Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Co do gagovosti nijak originální veselohra, ale co naplat, pořád je to Vlasta Burian. A ten dokázal, stejně jako Lída Baarová (i když ta na podstatně menším prostoru), zahrát dvě zcela odlišné postavy. A co si budeme povídat, bavit vás nebude jenom postava Lelíčka - ačkoliv jeho novátorské přístupy k mocnářské úloze a řízení státu jsou skutečně hodně cool. A pak je tu ten fakt, že já osobně vždycky fandil Sherlocku Holmesovi, kterého sice Martin Frič poněkud nepatřičně ztvárnil jako velkého světáka a neohroženého pistolníka, ale já mu to prostě žeru a beru to jako příjemnou změnu:) Takže ve výsledku si ode mě tenhle portorický salám odnese 70%. ()

Kontryhelka 

všechny recenze uživatele

FIlmy s panem Burianem miluji od dětství a tento je jeden z mých oblíbených. Vtipný příběh, kterak zadlužený a svérázný hňup ke štěstí a bohatství přijde, jak slepý k houslím. Film je nabitý skvělýma hláškama. Fakt se vždycky zasměju. ....Král je mrtvý, no to abych si za něj šel lehnout na hřbitov.............. ... A že to řeknu z vokna ..........Jdeme, královna čeká s vobědem ......... Prima oddychovka, která ani po létech neztrácí nic ze svého původního lesku a baví nás po mnoho a mnoho generací. Burian je perfektní herec, který zvládne vše a ještě něco navíc. Takový mistři se již nerodí. ()

Reklama

MovieFive 

všechny recenze uživatele

Jsem šťastná, že Burian a Frič se ukázali nejen ve spojení herec/režisér, nýbrž sobě rovným a pod taktovkou koho jiného než Karla Lamače. Děj sází na jistotu, vydávání se za jiné postavy už se stává otřepané, nicméně je to výborný podklad pro množství situačních gagů, kterých ovšem Lelíček ve službách Sherlocka Holmese nabízí překvapivě málo, vemu-li v úvahu již zmiňovanou spolupráci tří mistrů. Martin Frič působí jako herec velice klidně a vyrovnaně a Holmes seriózním dojmem. Buriana jsem zažila i v lepší formě, ale některé scény mě upřímně pobavily. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Vlasta Burian jako milovník a král je zábavný. Přerod z moravského podvodníčka a dlužníka v elegantního a rozhodného krále, který si získá národ, vyžene atentátníky a konspiranty a okouzlí samotnou královnu, zvládl Burian s bravurou sobě vlastní. Jeho druhá role, zbabělý král trpící stihomamem (..."tuhle jsem měl dokonce pumu v kartáčku na zuby"!), je tak jinace zahraná, až se vnucuje pocit, že jsou herci snad skutečně dva. Skvěle jim k tomu sekunduje Sherlock Frič ve své zřejmě nejslavnější herecké roli. Scénář je napsán natolik dobře, že Burianovi nezbývá přehršel času na obvyklé šaškárny a předvádění svého komického talentu, ale skutečně hraje. I když jeho výuka jazyků je naprosto nezapomenutelná. Film pokládám ze všech s Vlastou Burianem za nejlepší. ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem jsem byla velmi mile překvapena. Ačkoli ničím nevyniká, najde se v něm spoustu okamžiků, které stojí za to. Ať už to je počítání Lelíčkových účtů, píseň o Rositě (či Maryšce?!), Vlasta Burián v krátké, ale neobvyklé roli pravého krále, ubožáčka Ferdinanda XXIII. či pro mě poprvé okouzlující Lída Baarová jako věrně milující královna. Na filmu jde určitě díky grimasám herců poznat, že se jedná o přechod mezi němým a zvukovým filmem. To však neberu jako negativum, ale spíše naopak. Pohled na ministry v podání Čeňka Šlégla či Theodora Pištěka je neodolatelný! Za ojedinělé považuji i samotný konec filmu, ta romantika není pro Vlastu Buriana vskutku obvyklá! 75% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • Úspech filmu bol tak veľký, že v premiérovom kine Fénix bol premietaný 3 mesiace. (Raccoon.city)
  • Architekti mohli použiť originálne kúsky z cárskeho zlatého inventára, ktoré vlastnili súkromní majitelia. Len cena jedného umývadla bola odhadnutá na vtedajších obrovských stotisíc korún, hodnota všetkých rekvizít predstavovala dva milióny korún, preto boli pozorne strážené a na noc sa odvážali z ateliéru na bezpečné miesto. (Raccoon.city)
  • Úplne prvý záber vo filme bol na Západoindické doky na ostrove Isle of Dogs v Londýne a hneď nato sme mohli vidieť Bank Underground Station na ulici Threadneedle v Londýne. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama