Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Portorický král Fernando XXIII. požádá slavného detektiva Holmese, aby mu sehnal dvojníka, neboť se obává atentátu. Holmes najde v moravském Brodku notorického dlužníka Františka Lelíčka, který je králi podobný jako vejce vejci. Lelíček, pronásledovaný věřiteli, nabídku přijímá. Krásná a mladá královna odmítla se svým zbabělým manželem odjet do bezpečí v exilu. Lelíček se energicky ujímá své role. Královnu okouzlí temperamentním chováním na býčích zápasech i tím, jak chladně čelí atentátu. Mezi nic netušící královnou a mazaným Lelíčkem vznikne vášnivý vztah. Zrádní ministři chystají další atentát. Pekelný stroj, nastražený v gramofonu, má být spuštěn po přehrání nové státní hymny. Holmes unikne na poslední chvíli ze sklepení, kam byl zavřen atentátníky, a zachrání Lelíčka i královnu. Fernando v azylu zemřel. Lelíček, zamilovaný do královny a spokojený ve své roli krále, odmítá výpověď. Pohrozí mezinárodní ostudou, kdyby vše oznámil veřejnosti, a tak je nakonec ve své funkci ponechán. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Rozhovor  - Pavel Taussig

Recenze (124)

misterz 

všechny recenze uživatele

K tomuto snímku sa už podľa môjho názoru nedá zaujať objektívne stanovisko, pretože si tu v tomto prípade vzal čas za svoje. Určite inak vnímal film dobový divák a inak ho vníma divák dnes. Predtým to bola určite humoresková pecka, teraz už len taký ošumelý humor s náznakom trápnosti, ktorý ale ešte stále dokáže trochu pobaviť, resp. dejová linka príliš nenudí aj keď je väčšinou banálna. Takže zaujímam neutrálne stanovisko, myslím, že tak to bude najspravodlivejšie. Priemer. 60/100 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Jeden z podarenejších Burianových filmov, kde sa nesnaží hrať koktavého a tak som ho aj dokázal dopozerať do konca. Vtipy by dnes neboli stopercentnými vtipmi, ale v tom som ochotný zohľadniť rok vzniku filmu. Pobavila aj vyhláška k vydaniu novej hymny, kde sa povoľuje vstup do lesa aj mimo chodníky a tiež neoddaným milencom. Lída Baarová bola nádherná. ()

Reklama

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem třeskutou Burianovskou veselohru, ale čekání mě příslo nekonečné, nakonec se pamětihodné scény vyskytly, ale spíše až ke konci filmu. Scénář je dost slabý a hluchý a Lída Baarová je tu neuvěřitelně krásná, ale co je to platné, když tady hraje jako beznadějná ochotnice a její role je tak patetická, až se člověk stydí. Nebýt její dvojnice, myslel bych si, že je tak "stupidní" jako jí hraná postava královny. ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Slavný detektiv Holmes je pověřen portorickým králem, který se z obav o atentát uchyluje do exilu, aby zajistil jeho dvojníka. Toho nachází v Lelíčkovi, kterému se jeho role natolik zalíbí, že ji odmítne opustit i po smrti krále v exilu...Skvělé, ale možná až příliš exhibicionalistické představení Vlasty Buriana, kde se střídají vtipné a nápadité situace se slabšími a někdy až trapnými. Jeden ze slabších filmů legendárního komika. 60%. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Příběh se - jako ostatně často u Buriana - rozpadá na sled více či méně humorných scének proložených písničkami. Vypořádání se s věřiteli je vtipné, podobně jako posléze záměny v královském paláci včetně královny. Ze všech burianovek ale tahle drží celou dobu nějaký styl, a to i díky postavě Sherlocka v podání Martina Friče. Pravda, Sherlock zde vlastně nic nededukuje, a má jen jednu akční scénu, ale bohatě stačí, jak působí jako vážná protiváha ukecanému Lelíčkovi. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (29)

  • František Lelíček (Vlasta Burian)  sleduje tenisový zápas priamo na tenisovom areáli, ostrov Štvanice 38, Praha-Holešovice. Už od roku 1901 tu sídli najstarší a najprestížnejší český tenisový klub: I. český lawn-tennis klub. Jeho pôvodné kurty doslúžili v roku 1983. (Raccoon.city)
  • Autor románu sa zozačiatku obával protestov Španielska, ktoré mohlo považovať vymysleného portorického kráľa za karikatúru toho svojho. Až keď sa španielsky kráľ uchýlil do exilu a následne sa vzdal nároku na trón, súhlasil s javiskovým uvedením a tiež s filmovou adaptáciou. (Raccoon.city)
  • K filmu vyšiel aj takzvaný "Ilustrovaný Filmový kurýr", ktorý mal osem strán. Obsahoval stručný obsah filmu, fotografie z filmu (koláže) a refrén pesničiek: "Rosita, Rosita" a "Hymna" (Portorica). (Raccoon.city)

Reklama

Reklama