Reklama

Reklama

Temná tvář Brooklynu

  • USA Motherless Brooklyn (více)
Trailer 1

New York, rok 1950. Osamělý soukromý detektiv (Edward Norton) se snaží vyřešit vraždu svého mentora a jediného přítele (Bruce Willis). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (212)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nový archetyp soukromého očka, co Touretta „vykašlává“ do rukávu vs. autokratický master builder Babišova typu. Nortonova vysněná adaptace Lethemova novely chytře přesunula děj do sklonku padesátek a tím využila nabízející se noirové nuance (žánrová hudba, výprava spojená s brooklynskou atmosférou, línější tempo odpovídající duchu místa a času). Nutno podotknout, že pan režisér sebe vedl v nelehké roli citlivě a skrz postavu na stopě mentorova vraha tam dokázal dostat utěšující dávku lidskosti. „Tits on a Tuesday!“ ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Pěkné je sílu obra míti... Však tyran je, kdo ji jak obr užívá.” - Edward Norton divákům naservíroval poctivou retro detektivku, jakých se v dnešním Hollywoodu už moc netočí. K tomu ještě ztvárnil naprosto jedinečným způsobem chlapíka trpícího Touretteovým syndromem. Klobouk dolů před ním. Těch obrů tady však bylo víc, nicméně ústřední myšlence se nejvýstižněji přiblížil mocipán, kterého si s evidentní chutí střihl Alec Baldwin. Bez povšimnutí samozřejmě nelze nechat ani stylovou jazzovou hudbu, jež dodává filmu šmrnc a skvěle vystihuje atmosféru doby. (80%) ()

Reklama

mzss1 

všechny recenze uživatele

(69%) MOTHERLESS BROOKLYN není film, od kterého bych očekával něco víc. Jen tak jsem si ho náhodně pustil a ve finále jsem celkem spokojený. Je to slušná záležitost a o to víc mě mrzí, že dějově to bylo sakra nevyužité. Potenciál to mělo o dost vyšší. Kdyby sakra byl lépe pojat děj, nějaké scény a kdyby nebyla v cca prostřední části taková nuda a nezáživnost …. Mrzí mě to hlavně kvůli Edwardu Nortonovi, který zde sehrál vskutku bravurní výkon. Ta jeho role nemocného detektiva trpící tím oním syndromem – vžil se do ní perfektně. Prostě jsem si užíval každou vteřinu, kterou Norton sehrál – což je asi největší klad celého snímku. Pochválit se toho dá samozřejmě víc. I ostatní herci své role zvládli docela přesvědčivě včetně menší role Bruce Willise, který zde tentokrát neurazil a i Willema Dafoe. Ale takový Baldwin mi zde přišel docela nevýrazný. No, dále se dá vyzdvihnout i dobová atmosféra, vizuál města a docela solidní hudba. Takže celkově mě to bavilo, jen to mohlo být sakra lepší jak už tu furt opakuji toho výborného Nortona. Chvílemi jsem se bohužel dost nudil a finále bylo taky takové nevýrazné, i když po logické stránce vše dávalo smysl. Podruhé si to asi už nepustím, nebo možná ještě jednou kvůli Edwardovi, ale celý film od první do poslední minuty asi už ne. Tak jako tak je to nadprůměr, aspoň něco …. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Sirotci z Brooklynu (což je český překlad knižní předlohy a mimochodem mnohem lépe vystihující název než Temná tvář Brooklynu) jsou hodně povedeným výletem do noirového New Yorku z konce padesátých let minulého století. Troufnu si říct, že v rámci současného diskursu reprezentuje tento druhý film Edwarda Nortona silný odklon od mainstreamu, kdy od diváka vyžaduje kromě empatie také notnou dávku pozornosti. Plně koncentrovaný divák je ale posléze odměněn vícevrstevnatým příběhem, jehož jednotlivé části má Norton jak scénáristicky, tak režijně zcela pod kontrolou. Ať už se jedná o otázky rasismu, korupce či obecné sociální nerovnosti, všechno má zde své pevné místo a tvoří dohromady hodně slušný celek. Občas jsem se nemohl zbavit pocitu, že to je celé až moc okatě nablýskané, lehce teatrální a manýristické, ale to by byla asi jediná opravdová výtka. Navíc Norton měl poprvé v plánu zrealizovat celý projekt už před dvaceti lety, takže jde nejspíš o jeho vysněné a téměř plně autorské dílo, které si chtěl prostě udělat po svém. Kdo se ovšem naladí na jeho vlnu, bude hodně spokojen. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Velice poctivá, precizní a slušně natočená mafiánská podívaná, navíc z období, který svou filmovou výpravou je prostě stylový. A za tím vším stojí E. Norton - scénář, režie a hlavní role, navíc si k tomu přidal pro svou postavu Touretteův syndrom, aby toho asi neměl málo. Zahraný je to výborně, i když musím uznat, že mě po čase ty jeho záškuby (záchvaty) začaly trochu lézt na nervy. No a pak povedenej casting, hvězdný jména, kde potěší hlavně B. Willis, kterej si po letech konečně zahrál v nějakým slušným filmu, byť jenom chvilku. S příběhem už je to trochu horší, časem se to zdá pomalý a dlouhý, klidně bych tomu cca 30 minut ubral a v takovým případě by nejspíš přilítla i ta čtvrtá hvězda. Je to škoda, nicméně i tak si E. Norton zaslouží uznání, smekám! ()

Galerie (22)

Zajímavosti (7)

  • Natáčení filmu trvalo 45 dní. (MarLin)
  • Dle režiséra, scenáristy a hlavního herce Edwarda Nortona, ty největší filmový hvězdy na tomto filmu pracovaly bez honoráře. (MarLin)
  • První informace o chystané adaptaci odhalil sám Edward Norton již v roce 2005. Plánovaným rokem premiéry filmu byl tehdy rok 2009. Film se nakonec do kin dostal o deset let později. (vnimatkrasu)

Reklama

Reklama