Reklama

Reklama

Lví král

  • USA The Lion King (více)
Trailer 5

Obsahy(1)

Snímek Lví král od studia Disney, jenž režíroval Jon Favreau (Kniha džunglí), se odehrává v africké savaně, kde se narodil budoucí panovník všeho živého. Malý lví princ Simba zbožňuje svého otce, lvího krále Mufasu, a připravuje se na svou budoucí vládu. Avšak ne všichni se z malého Simby radují. Mufasův bratr Scar, původní následník trůnu, spřádá své vlastní, temné plány. Souboj o Lví skálu plný intrik, dramat a po nečekané tragédii skončí Simbovým vyhnanstvím. Za pomoci dvou nových přátel musí Simba dospět a stát se tím, kým je mu souzeno být. (Falcon)

(více)

Videa (23)

Trailer 5

Recenze (535)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Pokud to chcete hodnotit z pohledu dětskýho diváka, tak prý to bylo dobrý. Z mýho tam bylo strašně moc věcí, který mě štvaly naprosto hrozně (a to natolik, že jsem výjimečně v kině u dětskýho filmu neusnul). Za prvé, neměl jsem nikdy moc rád ani původní soundtrack od Eltona Johna, ale slyšet to v mizerným českým překladu a se strašlivým zpěvem tomu dává úplně novej rozměr kýče. Za druhé, když si hraju na realističnost, tak nechám ty mluvící zvířata, ať se sakra roztrhaj na kusy a cáká krev. Tady to je všechno tak nějak na půl cesty. Za třetí, není tu nic nového, zajímavého, podnětného, je to taková divná CGI kopie. Je to pořád stejně schématickej lví král, akorát bez tý kreslený roztomilosti a nadsázky, a to se týká zejména veselých figur Tibora a Pumpy. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

První otázka, co se okamžitě nabízí, je: Proč? Favreauova verze totiž nepřináší absolutně nic nového od původní legendární animované Disney předlohy. Absolutně nic. Jediná velká a samozřejmá inovace je CGI háv. Technicky snímek není možné kritizovat, protože pohledem se budeme kochat na téměř reálně vypadající zvířata a i scenérie, jako tropický prales nebo skála Pride Rock, září životem a dokázal bych si představit, že bych ona místa na naší planetě našel. V čem se ale tvůrci tuze přepočítali a v čem tkví Achillova pata reálných zvířat oproti kresleným je přenos lidských emocí. Příběh Lvího krále je jimi přímo nabytý, a tak jsem jen zklamaně pozoroval, jak téměř neměnné a kamenné tváře lvých protagonistů projevují strach, zlost, smutek, který mě ne a ne uhodit, natož přesvědčit. Proto poté epické scény v kaňonu anebo nad jezírkem minou cíl a jediná povedená projevená emoce je nakonec smích, kterého je naneštěstí taky méně než jsem čekal. Timon a Pumba jsou povedení, James Earl Jones snad nezestárl, bohužel Rafiki je suchej jak jeho větev a Beyoncé mi jako Nala už vůbec nesedla; užitečná byla jen díky zpěvu. Zakomponování původních písní vítám, několikrát byly zkrášleny Zimmerem dalšími dodatečnými hudebními nástroji; nemám nic proti změně Eltonovy písně na duet, ale opět, některé vizuelně kouzelné momenty z animáku nejde přenést na plátno s reálnými, na fyzikální zákony vázanými zvířaty (napajedla, sopky), čímž se dostávám znovu k počáteční otázce. Proč tato poměrně sprostá kopírka vznikla? A jo, peníze. Ano, být toto originální počin, tak bych tomu 4* nechal, ale takhle to nemůžu brát jinak než sličně vypadající vykrádačku. Pouštět dětem určitě budu to výrazně impozantnější dílo a hádejte co? Mno jo, toto to není. 3* ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

