Reklama

Reklama

Nikdy neříkej nikdy

  • Velká Británie Never Say Never Again (více)
TV spot

Obsahy(1)

Světové zásoby ropy v rukou šíleného zločince... další úkol pro Jamese Bonda. Zločinní agenti pod velením mezinárodního teroristy Ernsta Blofelda proniknou do nejvyššího velení americké armády a zmocní se dvou termonukleárních raket. Blofeld totiž naplánoval novou zkázonosnou akci, nazvanou Slzy Alláhovy. Na pomoc při pátrání je povolán britský agent 007 James Bond. Musí nalézt ukradené jaderné hlavice dříve, než teroristé obrátí jejich ničivou sílu proti světu. Stopa vede k charismatickému zločinci Largovi, jenž osobně řídí Blofeldovu akci. Pomáhá mu krásná vražedkyně Fatima. Bond ovšem objeví nečekaného spojence v Largově okouzlující milence Domino. Jedna z ukradených jaderných zbraní však už čeká na odpálení ve Washingtonu. Druhou chce Largo použít ke zničení světových zásob ropy... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (299)

higuain 

všechny recenze uživatele

Režisér nejlepší epizody Hvězdných válek a nejlepší představitel Jamese Bonda. Dva trumfy této nebondovky, které ovšem nefungují, jak by asi bylo záhodno. Connery je sice fajn, ale ani on v tomhle věku nepříliš poutavě natočenou Bondovku sám neutáhne. Oproti Thunderballu je to samozřejmě jednoznačně horší. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„A ak ťa opustím?“ – „Tak ťa podrežem.“ Niektorí menej skúsení diváci tvrdia, že QUANTUM OF SOLACE (alias Bond 22) je v poradí dvadsiatou štvrtou bondovkou, rátajúc do špionážnej 007-ságy hlúpu paródiu CASINO ROYALE (1967) a NIKDY NEHOVOR NIKDY. Posledne menovaná je však „nepravá“ bondovka: kým ostatné produkoval mocný americký producent Albert R. Broccoli (vďaka Kanaďanovi Harrymu Saltzmanovi, ktorý na začiatku 60. rokov 20. storočia kúpil práva na knižky Iana Fleminga, ktorý pracoval v britskej rozviedke a vymyslel postavu Jamesa Bonda) prostredníctvom štúdia United Artists (ktoré v roku 2007 tak ambiciózne kúpil Tom Cruise s kolegyňou Paulou Wagnerovou). NIKDY NEHOVOR NIKDY však pochádza z produkcie 20th Century Fox a Warner Brothers, ktorým sa vo „falošnej“ bondovke podaril husársky kúsok - do hlavnej úlohy prehovorili 53-ročného Conneryho (DR. NO, SRDEČNÉ POZDRAVY Z RUSKA, GOLDFINGER, THUNDERBALL, ŽIJEŠ LEN DVAKRÁT, DIAMANTY SÚ VEČNÉ), prvého a pre niekoho aj posledného agenta Jej Veličenstva (neskôr ho nahradili napríklad Roger Moore, Pierce Brosnan či Daniel Craig) a to napriek tomu, že na bondovky odjakživa frflal („Triky sú to jediné, čo tie komiksy drží pohromade... ide iba o peniaze.“). Výsledok je rovnako ambiciózny ako priemerný; režisér Irvin Kerschner (HVIEZDNE VOJNY: EPIZÓDA IV – IMPÉRIUM VRACIA ÚDER) sa neprekonáva, scenár je slabý (balet, videohra) a vidieť zvráskavene otráveného Conneryho v jeho životnej úlohe, je skôr bizarné, ako zaujímavé. K tomu Kim Basingerová ako bondgirl, divadelník Klaus Maria Brandauer ako titulný gauner a Rowan Atkinson. P.S. Ešte v tom desaťročí Connery dostal Oscara za herecký výkon v NEPODPLATITEĽNÝCH. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podivnost nad jiné podivná. Vzdoropapež Connery přepracuje jednu ze svých klasik do podoby padnoucí úchylným nevkusným osmdesátým létům, a přesto vyklízí pole se ctí, neboť přináší mnoho hvězd a mnoho nevídaného. Mocný bijec Šakal Edward Fox jako neschopný byrokrat v čele MI6, nijaká Moneypenny, počítačové hry, aerobic, Klaus Maria Brandauer nesahající Celiho Emiliu Largovi ani po kotníky a krásná hvězdička Kim Basinger hrající ve svých třiceti letech nevinné poupátko. A k tomu nehoráznost jako Rowan Atkinson:) Jedinou opravdovou inovací tak zůstává femme fatale a pěkným štěkem Ernst Stavro Blofeld Maxe von Sydowa. Ale upřímně - těžko by se z Bonda dalo bez tak typických rekvizit jako je logo, hudba (tentokrát od starého harcovníka Michela Legranda) a tak podobně, vykřesat něco lepšího. Stojí to za vidění, i když si žádá trochu sebezapření. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Jediné, co mi na pirátské bondovce vadí, je že Q nehraje Desmond Llewelyn, jinak si myslím, že se jedná o velmi sebeironický film s Rowanem Atkinsonem ve velmi půvabné roličce ("Pane Bonde, nešel byste se potápět?"). Edward Fox (nebudu se tajit, že je můj oblíbenec) vlastně zapdá i do oficiálních bondovek, protože v té době ještě nenastoupil nový M. Kevin McClory chtěl ten příběh natočit ještě jednou a to v době před Casinem Royale s Bondem v podání Pierce Brosnana. Bohužel na to zemřel moc brzy... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Plusy: Sean Connery, Kim Basinger, Maria Brandauer, Rowan Atkinson. Zápory: Max von Sydow a všetko ostatné! Jasné, nemali práva na hudbu z Jamesa Bonda, ale to predsa neznamená, že vo filme nebude skoro vôbec hudba? A čo je najhoršie - NUDAAA! Môže si ktokoľvek hovoriť, že nuda nie je argument, ale pre mňa je viac než jasný argument. Tento film je tak k smrti nudný, že som mal problémy to dopozerať. Žiadna akcia, slabé hlášky, čajový dej - dokonca aj Bond sa viditeľne nudí. Sean Connery mal skončiť pri You Live Only Twice, jeho obidve návraty vôbec nevyšli. Nakoniec jediný klad filmu vyzerá byť to, že jasne ukázal tvorcom "official" série, že Sean Connery vo svojom veku čoby Bond vo výslužbe vôbec nevyzerá horšie ako Roger Moore vo svojom veku ako činný Bond. ()

Galerie (135)

Zajímavosti (35)

  • Sean Connery kdysi řekl, že nikdy nebude hrát Bonda. Jeho druhá žena Micheline Roquebrune na to prohlásila: "Nikdy neříkej nikdy". V závěrčných titulcích jí je věnováno poděkování za inspiraci k názvu filmu. (Terva)
  • Ač se jedná o "neoficiální bondovku", je zajímavé, že její rozpočet 36 000 000 amerických dolarů byl přibližně o třetinu vyšší než u oficiální bondovky Chobotnička (1983) ze stejného roku, která přišla "jen" na 27 500 000 dolarů. (subic)

Související novinky

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

Na Amazon dorazí celá bondovská kolekce

08.04.2022

Chtěli jste si někdy dát kompletní bondovskou sérii z pohodlí domova, bez toho, abyste utráceli za blu-ray kolekci, nebo museli sahat po nelegálním stahování? Pak pro vás má streamovací služba Amazon… (více)

Reklama

Reklama