Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Většina z nich po prezidentském křesle toužila. A všichni bez výjimky byli nakonec zklamaní. V letech 1948–1989 se v nejvyšší státní funkci vystřídalo pět jmen. I když si moc v té době přisvojovala jediná strana, nebyla nejvyšší státní funkce ušetřena mocenských bojů a zákulisních intrik. Cyklus Rudí prezidenti odkrývá skryté pozadí výkonu prezidentské funkce v dobách, kdy se o jejím obsazení rozhodovalo v sekretariátech komunistické strany. Každý z pěti dílů je věnován jednomu z komunistických prezidentů Československa: Klementu Gottwaldovi, Antonínu Zápotockému, Antonínu Novotnému, Ludvíku Svobodovi a Gustávu Husákovi. Jejich osobní a politický příběh cyklus vypráví výhradně prostřednictvím archivních materiálů. Namísto historiků tak dostávají prostor dobové zvukové a obrazové záznamy. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Cheeter k tomuto seriálu (6)

Rudí prezidenti (2018) 

Původně jsem dokumenty sledovat nechtěl, ale dostaly se ke mě zpátky jako bumerang. A musím říct, že tento cyklus se povedl, byť tedy výrazně neoslnil. Ale v této době, kdy člověk vidí špatné zpracování vedle špatného zpracování je to rozhodně úspěch. ()

Sjednotitel ve strachu - Klement Gottwald (2018) (E01) 

Velmi milé překvapení, spíš než životopis Gottwalda dobré shrnutí doby jako takové. Navíc byl zde širší pohled, nejen roky 1945–1953. ()

Muž z lidu - Antonín Zápotocký (2018) (E02) 

Oproti Gottwaldovi bylo více prostoru věnováno osobnosti Zápotockého, místy mi přišlo to více rozvleklé, nicméně obsah byl stále kvalitní. ()

Těžkosti Antonína Novotného (2018) (E03) 

Až na některá místa, která byla lehce rozvleklá, to bylo fajn a Novotný byl ukázán v celé své šíři, opět zapojení do celospolečenského dění, takže lepší, jak Zápotocký. ()

Poslušný generál - Ludvík Svoboda (2018) (E04) 

Svoboda se také povedl. Opět pestře popsaná doba, Svoboda nebyl černobílý, jako všichni. I když, pokud zůstanu u barevných příměrů, tak byl rudý, rozhodně ne růžový, komunista. ()

Kněz komunismu - Gustáv Husák (2018) (E05) 

Husák byl hodně rozvleklý na to, co všechno se v jeho životě stalo. Prostě promrhaný kapitál. ()

Reklama

Reklama