Při sledování (staro)nového Lvího krále jsem si připadal trochu jako při návštěvě zoologické zahrady. I tam se mě obyčejně zmocňují krajně rozporuplné pocity - na jedné straně radost z toho, že mohu být nablízku zvířatům, která pravděpodobně ve volné přírodě na vlastní oči nikdy nespatřím, na straně druhé smutek z toho, že většina zvířat je jen matným stínem svých volně žijících příbuzných (byť jsem si vědom, že život v zoologické zahradě, jakkoli neúplný a omezený, nabízí mnoha živáčkům nesrovnatelně větší šance na přežití a může být dokonce jedinou pojistkou pro záchranu druhu v případě, že mu bezprostředně hrozí vymření). Zde podobné pocity vyrůstají z rozporu mezi tím, jaké astronomické výdaje a enormní úsilí se vynakládá na fotorealistické ztvárnění barvitého afrického života, který však ve skutečném světě pomalu a jistě mizí před očima. Jako by zde působila jakási nepřímá úměra - čím méně živáčků na světě zůstává, tím více jejich uměleckých (a spotřebních) simulaker vzniká. Nechávám na jiných, ať rozhodnou, zda jde spíše o projev kajícnosti, či naopak snahu bránit se před narůstajícím pocitem druhového osamění... (Malá poznámka ke stylu: Když Disney začal na konci čtyřicátých let produkovat tehdy průkopnickou přírodopisnou sérii True-Life Adventures, pracovali na těchto filmech stejní lidé, kteří zároveň stáli za Disneyho animovanou produkcí, což se samozřejmě promítalo i do jejich stylu. Tady je ale situace přesně opačná a film přebírá ledacos z výrazového slovníku moderních přírodopisných filmů - od způsobu rámování přes volbu objektivů po užívání zpomaleného pohybu v dramatických scénách. Kruh se uzavřel.) ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1994 vyprodukovali ľudia z Walt Disney Studios kreslenú rozprávku "Leví kráľ" (The Lion King). Bol to hit. Kino trhák. Zarobilo to milióny dolárov, preto boli natočené aj ďalšie dve celovečerné pokračovania: "Leví kráľ 2: Simbov príbeh" (1998) a "Leví kráľ 3: Hakuna Matata" (2004). V roku 2019 sa Walt Disney Studios opäť vrátilo ku leviemu kráľovi. Do kín prišiel moderný, bombastický remake prvej časti. Čo sa týka príbehu, tak je to takmer navlas totožné so svojím starším predobrazom. Avšak zábavnú, pestrofarebnú kreslenú animáciu, nahradil realistický počítačový vizuál. Možno je to pre súčastnú mladú generáciu divákov zaujímavá, príťažlivá forma, mne sa však omnoho viacej páčil pôvodný film. ** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že pôvodný Leví kráľ nepatrí medzi moje top disneyovky, tak som sa nijako zvlášť ani netešil na jeho vytunenú verziu, na druhej strane som tak ale ani nemal byť čím obzvlášť sklamaný. Chápem, že pre dnešných teenagerov sú deväťdesiatky filmový pravek a možno Levieho kráľa nepozerali ani v televíznych reprízach v nedeľu ráno na JOJ-ke, takže CGI hyperrealisticky nakrútená verzia bude pre nich určite viac uspokojujúcejšia a na tú pôvodnú by sa po nej už ani nevládali pozerať. Lenže prečo vsádzať dialógy s ľudským hlasom do úst, resp. tlám a zobákov zvierat? Tohto Levieho kráľa by som docenil asi iba vtedy, ak by tvorcovia zašli ešte ďalej a celý príbeh vyrozprávali len pomocou realistických gest a vreskotu zvierat. Mohol by to byť minimálne zaujímavý experiment. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (27)

  • Pro Beyoncé, která namluvila dospělou Nalu, se jednalo o důležitý a emotivní zážitek. Originál z roku 1994 byl totiž podle jejích slov prvním filmem, u kterého kdy brečela. (NiWi)

Související novinky

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

Studio Disney oznámilo várku odsunů premiér

10.11.2023

Obě letošní hollywoodské stávky už sice skončily, ale škoda byla nenávratně napáchána a studia začínají kalkulovat, jak přeskládat premiéry svých snímků, u nichž se nestihlo dokončit natáčení, nebo… (více)

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

Hraný remake Disneyho Herkula našel režiséra

18.06.2022

A máme to tu zase. Studiu Disney se strategie aktualizování svých klasických a divácky velmi populárních animovaných franšíz finančně velmi dobře vyplácí a po hraných předělávkách Popelky, Krásky a… (více)

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

Prequel Lvího krále nabírá obsazení

27.08.2021

Oceňovaný režisér Barry Jenkins do svého prequelu Lvího krále začíná obsazovat herce. Prvními posilami se tak stali Kelvin Harrison Jr. (Chicagský tribunál) a Aaron Pierre (The Underground Railroad).… (více)

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

Nová hraná Sněhurka našla představitelku

23.06.2021

Už brzy hodlá Disney do kin vytáhnout i jednu ze svých největších klasik. Po hraných adaptacích slavných pohádek jako Lví král, Popelka či Mulan totiž do kin dorazí také plánovaná Sněhurka a sedm… (více)

Reklama

Reklama