Reklama

Reklama

Kursk

  • Francie Kursk (více)
Trailer 5

Film inspirovaný skutečnou katastrofickou událostí, ke které došlo v roce 2000 na palubě Kursku, sleduje poslední hodiny "nepotopitelné" ruské jaderné ponorky klesající na dno arktických vod Barentsova moře. Několik členů posádky přežije počáteční výbuch, včetně velitele Michaila Kalekova (Matthias Schoenaerts), na něhož doma čeká těhotná manželka (Lea Seydouxová) s dítětem. Začíná zoufalý boj s časem. Záchrannou operaci bohužel komplikuje zchátralé vybavení a byrokracie mezi Ruskem, Francií, Norskem a Británií, kdy se šéf britského námořnictva David Russell (Colin Firth) pokouší přesvědčit ruskou vládu, aby přijala zahraniční pomoc. (HBO GO)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (302)

NinonL 

všechny recenze uživatele

No, musím říct, že jsem tomu všemu docela věřila. Po Jelcinově řádění nezůstal v Rusku kámen na kameni a prodalo či rozkradlo se všechno, co mělo jakous takous cenu. Takže i zbídačené ruské námořnictvo bylo patrně realitou. Příběh o hrstce námořníků, kterým se podařilo přežít katastrofu ponorky a čekali na záchranu z vnější strany, byl dobře natočen. Snad už je dnešní ruská armáda v lepším stavu. Včetně velitelů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vážne neviem čo Vinterberga viedlo vybrať si za námet práve ponorku Kursk, rodinné drámy a vzťahovky mu idú podstatne lepšie. Ale nie je to jeho chyba, že film nestojí ani za starú bačkoru, námet a scenár nepustili - nezáživné až strach. Áno, utopenie tých námorníkov bola smutná vec, no keď si odmyslíme úplný začiatok a úplný koniec, tak sa tu zase až tak veľa nestalo a ani samotný survival toho veľa neponúkol. Nič napínavé, žiadna scéna, ktorá by trochu dlhšie utkvela v pamäti. Jediné pozitívum bola technická stránka, kde vynikla najmä kombinácia kamery a zvuku. Slabší priemer. 55/100 ()

Reklama

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Rusáci vždycky budou přeborníci, v tom posílat vlastní vojáky na smrt, nebo se na ně vysrat, byť sou kousek od nich, proč je taky zachraňovat, to je práce navíc. A tak raději ze všeho obviní NATO, EU a USA, a to lhaní jim taky jde na jedničku, nemají problém lhát vlastním lidem do očí. Jako já se omlouvám, ale když sem viděl, jaký svinstvo Rusko valí na svoje vlastní lidi a úplně na pohodu, bez špetky sebereflexe či něčeho co by mohlo připomínat páteř, tak sem si několikrát znechuceně odfrkl. Ale natočený a zahraný, je to na jedničku a jediné co tak kazí dojem, ze zážitku, je to, že Rusáci tady mluví plynule anglicky, ale tak jasně, kdyby v tomhle hrál nebo to to točil někdo Ruského původu, asi by už nežil. Má to i pár "akčních scén" hledání kyslíků, otevírání poklopu a celé je to dost napínavé a znepokojivé. Matthias Schoenaerts co by ústřední postava, je opravdu parádní, a člověk mu to všechno věří a hned od začátku mi byl sympatický, tak sem si občas během filmu říkal, že by to mohl přežít. No Max von Sydow, si zase střihl parádní soudruha, který se po celou dobu filmu chová, jako arcizmrd, takže opět výborně zahraná postava. A celé to završuje, klavírní soundtrack, neustále přitažlivý Colin Firth a scéna v kostele. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Stát se tohle americkým soudruhům, třeba s ponorkou Malývelkýroh, do pěti minut je na místě 20 letadlových lodí a 100 vytuněných záchranných sci-fi batyskafů plných odhodlaných altruistů, ochotných zemřít při spasení byť jediného krajanského otylého námořníka, ať už si to přeje, nebo ne. Ovšem ještě než všichni dorazí, vrhne se nějaký Bič Pjůkenen jen v trenkách a s červeným homoplovákem předpisovou šipkou do mínus dvoustupňových vln Beaufortova moře, zanoří se do sta metů, na jeden nádech vytahá celou posádku i s domácími mazlíčky a jako bonus zneškodní jaderný reaktor hrozící výbuchem a globální katastrofou. A pak o tom Špilberk natočí ještě více informačně pokřivený ultrapatetický velkofilm „podle skutečné události“ - Házlhofův seznam s Dvejnem Dz Kráčejícímsteroidem v hlavní roli. To soudruzi z Putinova politbyra jsou jinačí kabrňáci. Vláďa přece nebude kvůli pár zanedbatelným lidským zdrojům, najatých na murmanském pracáku těsně před ponorem narychlo svařené kupy šrotu z místní sběrny a perfektně za 10 minut proškolených rekvalifikační příručkou „Ponorkářem snadno a rychle“, přerušovat dovču, čili k záchranné operaci bohatě postačí prorezlý Nautilus z roku 1871, řízený senilním stoletým kapitánem Nemem. A kdyby to náhodou dědek nedal, tak „Jebať, nas mnogo!“. No, dopadlo to, jak to dopadlo, ovšem patetizace a demagogizace všech těch „kdovíjaktobylo“ momentů, jichž je v tomto případě nadpoloviční většina, se nechtěl ujmout ani Sojuzmultfilm ani Holý úd, protože by jim mohla vychladnout válka, a tak se toho chopil Benelux pod záštitou (slovní základ „zachcat“) NATO. Dostáváme tedy vodkou stmelenou partičku ňoumovitých nekompetentních amatérských gejfrendů na život a na zmrd, vedených hrdinným kapitánem Averinem, co jako jediný umí napočítat až do pěti, tahat za páky, najíst se příborem, psát a kdo ví, co ještě, jíž by nikdo střízlivý nesvěřil ani řízení volského potahu, natož jaderného vrakoviště. Partičku, které kdyby neblaflo torpédo, stejně by zjevně nevybrala nejbližší zatáčku a napálila to do nejbližšího, neméně bezradně během cvičení driftujícího křižníku Aurora, už jen ze zoufalství, aby se ti chudáci nemuseli vracet zpět do Murmansku ke svým obskurně odporným manželkám v čele s ultrazrůdnou Marfušou Averinovou. Každopádně to fabulační patetické fňukdrama o tom, že vypité a zrezivělé ruské loďstvo již dávno není hrozbou pro světový mír, ale spíše samo pro sebe, docela hezky odsejpá a šťastně končí, tudíž se mu dá leccos odpustit. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Ten film je v podstatě hodně velký nepořádek a prospělo by, kdyby si líp určil nějaké těžiště a soustředil se na konkrétní aspekt události - takhle se musí přistoupit na to, že jde o celkem naivní žánrovku, která funguje spíš intuitivně než objektivně - ale jak je vidět podle hodnocení, podařilo se mi napojit se. Přestože jakékoliv rozebírání toho filmu vede k nalézání dalších a dalších nedostatků. 70 % a kam zaokrouhlím, je skoro nahodilé. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (20)

  • Natáčelo se ve skutečné ponorce Le Redoutable, která se nachází v námořním muzeu v Cherbourg-Octeville ve Francii. [Zdroj: iDnes.cz] (Duoscop)
  • Celosvětová premiéra proběhla 6. září 2018 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)

Reklama

Reklama