Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pavel je typický konzumně žijící teenager, sleduje béčkové akční filmy, poslouchá Michala Davida a zbožňuje McDonalds. Jeho život se změní, když při cestě do videopůjčovny vyruší seanci tajemných intelektuálů. Nastává hororová scéna, kdy intelektuálové útočí na hlavního hrdinu. Ten se sice ubrání, ale je pokousán hlavním představitelem těchto mystických stvoření. I když se zdá být Pavel v pořádku, začíná se nenápadně měnit. Z ničeho nic si klade dosud nezodpovězené otázky lidské existence, zajímá se o Hegela, Kanta nebo Nietzscheho… A jeho „symptomy“ se stále zhoršují. Jeho dívka Eva se ho však snaží zachránit…

Tento snímek je krátkometrážní komedií, která paroduje hororové nízkorozpočtové filmy. Místo tradičních hororových monster zde nastupují intelektuálové, zuřiví, fanatičtí, zákeřní a tolik vzdálení běžnému člověku závislém na standardizovaném produktu masové kultury. (janespie)

(více)

Recenze (273)

filmsim 

všechny recenze uživatele

Skvělý český krátký film. Myslím, že jsem se nikdy u českého krátkometrážního snímku tak nezasmál. Film skvěle paroduje horory s upírskou tématikou a satirizuje intelektuály způsobem, u kterého se nejednou zachvěje vaše bránice. Celé obsazení je naprosto skvělé, jak hlavní aktéři tak cameo roličky známých osobností, jako například filmového kritika Františka Fuky, který si svého knihkupce patřičně vychutnal či překvapivě snesitelného Michala Davida. Filmu ubírá hlavně levné zpracování a to ve všech ohledech. Nápad to byl brilantní, ale ta realizace trošku zamrzí. 8/10 ()

altaica 

všechny recenze uživatele

PRO MUŽE: Fuka, Fuka, KDO je k*rva FUKA? Bůh, který dokázal v 16ti minutách si inteligentní formou utahovat jak z rádoby intelektuální selanky, tak i z konzumního způsobu života. Neskutečné, dokonalé, vynikající. Viděl jsem to 2x za sebou a stále si vychutnávám další lahůdky.  PRO ŽENY A *CITLIVÉ* MUŽE: Mezi námi děvčaty na pánské toaletě si zde můžeme přiznat, že kdo dodnes nezná (tak jako já ještě před hodinou) tvůrce Františka Fuku a minimálně tento klenot, má hrubé mezery ve vzdělání. Ó jak se hanbím, že jsem netušil, že s námi dýše stejný vzduch génius jeho parodické zkratky. ()

Reklama

koza3 

všechny recenze uživatele

Sakra to je ujetost! Někdy v roce 98 to bylo jako příloha na cédéčku score nebo levelu a bylo to první video, které jsem si na pc pustil. Běželo to z cd mechaniky a málem se mi rozpadl počítač jak to žhavilo. Tehdá se mi to líbilo asi právě kvůli tomu aktu prvního videa, protože když jsem si teď po téměř dvou dekádách pustil, valil jsem bulvy. Sakra to je ujetost! ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Mi to přijde nevěryhodné. 1. žádný intelektuál neuběhne víc jak pár metrů, takže i mladiství trávící veškerý čas u televize a vážící tak do 150 kg jim v pohodě utečou 2. intelektuál nesnáší pohled na krev a hrozí se násilí, proto pro něj nepřipadá žádný jiný způsob boje než unudit protivníka k smrti nekonečným monologem 3. každý správný filozof ví, že "nic" (pozor, neplést s nýčem) je nesmyslný termín, něco nepředstavitelného, proto o tom nelze mluvit. ()

Mata 

všechny recenze uživatele

Pánové, já se na vás tak dívám a nestačím se divit. Presně takhle nějak jsme sjížděli filmy po 89, když se ojevila ve větší míře videa a uźasné simultární překlady bez stopy emoce, a přesně podobně jsme žvatlali výkříky ze slavných filosofů, když osvíceni vzděláním středoškolským jsme zavrhli "kulturu masovou" a pídili se po "kultuře vyšší". A přesně takhle si připadáme dnes s odstupem směšní - sympaticky směšní a schématičtí, jako hrdinově komnat šaolinu a jako Klímovi románové postavy. A na Vás, pánové, je vidět, že si to umíte pamatovat (a to je umění), umíte se tomu smát a hlavně máte řemeslo. A za to dík!!! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (5)

  • Knihkupectví, kde se u Pavla (Vladimír Škultéty) objeví první projev intelektu, je dodnes existuící žánrové knihkupectví Arkham v Čáslavské ulici. Nápis nad výlohou je také stále aktuální. (messiah)
  • Česká pobočka Warner Bros. pomohla financovat přepis filmu na 35mm formát, načež ho uvedla jako předfilm před několika svými celovečerními snímky (např. Celebrity, 1998) (PenelopaW)
  • Restaurace McDonald's v závěru snímku se nachází v pražských Modřanech. Prošla ale radikální úpravou, stejně jako benzínka v pozadí. (Šéfik)

Reklama

Reklama