Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pavel je typický konzumně žijící teenager, sleduje béčkové akční filmy, poslouchá Michala Davida a zbožňuje McDonalds. Jeho život se změní, když při cestě do videopůjčovny vyruší seanci tajemných intelektuálů. Nastává hororová scéna, kdy intelektuálové útočí na hlavního hrdinu. Ten se sice ubrání, ale je pokousán hlavním představitelem těchto mystických stvoření. I když se zdá být Pavel v pořádku, začíná se nenápadně měnit. Z ničeho nic si klade dosud nezodpovězené otázky lidské existence, zajímá se o Hegela, Kanta nebo Nietzscheho… A jeho „symptomy“ se stále zhoršují. Jeho dívka Eva se ho však snaží zachránit…

Tento snímek je krátkometrážní komedií, která paroduje hororové nízkorozpočtové filmy. Místo tradičních hororových monster zde nastupují intelektuálové, zuřiví, fanatičtí, zákeřní a tolik vzdálení běžnému člověku závislém na standardizovaném produktu masové kultury. (janespie)

(více)

Recenze (271)

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

zábavné, chytré a citující známé horory. Se skvělými hostujícími herci a... intelektuály. Nic strašnějšího neexistuje, pamatujte si! A závěrečné cameo a pointa jsou bezchybné. No na plný počet to stejně nemá. To by to muselo být ještě trochu vtipnější. (i když uznávám, často jsem si připadal, jako bych potřeboval titulky) ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Sakra to je ujetost! Někdy v roce 98 to bylo jako příloha na cédéčku score nebo levelu a bylo to první video, které jsem si na pc pustil. Běželo to z cd mechaniky a málem se mi rozpadl počítač jak to žhavilo. Tehdá se mi to líbilo asi právě kvůli tomu aktu prvního videa, protože když jsem si teď po téměř dvou dekádách pustil, valil jsem bulvy. Sakra to je ujetost! ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné krátkometrážní překvapení. Asi takto by měl krátký film vypadat. Pointa. Originalita. Sdělení. Nezapomínejme, že ač itelektuál nebo jednoduchý konzument, všichni jsme jen lidé. Další z uměle vytvářených konfliktů uvnitř společnosti. Závěr s Míšou Davidem nemá chybu. Frajer, že do toho šel. A je vidět, k čemu se hlásí. :-))) Celkový dojem kazí silně amatérské provedení, které nemůže kompenzovat ani nápaditost. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Koukám, že podle komentářů s nízkým počtem hvězdiček, tenhle film dorazil i k rádoby intelektuálům..:-D Jinak nemá co dodat, geniální, Baldýnský nenalezen a "Zas to bude okej, každej den není neděle....." Všimnul jsem si, že u některých záporných hodnocení se objevuje poznámka, že se jedná o horrorovou parodii a že tenhle filmek jako parodie na daný žánr nefunguje. To je ale mýlka, tvůrci se nesnaží parodovat tento žánr, ani to tak není. Parodují sice určité horrorové motivy a klišé, ale jdou mnohem hloubš, anebo spíše výš. Parodují totiž obecně béčkové filmy a nejenom je, nýbrž celou filmovou produkci a obecně vlastně veškerou současnou masovou popkulturu (McDonalds, Michal David). Snímek ji však pouze neparoduje, nýbrž ji i vzdává hold a to i v hlavních postavách, se kterými není problém se ztotožnit, neb tvůrci tuto kulturu sami uznávají. Vždyť přiznejme si otevřeně, všichni nadáváme na to, jak kvalitativně pokleslá je muzika Michala Davida, ale přesto, když začnou na plese při diskotéce ve dvě ráno hrát "Nonstop", paříme a s námi celý sál. Jen intelektuálové se k tomu nikdy nepřiznají.:-D ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Jak v jednom z rozhovorů konstatoval sám mladistvý intelektuál Vladimír Škultéty: „To byla ještě éra Čestmíra Kopeckého na České televizi“. Bruce Lee vs. Friedrich Hegel. Nová média vs. autorské čtení. Chill vs. intelektuálno. Číz vs. kaviárové tousty. Mikrokomediální reflexe konce dvacátého století v jistých kruzích považována za kultovní záležitost. Palec vzhůru za jednoduchou nápaditost pánů Dobeše, Kopřivy a Pavlovského, kapku Nietzscheho a camea Michala Davida nebo Vladimíra Vrabce. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Knihkupectví, kde se u Pavla (Vladimír Škultéty) objeví první projev intelektu, je dodnes existuící žánrové knihkupectví Arkham v Čáslavské ulici. Nápis nad výlohou je také stále aktuální. (messiah)
  • Česká pobočka Warner Bros. pomohla financovat přepis filmu na 35mm formát, načež ho uvedla jako předfilm před několika svými celovečerními snímky (např. Celebrity, 1998) (PenelopaW)

Reklama

Reklama