Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladá závodní lékařka probudí mezi zaměstnanci opravárenských dílen pražských dopravních podniků zájem o aktivní a pravidelnou sportovní činnost. Svým osobním příkladem je přivede k plnění podmínek Tyršova odznaku zdatnosti. (oficiální text distributora)

Videa (1)

TV spot

Recenze (27)

S_M_Lomoz odpad!

všechny recenze uživatele

Inu ano. U takových filmů jsem na rozpacích. Takový film měl bavit a baví. Ale pokud by člověk měl posuzovat řemeslo, filmařinu, říkejme tomu jak chceme, není za co dát jedinou hvězdičku. Zároveň se v člověku vybudí obraz komedie PARTA HIC, o pdobrých pětadvacet let mladší. Mimochodem - všimněte si, že se tam relativně málo soudruhuje. Tehdy se ještě počítalo s tím, že tou správnou sjednocenou tělovýchovnou organizací bude Sokol. Proto se v tomhle filmu tolik bratruje a sestruje. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

Dynamické, hutné a vtipné. Prudit to začne ve druhé polovině, kdy se sportovní komedie ( fotbal a jeho fanouškovské zázemí) změní v tělovýchovnou propagační tezi o tom, že cvičení pomáhá zlepšovat výkon na pracovišti i mimo něj. A zároveň se manifestuje úzké propojení sportu, průmyslové výroby a vojska - aneb totalita často začíná tam, kde končí svoboda volnočasových aktivit. Vtipné je, že se v rámci socialistické agitky objevuje instituce Sokola, která vznikla hluboko v devatenáctém století. V podstatě to nepřímo stvrzuje fakt, že různé idelogie jsou si na určitých úrovních působení velmi podobné ( viz. vojenská povaha skautingu)....více zde...http://blacklsays.blogspot.cz/2012/08/vesely-souboj-r-milos-makovec-1950.html ()

Reklama

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Dobová agitka o spřátelených sportovních aktivitách dvou opravárenských dílen. Vzpomínám si, jak si Fanda Mrázek ve filmové postavě pochvaloval: "Jo, jedině píseček, ten se nese, ani ho necítím", když absolvovali pochodovou trasu s několika kg povinné zátěže, přičemž se mu písek vysypával s dírky ve dně batohu, takže došel s prázdným. Kontrolní otázka: Musel pochod opakovat nebo ne? Nebudu prozrazovat, protože se to dozvíte téměř v posledním záběru filmu, jink byste z něj nic neměli. Zkrátka, byl to strašný nervák.:-) ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

"Píseček, ten se nese" Hláška, která mi v dětství utkvěla v paměti, ale dlouhou dobu jsem nemohl přijít na to, z jakého byla filmu. Teď jsem to tedy konečně zjistil, což mi udělalo radost. Samotný film mi už ale bohužel moc radosti nepřinesl. Hodina a půl nudy, v podstatě žádná zápletka ani žádný humor (bohužel ani takový ten nechtěný agitační) ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Kdo chce vidět Marvana šplhat po laně nebo Kemra házet oštěpem, tak má v tomto snímku jedinečnou příležitost. Já mám sport rád a proto jsem smutný z toho, že sehnat pár lidí na fotbálek nebo nohejbal je takřka nadlidský úkol, neboť se při sportování nepoužívá tablet ani nekouří jointy, takže to vlastně ani není zábava. V tomto snímku se pouze podporuje tělesná zdatnost a proti tomu já nic nemám, protože se to dělá s úžasně naivní pozitivitou. Jinak snímek nabízí jen drobný náznak romance, pozitivní přínos sportu pro pracovní výkonnost a párek hooligans v důchodovém věku, což sice není moc, ale jistě to pomohlo ke splnění plánu první pětiletky. ()

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v Praze, například na Rašínově nábřeží. (SONY_)
  • Odznak TOZ (Tyršův odznak zdatnosti), který se ve filmu snaží cvičenci získat, vycházel ze sovětského GTO (Gotov ktrudu i oborone) a byl zaveden v červenci 1949 k „povzbuzení tělovýchovné činnosti a k všeobecnému zvýšení tělesné, pracovní a branné zdatnosti lidu“ (zákon 187/1949 o státní péči o tělesnou výchovu a sport). (Všežrout)
  • V době natáčení filmu existoval Sokol ještě jako samostatná tělovýchovná organizace, k jeho formálnímu zrušení došlo v prosinci 1952 přijetím zákona o organizaci tělesné výchovy a sportu. Ke zrušení jednotné organizace Sokola došlo v roce 1956 a v březnu 1957 byl zřízen Československý svaz tělesné výchovy a sportu, který existoval až do roku 1990. (Všežrout)

Reklama

Reklama