Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (924)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Poutavý film o americkém rasismu doby, kdy ještě platily zákony Jima Crowa, kdy se JFK teprve snažil (jižanským republikánům i demokratům navzdory) protlačit Kongresem svůj revoluční zákon o občanských právech (což se podařilo až LBJ rok po atentátu na JFK) a kdy se pomalu rostoucí střední třída Afroameričanů raději začala přiklánět k individualistickému automobilismu, než by podstupovala ponižující segregaci v hromadných prostředcích. Příběh bohatého černošského virtuóza a jeho bílého buranského řidiče sice sleduje poměrně průhledné moralistní schéma a film občas balancuje na hraně (morálního) kýče, vždycky to ale nějak ustojí na té "správné" straně, takže mi výsledek v tomto ohledu vůbec nevadí. Film přesvědčivě přibližuje atmosféru doby a střet diametrálně odlišných kultur & tříd; neomezuje se na umělou binárnost rasismu, ale poukazuje na obecnější problém předsudečnosti a zápasu o lidskou důstojnost. V postavě Dr. Shirleye (skvělý Maharshala Ali - můj favorit na Oscara za vedlejší roli) vidíme člověka stísněného rasismem (a pokrytectvím) bílých i šikanou pro jinakost (ať už si pod tím představíme cokoli - vzdělání, povahové vlastnosti, sexuální orientaci apod.) ze strany černých. Že je toto téma aktuální i 56 let od Shirleyho koncertního turné po americkém Jihu je myslím zřejmé např. po letmém nahlédnutí do statistik, které potvrzují rostoucí trend počtu rasově motivovaných zločinů. A vlastně se stačí rozhlédnout kolem a poslouchat... (True story, Česko, 2018: "Co tam dělá ten čmoud?!" zeptal se pohoršeně při pohledu na skupinovou školní fotku, na níž je mj. učitelka tmavé pleti, spořádaný otec dvou dětí a nositel PhD v technickém oboru, který působí v akademickém prostředí. A toto "čmoudění" slýchávám až nezdravě často a od spousty dalších lidí... End of true story). ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Tradice že Oscara nevyhrál nejlepší film úspěčně pokračuje. Jsem zvědavý kdo se k těmto filmům bez vůně a bez zápachu, se silnými tématy (tady navíc dosti umírněně podávanými) bude po letech vracet. Herecké duo ovšem hraje jako z partesu. Netřeba pochybovat o jejich kvalitách. Farrellyho nejlepším kouskem zůstavá i nadále Blbý a blbější. 70% ()

Reklama

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych vidět účet za catering, protože co tady Mortensen sežral, to má plejtvák na dva roky. A chtěl bych vidět Zelenou knihu znova poprvé, protože to byl krásný pocit, který za mnou na konci došel. Cítil jsem z toho čistou upřímnost. Buď mi někdo dal jeden z nejhezčích dárků k Vánocům anebo se mnou někdo grandiózně vyjebal. Tak či tak, oboje si zaslouží uznání. (Vancouver, Kanada) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jak to říci, jak to jen říci? Sterilní. Film, který nedojme, i když je o utiskování niggyho, film, u kterého se pořádně nezasmějete, ačkoli v něm pupkatý Viggo říká slůvko "shit", film, u něhož se vám hrdlo nestáhne, byť je o samotě. A když víte, s čím se vytasí filmaři o scénu dál, je skoro zbytečné na něco takového čumět. Zlomová scéna, kdy v dešti propadá Shirley závanu sebelítosti, byla o ničem. A to se neodpouští. To měla být TA scéna, která dá filmu náboj a konci smysl. Nebyla. Vybavil jsem si podobnou scénu z Kupce benátského, kde sebelítosti propadá Al Pacino. A jeho Shylock byl v této scéně tak mimořádně dojemný a působivý, že jsem chtěl vstát a tleskat. V případě Zelené knihy jsem chtěl vstát a odejít. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Poctivý mainstream drámo, bez jedinýho zaváhání, s nevtíravým poselstvím. Překvapení nula nula nic a vše je samozřejmě politicky opatrně korektní, nicméně vypráví se dynamicky, obrazy jsou krásný a chemie / dialogy / obsazení ústřední dvojky jsou za všech okolností skvělý - dík, užil jsem si to, bavil jsem se. Největším zvratem je tu fakt, že film natočil dosavadní autor pošahaných komedií pochybný kvality... 7/10 ()

Galerie (44)

Zajímavosti (15)

  • Když policejní hlídka v dešti zastaví auto s Tonym (Viggo Mortensen) a Donem (Mahershala Ali), má "Lip" Vallelonga okénko stažené dolů. Když ale vystoupí ven na déšť, tak je okénko opět vytažené nahoru (čas 1:25:30). (Záry)
  • Knížka, kterou se duo cestovatelů řídí při výběru restaurací a ubytování, skutečně existovala – nazývala se „The Negro Motorist Green Book“. (Petr.Kocfeld)

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama