Reklama

Reklama

Zabil jsem Einsteina, pánové...

  • angličtina I Killed Einstein, Gentlemen
TV spot
Československo, 1969, 95 min

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Jana Brejchová, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Lubomír Lipský st., Petr Čepek, Radoslav Brzobohatý, Stella Zázvorková, Jan Libíček, Josef Hlinomaz (více)
(další profese)

Fantastický příběh, jehož děj se odehrává střídavě v Americe, někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí, a v Praze roku 1911, je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky, Alberta Einsteina, ovlivnila vývoj naší civilizace. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která posunují příběh do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí „stroje času“ do minulosti. Jako historický fakt autoři označili skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život – na této myšlence je postaven celý děj filmu. Příběh se odehrává „v budoucnosti“, konkrétně v roce 1999. Skupinka bojovně naladěných fanatiků si pohrává s nebezpečným vynálezem – takzvanou bombou G, kvůli které ženy obrůstají plnovousem a nerodí děti. Při hledání viníka toho všeho dojde lidstvo k názoru, že všechno má na svědomí zakladatel moderní fyziky. Do minulosti proto odlétá výprava profesora Moora s jediným cílem – zabít mladého Alberta Einsteina… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (237)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Fantastické gagy, které jsem neviděl v žádném jiném českém filmu. Jsou lehké, nenucené a perfektně načasované - u příchodu hrdinů do minulosti, kdy se zoufalí herci snaží odklidit raketu z divadelního jeviště, jsem slzel smíchy. Tahle komedie není tak často reprízována jako omleté Čtyři vraždy nebo Zítra ráno vstanu, ale rozhodně si své přehlížení nezaslouží. "Kdypak už začne nějaká ta zábava?" - "Dej se-e-e vycpa-a-a-t!" - "Hned, hned." ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V EINSTEINOVI se Lipský asi nejvíce a nejzdařileji přiblížil své nesvadbovské literární předloze. Tato konstatace není - a také nechce být - v žádném případě jednosměrnou chválou. Naopak. Zdá se, že zejména v první třetině fimu až chaoticky rozvíjený děj postrádá jednotící prvek. Teprve závěr, ústící do skvěle vygradované pointy tradičně českého smírného řečení ve verzi, která nutně nemusí být prvoplánově očekávatelná, mnohé napravuje a dává také směr syžetu i kompozici již zmiňované úvodní třetiny EINSTEINA. Mnohé v tomto ohledu naznačuje i v bonusech pronesené upozornění režisérova bratra Lubomíra Lipského staršího: že totiž výpravnost se vlastně tvoří i natáčí lépe než výpravná komormí dramata, které je vloženo do úst dávno již zesnulého hercova bratra. Za upozornění stojí i převažující červeň v exteriérech i ateliérových prostorách právě tak jako osobitě pojaté souboje dvou skupin návštěvníků, jimž se doslova pod rukama mění dějiny. Herecky mne nejvíce upoutal Petr Čepek ve své dvourolové einsteinovské kreaci. Česká filmová sci-fi v této nesnadné komedii získala další patrně již i nadčasový příspěvek podle mého soudu naopak o poznání lepší než neméně zajímavý pozdější nesvadbovský filmový budíček ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM opět ve výrazné Lipského režii. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Trošku mě rozhodila ta genová anomálie, ještě aby měly ženský fousy a může jít tahle planeta definitivně doprdele. Musím však konstatovat, že i přes přitomnost vynikajích komediálních herců má tento film k zábavě hodně daleko. Nepopírám, že striptýz Jany Brejchové jsem si skutečně vychutnal a vlastně vůbec jsem z ní nespoustěl oči, fakt nádherná ženská. Sovák měl nějaký záblesky humoru,ale jinak....zabil jsem 95 minut, pánové, ale i dámy. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tento predchodca Návštevníkov je im dôstojným vzorom, a pritom som o tomto filme doteraz vôbec netušil. Ak si odmyslíme ženské brady a fúzy, čo je ale podstatou filmu, tak je na celý film radosť pozerať. Okrem streleného sci-fi so zmenou minulosti má aj prvky špionážne, o ktorých vizionárski tvorcovia nemohli ani tušiť, že na prelome tisícročí, kedy sa časť filmu odohráva, budú naozaj reálne. Z hercov ma viac ako Sovák v hlavnej postave zaujala určite Brejchová a to vo všetkých svojich kostýmoch ako z minulosti, tak aj v budúcnosti. Jej spôsob zabitia Einstaina nemal chybu. Tiež nemala chybu úvodná homo-trans-erotická scéna, ani neviem ako to nazvať, je to aj tu v galérii, a netuším, ako také niečo dokázalo v tom čase prejsť cenzúrou. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Kvůli Janě Brejchové bych taky cestoval časem a rozhodně bych ji nezabíjel. Ztřeštěná komedie chrlící na diváka jeden gag za druhým v bleskurychlém tempu. Přemýšlet nad paradoxy a jinými záludnostmi cestování v čase nemá příliš smysl. Oldřich Lipský si totiž sympaticky nehraje na fyzikálního génia Einsteinova formátu a chce jen a jen pobavit, což se mu daří na jedničku a komediechtivý divák musí být spokojen. Pro mou již vymírající generaci (nezakomplexovaných) dětí socialismu bude asi vždy nestárnoucí klasikou, jejíž nostalgická vůně se nedá ničím přebít. Čtyři a nikoliv jen z oné nostalgie, řehtal jsem se jako kůň. Viděno během Season Challenge tour 2015 ()

Galerie (31)

Zajímavosti (22)

  • Filmovalo se v Praze a Horních Beřkovicích. (M.B)
  • Postavu Gwen Williamsovej mala pôvodne hrať španielska herečka Marisol. Po tom, čo španielske štúdio odstúpilo od koprodukcie rolu dostala Jana Brejchová. (Raccoon.city)
  • Když Smith (Jan Libíček) prozrazuje Gwen (Jana Brejchová) prozrazuje „napíchnutí“ Kleopatry, přehrává záznam, který začíná: „Proboha Gwen, rostou Vám vousy!“  Profesor Moore (s Kleopatrou v saku) v té době už v místnosti nebyl, když profesor Frank tuto větu vykřikl. (gug)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno