Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký režisér a producent Joseph L Mankiewicz je u nás známý především díky velkofilmu Kleopatra (FP 16/68). Na vrcholu své kariéry byl v letech 1949 50, kdy obdržel Oscary za režii a scénář filmu Dopis třem manželkám (1949) a o rok později za režii dramatu z divadelního prostředí Vše o Evě. V příběhu ambiciózní dívky, která se stane během jediné sezóny hereckou hvězdou, režisér poodhaluje mnohé ze zákulisí uměleckého života v New Yorku, v němž přinejmenším stejnou roli jako talent hrají intriky a bezohledná touha po slávě. Tak trochu v rozporu s názvem filmu je hlavní hrdinkou filmu stárnoucí hvězda Margo. Ta se stane obětí dravé Evy a musí jí uvolnit své místo na diváckém výsluní. Skvělý herecký výkon Bette Davisové můžeme i s odstupem let hodnotit jako hlavní devizu filmu, ve své době oceněného šesti Oscary )nejlepší film, režie, scénář, kostýmy, vedlejší mužská role George Sanders, zvuk). v titulní roli se objevila Anne Baxterová a v epizodní roli přihlouplé dívenky, toužící po kariéře, Marilyn Monroeová. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (154)

EdaS 

všechny recenze uživatele

Úžasné drama o skoro až dojemně patetické stárnoucí herečce (výtečná Bette Davis) a jí na paty šlapající (a přes mrtvoly jdoucí) mladé kolegyni (rovněž skvělá Anne Baxter). Pozoruhodný je taky scénář, který nejen hýří brilantními dialogy, ale i rafinovaně přesouvá pozornost (a vypravěče) od jednoho aktéra k druhému. Kromě střetu dvou hereček se podíváme i na další a neméně zajímavé vztahy za oponou. Nádherný a nadčasový film o cestě za slávou a tím, co je pro ni třeba obětovat. ()

mau 

všechny recenze uživatele

Díky Blofeldově komentáři už jistě víte, že tohle je výjimečný film :) Bez vizuálních efektů posbíral 14 nominací 50 let před Pánem Prstenů a to je jedno z jeho nej, které si můžete zapamatovat.. Skutečně, je to poměrně dlouhý film, ale nebojte se toho a nechte si jeho příběh vyprávět, neboť musí uzrát - bude Vás napínat až do konce.. ()

Reklama

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Film, který mi padl do oka v televizním programu (v roce 2008). Šest Oscarů, známá jména a taky námět, který mě oslovil. Musím říct, že rozhodně nelituju těch dvou hodin dívání se, protože to prostě stojí za to. Nevím, nakolik je nadsazené samotné hollywodské prostředí a jeho intriky, ale řekla bych, že o moc ne. Postava Evy mi byla sice nesympatická (prostě dokonalá úlisná mrcha), ale to zase svědčí o tom, že role byla zahrána více než dobře. Co mě ale dostalo, to byla Bette Davis, která hrála snad ještě lépe než Anne Baxter Evu, její postava žárlivé a stárnoucí divy mě oslovila, a to dost. Těšila jsem se na každou scénu s ní... Už jen díky tomu je nutné film vidět, protože Bette stojí za to, stejně jako vůbec celý film. A ty šťavnaté, jiskrnné dialogy, to už je jen třešnička na dortu a mistrovství scenáristy Mankiewicze. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Nabízí se srovnání se Sunset Boulevardem. Stejný rok, dvě mrazivé satiry s podobným tématem, dva vrcholy dvou velkých režisérů a oscarový souboj mezi nimi. Nedovolil bych si přímo říct, že Eva ho vyhrála nezaslouženě, ale v mých očích za Wilderovým majstrštykem přece jen zaostává. Možná je to tím, že k filmu a jeho zašlým hvězdám mám vřelejší vztah než k divadelníkům, kteří nehrají, ale "táhnou Thespidovu káru". :o) Ale je to i v jiných věcech - proč bychom třeba měi věřit, že je hlavní hrdinka tak fantastická herečka, když ji vlastně nikdy nevidíme přímo v roli? Jen proto, že ji hrála fantastická herečka Bette Davisová? Víc mi ale vadí jiná dramaturgická nedůslednost - Davisová není zdaleka jediná, kdo o intrikaření Anne Baxterové ví. Není v tom sama, nemusí nikomu nic vysvětlovat, všichni kolem chápou, o co jde. Tím Mankiewicz-scénárista nastražil past na Mankiewicze-režiséra, protože když se vzdal modelu "sama proti všem", připravil se o část dramatického potenciálu a nepříjemně mnoho scén pak zinscenoval jen jako akceprostou konverzaci, kde se vždycky tři čtyři postavy sejdou a unisono pláčou nad rozlitým mlékem. 70% ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Evo tebe budou lidi vždy milovat i nenávidět. Máš v sobě něco, co přitahuje i děsí zároveň. Vzešla si ze špíny popela a bídy, aby sis podmanila svět. Ty jsi jedna z dcer Lilith, první ženy Adamovy. Budeš se znovu a znovu vracet, abys lidstvo pokoušela. Abys ho ovládala. Ty máš tvář čisté ženy. Věrné muži a poslušně mu sloužící. Tys ale nebyla stvořena z žebra Adamova jako tvoje jmenovkyně. Nikdy mu nebudeš patřit. Ty nebudeš patřit nikomu Evo. Máš v sobě hada. Jen ty budeš vládnout světu skrze muže, zatímco on bude žít v nevědomosti. Tvůj život bude ale krátký a krutý. Ty záříš spalujícím ohněm a spálíš naprach vše, co ti stojí v cestě. Pak ale vyhasneš naráz a brzy. Dál už tě čeká jen život v nekonečné prázdnotě. Krutý osud tě čeká Evo. To tebe Margo, tebe čeká jiný osud. Až si budeš někdy připadat sama a bezmocná, vždy přijde někdo, kdo tě zachrání. Ty nikdy nemůžeš vyhasnout, ale nikdy nebudeš ani opravdu hořet. Tvůj život bude dlouhý, ale nikdy nebudeš opravdu žít. Vždy budeš narážet na vnitřní překážky, které ti nedovolí dojít dál než se sluší. Nikdy se neobětuješ pro opravdové cíle. To tebe Evo, tebe nezastaví nic. Zaplatíš za to ale cenu nejvyšší. Nikdy nebudeš mít opravdové přátele ani manžela, který by tě miloval. Budeš žít stále v neklidu. Myšlenka na to tě ale netíží. Ty s radostí obětuješ vše pro svou krátkou slávu. Pro svou moc. Pro tak krátký pocit absolutního štěstí, které pohasne stejně jako tvůj vnitřní oheň. Já vím, ta vášeň tě spaluje i žene dopředu. Jen proto dokážeš nemožné Evo. Ty jsi totiž jiná než všechny ostatní. Ty budeš navždy vzorem i varováním těm nemnoha tobě podobným. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (24)

  • Podle Amerického filmového institutu 28. nejlepší film všech dob (2007). Podle Entertainment Weekly 21. nejlepší film všech dob. (džanik)

Související novinky

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2017

Letošní nominace na Oscary totálně ovládl muzikálový La La Land. Jeho 14 zářezů dorovnává rekord Vše o Evě a Titanicu, zatímco si pomyslné stříbro a bronz rozdělila sci-fi Příchozí s dramatem… (více)

Reklama

Reklama