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť mi přijde, že na filmové zpracování této nedávné kauzy je ještě dost brzo, protože rány jsou ještě dost živé, tak se velmi povedlo. Obě dvě části jsou navzájem dost odlišné, což snímku pomáhá. Děj je svěží, herci do jednotlivých rolí byly vybráni víc než dobře. Navíc Vaculík ostřihaný na ježka bylo něco nového. Málokdy se podaří zachytit všechny pohledy na věci a tady se to povedlo. Za mě tak rozhodně spokojenost, byť jsem měl původně obavy, že při tak dlouhé stopáži budou absolutně hluchá místa. ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Tuhle jsem jel na kole a jedna ženská mi před nosem otevřela dveře od auta. Spojitost s Metanolem to má takovou, že jsem na obojí čuměl úplně stejně. Ale zatímco bábu za volantem jsem od plic seřval, Terezu Kopáčovou chci pochválit, a to hodně. Vlastně chci pochválit úplně všechny a všechno, protože na tomhle filmu je špatně jedině to, že má pravdivou předlohu. Můj prožitek byl maximální, a to hlavně díky uvěřitelným civilním výkonům všech herců. Klobouk dolů, jak sebevědomě oba díly fungujou. A co předvedla Kristýna Maléřová na konci, to bylo definitivně na frťana... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Distribuce toxického alkoholu představovala v českém prostředí velký případ, který pobouřil veřejnost - vyhlásit v Česku známém vstřícným a liberálním vztahem ke konzumaci alkoholu dočasnou prohibici znamenalo jednak akt zoufalství, jednak nemalou politickou odvahu. Výsledkem televizního zpracování kauzy ale není velký film, natož pak mimořádné drama. Ambiciózní a kvalitní kinematografie by dokázala událost přetavit v působivý žánrový snímek, který by oslovil široké mezinárodní publikum. Výsledkem české snahy je něco, co sice můžu bez nejmenších problémů označit za místní nadprůměr, ale zároveň za cosi, co zdaleka nevyužívá svůj potenciál. Poctivě čtyřhvězdičkové jsou jedině thrillerově znějící zvuková podmalba a především postava kšeftaře bez skrupulí v podání charismatického Lukáše Vaculíka. Snímek se drží všeobecně známých faktů a nesnaží se o investigativní průzkum toho, co se skrývalo pod povrchem. Na tom měl podíl fakt, že scénáristka Lenka Szántó zpracovávala kauzu během zahraničního pobytu v Izraeli a spoléhala se jen na mediální výstupy. Za mě 3,5 hvězdičky, tentokrát proti svým zavedeným zvykům zaokrouhluji nahoru, protože česká kinematografie potřebuje jakoukoli vzpruhu. Celkový dojem: 70 %. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Metanol je sice prezentován jako dvojdílný televizní film, ve skutečnosti jde ale o fantasticky našlapanou tříhodinovou kriminálku, která tady dlouhé roky chyběla. Určitě bych ocenil případné nasazení do kin, kde by se ještě lépe dala ocenit tahle dokonalá filmařina, kterou u české produkce tolik postrádám. Naprosto ojedinělou práci se scénářem, který pregnantně ukazuje nejnižší lidské pudy, z nichž vás mrazí, skvěle doplňují herecké výkony. Excelují především Lukáš Vaculík a Martin Finger, ale ani méně známé tváře se neztratí, především David Máj naprosto přesvědčivě dokazuje, jak stačí málo, aby se pro peníze rozjelo vraždění nevinných obětí ve velkém. To vše s takřka autentickou přesností zachycuje až dokumentární kamera Pavla Berkoviče, který si zaslouží maxmální uznání. Režisérka Tereza Kopáčová si s náročnou látkou poradila fantasticky a natočila snímek, který naléhavě, ale nepateticky, varuje před pitím nejen neznámého alkoholu. Doufejme, že se podobně hrůzné události už nikdy nebudou opakovat. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (20)

  • Ve 14. minutě, když si Ruda Fulín (David Máj) vyhledává na Wikipedii informace o methanolu, zobrazí se mu jako jeden z vyhledávacích návrhů „Methanolová aféra“, která ale v té době ještě neexistovala. (Pepa_M13JP)
  • Lukáš Vaculík dostal od režisérky pokyn, aby se vyvaroval svých běžných hereckých projevů, jako například mrkání. (Fenk)
  • Ve 28. minutě, když Malota (Lukáš Vaculík) zavírá zadní dveře dodávky, zavírá je naopak, dveře by se tak nikdy nemohly zabouchnout. (molotow)

Reklama

Reklama