Reklama

Reklama

VOD (1)

Snímek Network, břitká satira na "senzacechtivé zpravodajství", se zdá být s každým uplynulým rokem aktuálnější než kdy dřív. Howard Beale, moderátorská hvězda televizní společnosti UBS, je poslán do důchodu, protože příliš zestárl. Beale nedokáže přenést přes srdce, že po pětadvaceti letech přijde o práci jenom kvůli věku. V dalších zprávách proto divákům oznámí, že během svého posledního vysílání spáchá sebevraždu. Šéf televizní stanice Frank Hackett chce Bealea na místě vyhodit, když se ale ukáže, že by UBS mohla dosáhnout v den Bealeovy smrti nejvyšší sledovanosti v historii, kariéristka Diana Christensenová šéfa přesvědčí, aby tohle osudové závěrečné vysílání pojali jako zvláštní událost. Beale se samozřejmě nakonec nezabije - ale začne nesouvisle hovořit o hrozném stavu světa a televize především. Díky tomu se z něj stane nejžhavější osobnost americké televize. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (225)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Agresivní boj o koláče sledovanosti i skvělý herecké výkony jsem předem považoval za největší klady snímku. Naivně jsem však neočekával, že film z roku 1976 půjde tak nekompromisně za každým vydělaným dolarem a má tlamička se s údivem rozevřela při neskutečně aktuálním monologu pana Jensena o korporacích. Pátou hvězdu sice subjektivně nedávám, ale pouze proto, že při sledování pohyblivých obrázků potřebuju občas podráždit svou bránici uvolňujícím smíchem a tady na mě pan režisér Lumet evidentně zapomněl. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Komedie? Ale no tak... Network je jedno z nejsyrovějších dramat, co znám. Svět televize a moderní novinařiny je světem koláčů sledovanosti a tím i hlavně světem peněz. Lumet dokázal tyto kosmy zachytit velice realisticky, ale zároveň velice zdlouhavě a nudně... Škoda. Z Networku se dalo "vytřískat" rozhodně víc...Sorry Sidney, možná příště. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Sidney Lumet opět dokázal přilákat úžasnou skupinu herců, která předvádí výkony, na které bych se moc rád díval častěji. Bohužel, jeho satira na svět zpravodajství a potažmo i médií obecně je pomalý a rozhodně ne svěží snímek, který dokáže nudit. Přes největší plus filmu a to je obsazení nelze chválit příliš mnoho dalšího. Sidney Lumet je pro mě velmi nevyrovnaný režisér, který volí příliš pomalé tempo ve většině svých filmů a chvílemi až chybí potřebná chuť dále sledovat postavy, které pobíhají a neustále konspirují a vymýšlí, co nového do televize nebo do zpravodajství. ()

Sawy 

všechny recenze uživatele

Network je zákeřný film.Háže diváka do změti postav a dialogů,které jsou chrlené neuvěřitelnou rychlostí,jako by říkal: Do toho,zorientujte se sami! Občas dokáže být vtipný,ale po většinu stopáže zůstává hlavně mrazivou satirou,poukazující na pro nás samotné poněkud nepříjemné věci a fakta.Dnes je paradoxně možná ještě aktuálnější než v době svého vzniku,což ji činí absolutně nadčasovou.Famózní herecké výkony všech zúčastněných pak ukazují,že ty tři herecké Oscary padly na úrodnou půdu.Stejně ovšem vládne excelující William Holden,který paradoxně sošku nedostal.Nejdůležitější položkou Networku je ale doslova geniální scénář,který mezi těmi brilantními dialogy obsahuje několik scén,které už asi nikdy nevymažu z paměti.Stejně jako celý film.Bravo,Sidney,byl jsi velký režisér! 90 % ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně pravdivý fiktivní příběh o fungování televizních stanic a médií vůbec. Vlastně se divím, že se už něco podobného opravdu nestalo. Hvězdné obsazení hraje pod taktovkou dirigenta Sidneyho Lumeta jako symfonický orchestr a obzvláště sóla pro Faye Dunaway a Williama Holdena stojí za to. Na doprovodných nástrojích více než potěší Robert Duvall a další. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (21)

  • Scenárista filmu Paddy Chayefsky pracoval v roce 1968 na scénáři pilotního filmu k seriálu s názvem „The Imposters“ (Podvodníci), ve kterém politicky angažovaní teroristé ovládnou televizní stanici a pokusí se ji podminovat. (HellFire)
  • Spomenutá fiktívna teroristická skupina Ecumenical Liberation Army je paródiou na skupinu Symbionese Liberation Army, ktorá existovala v Kalifornii v rokoch 1973 - 1975. (whack)
  • Postava radikální černošky Laureen Hobbs je volně založena na komunistické aktivistce Angele Davis. (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama